Održivi dom
Izvor: Freepik
NIŽI RAČUNI

ŠEST savjeta za održivi dom

Portal Savjeti.hr slavi drugi rođendan i zamolili smo partnere, suradnike i čitatelje da savjetuju NAS, odnosno da napišu pet (ili više) ključnih savjeta na neku temu. Kreativni dvojac iz Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)  - Anamari Majdandžić i Zvonimir Anić - napisali su svojih ŠEST savjeta. 

U sklopu projekta POWERPOOR – Osnaživanje energetski siromašnih građana kroz inicijative energetskih zajednica, DOOR je izradio šest informativnih letaka sa savjetima za jačanje energetske neovisnosti i održivosti kućanstava.

Cjelokupna investicija u energetsku obnovu bilo kojeg objekta obuhvaća niz investicija kojima se postiže veća energetska učinkovitost te smanjuju troškovi vezani za energiju. Primjerice, ove investicije obuhvaćaju:

  • obnovu fasade, uključujući i krov
  • zamjenu prozora
  • implementaciju novog sustava grijanja (poput dizalice topline) te
  • instalaciju fotonaponskog sustava za proizvodnju vlastite električne energije

Svaki od šest letaka predstavlja jednu od mogućih investicija energetske obnove kojima se višestambena zgrada u cjelini, stan u višestambenoj zgradi ili obiteljska kuća može učiniti energetski održivija, štedljivija i funkcionalnija.

Savjeti koji se mogu pronaći u letcima odnose se na moguće velike, srednje i male investicije energetske obnove odnosno energetske održivosti kućanstava. S obzirom na to da investicije u izolaciju i poboljšanje energetske učinkovitosti objekta mogu biti veliko financijsko opterećenje, pristup energetskoj obnovi objekta može ići postepeno, prateći savjete iz naših informativnih letaka.

FOTONAPONSKI SUSTAVI

Hrvatska je država s prosječnih 2.300 sunčanih sati godišnje. Stoga bi jedno od rješenja na energetsku i klimatsku krizu zasigurno trebalo biti ugradnja vlastite solarne elektrane (fotonaponski sustav).

Troškovi ugradnje fotonaponskog sustava smanjuju se svake godine, a programi financiranja koje raspisuje nadležno Ministarstvo i Fond dodatno olakšavaju financijsko opterećenje kućanstva ulaskom u ovu investiciju. Na postavljanje fotonaponskog sustava određena je nulta stopa PDV-a, što podrazumijeva isporuku i ugradnju fotonaponskog sustava te uključuje projektni i izvedbeni dio od strane jednog ili više izvođača.

Savjete i preporuke o ugradnji fotonaponskog sustava pronađite u LETKU.

GRIJANJE NA BIOMASU

Tri osnovna i najčešća oblika goriva iz drvene biomase za grijanje su drvni peleti, drvna sječka i cjepanice.

Peleti zahtijevaju ugradnju posebnih peći koje sagorijevaju isključivo pelete. Takav sustav je potpuno automatiziran te zahtijeva samo punjenje s peletima te dvotjedno čišćenje ložišta. Cjepanice, pak, idealno su gorivo za one koji imaju redovit pristup ogrjevnom drvu i skladišnom prostoru.

Grijanje na biomasu je čist i ekološki prihvatljiv izvor energije, smanjuje upotrebu fosilnih gorive te je u osnovi neograničen izvor. S druge strane, grijanje na biomasu proizvodi stakleničke plinove, a može uzrokovati krčenje šuma i negativno utjecati na bioraznolikost. Također, znatno poveća rizik od požara u kućanstvu. Ovaj LETAK pomoći će vam informirati se o isplativosti grijanja na masu.

IZOLACIJA FASADE

Izolacija fasade predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih investicija u poboljšanje energetske učinkovitosti objekta.

Kvalitetna izolacija krova može rezultirati uštedom do 20 posto na računima za energiju, dok izolacija zidova može smanjiti gubitak topline za čak dvije trećine, a izolacija poda može pridonijeti smanjenju gubitaka za 10 posto. Osim što donosi značajne financijske uštede, dobra izolacija također poboljšava kvalitetu života, smanjuje rizik od problema poput pucanja cijevi tijekom zime, sprečava razvoj gljivica i vlažnosti u prostoru te čini objekte udobnijim za stanovanje.

Također, dobra izolacija produljuje životni vijek objekta i pozitivno utječe na okoliš. Informirajte se o vrstama izolacije te njihovoj isplativosti s ili bez subvencija u ovom LETKU.

NOVA STOLARIJA

Prozori čine trećinu fasade. Oni utječu na to koliko topline bježi vani i koliko hladnoće prodire unutra.

Gubici topline kroz stare prozore u jednoj obiteljskoj kući mogu doseći i do 40 posto ukupne energije koja se koristi za grijanje. Dotrajali prozori propuštaju najviše energije, što je četiri do deset puta više nego kroz moderne prozore s termoizolacijskim staklom.

U ovom LETKU saznajte kako pravilno odabrati novi prozor, izolacijska svojstva različitih prozora prema materijalu te cijene ovakve investicije.

DIZALICE TOPLINE

Princip rada dizalica topline je jednostavan, mogli bismo ga usporediti s kućanskim hladnjakom u režimu hlađenja prostora i u obrnutoj funkciji u režimu grijanja.

Dizalice topline se prvenstveno koriste u sustavima niskotemperaturnog grijanja prostora i pripremi potrošne tople vode (PTV). Međutim postoje i reverzibilne dizalice topline koje se mogu koristiti i za grijanje i za hlađenje prostora. Saznajte razliku između klasičnog sustava grijanja i dizalica topline te koje sve vrste dizalica topline postoje prema tehničkog izvedbi.

Također, u ovom LETKU se i nalazi detaljna tablica perioda povrata investicije u dizalice topline.

SOLARNI KOLEKTORI

U Republici Hrvatskoj grijanje i priprema tople vode čine oko 80 posto potrošnje energije u kućanstvu pa se najveće energetske uštede mogu postići na sustavima grijanja.

Sunčevi kolektori direktno pretvaraju sunčevu energiju u toplinsku energiju, a učinkovitost pretvorbe ovisi o vrsti kolektora. Tijekom zime kolektorski sustav najbolje učinke daje u kombinaciji s podnim grijanjem, jer se mogu ostvariti temperature od 40 do 50 °C u kolektoru, koje će biti dovoljne za rad podnog grijanja.

U ovom LETKU saznajte više o mogućnostima grijanja putem solarnih kolektora te periodima povrata bez subvencioniranja odnosno sa subvencioniranjem od 40 posto do 80 posto.

Osim .pdf verzije, ovih šest letaka možete preuzeti i u tiskanom obliku u DOOR-ovom Centru za borbu protiv energetskog siromaštva osnovanom u sklopu projekata POWERPOOR te Održivim poslovanjem do bolje klime na adresi Slavka Batušića 7, u Španskom, u Zagrebu.

Također, uz sami letak o fotonaponskim sustavima, preporučujemo i da se za izračun potrebnog fotonaponskog sustava za određenu nekretninu koristite METAR solarni kalkulator.

Osim predstavljenih letaka, do sada je unutar POWERPOOR projekta razvijen i Set alata za smanjenje energetskog siromaštva koji se sastoji od:

  • POWER-TARGET alata za identificiranje energetski siromašnih građana
  • POWER-ACT alata za procjenjivanje potrošnje energije i predlaganje prilagođenih promjena ponašanja i male intervencije energetske učinkovitosti, odnosno
  • POWER-FUND alata koji funkcionira kao One Stop Shop za informacije o energetskim zajednicama i inovativnim shemama financiranja

 

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.