ventilator, rashlađivanje
Izvor: Bru-nO / Pixabay
LJETO JE STIGLO

ŠEST savjeta kako rashladiti dom i pritom uštedjeti

U ovim vrelim ljetnim danima vjerojatno ne postoji osoba koja ne razmišlja o tome kako se rashladiti. No, osim mlakog tuša, osvježavajućih napitaka i sličnih instant rješenja koja hlade naše tijelo, treba misliti i na to kako rashladiti svoj dom, a da se pritom klimatizacijski uređaj koristi što manje.

Toplina koja se tijekom dana akumulira u zidovima zrači u prostor tijekom noći. Kako bismo to ublažili možemo pribjeći nekim dobrim starim trikovima.

  1. Ventilator! Ali ne samo ventilator. Može se ispred ventilatora staviti plastičnu bocu sa zaleđenom vodom jer će tako ventilator u prostor raspuhivati hladniji zrak.
  2. Također, na nekoliko mjesta u stanu mogu se postaviti zdjele s hladnom vodom ili vodom s ledom jer to pripomaže hlađenju toplog zraka.
  3. Naravno, ne treba zaboraviti ni na spuštene rolete pogotovo tijekom dana kada je sunčeva svjetlost najjača. Rolete tada ne treba spustiti do kraja jer se onda treba paliti svjetlo, a to dodatno grije prostor i troši električnu energiju. Neka rolete budu spuštene tako da ipak prodire dovoljna količina svjetlosti.
  4. Ako imate balkone, terase ili lođe dobro je i na njih staviti sjenila, jer se onda između balkona i stana napravi 'tampon zona' i tako smanjuje količina topline koja prodire u stan.
  5. Provjetravanje! Tijekom dana prozori mogu biti otvoreni na kipu kako bi zrak mogao strujati, ali ako tada ipak ulazi previše topline mogu se zatvoriti. Tijekom noći, kada su temperature ipak nešto niže dobro je otvoriti što više prozora, pogotovo ako su na sjevernoj strani. Naravno, pazite se propuha.
  6. Biljke i zelenilo također imaju klimatizacijsku ulogu, a još su k tome prirodan i dekorativan dodatak kućanstvu.

Dodatni trikovi:

  1. Termofor! Iako ga najčešće koristimo u zimskim mjesecima, nema potrebe rezervirati ga samo za hladne dane. U vrućim ljetnim periodima hladna voda u termoforu može rashladiti krevet i učiniti san ugodnijim.
  2. Lagana i prozračna odjeća, kao i lagani, 'hladni' materijali za zavjese i prekrivače također pripomažu ugodnosti i osjećaju rashlađenja.
  3. Topli zrak više voli visine, pa nije ni čudo da mnoge kulture gdje se dnevne temperature penju daleko iznad 35 stupnjeva Celzijusa mnogo toga rade na podu – jedu, spavaju, piju čajeve i druže se. To se ne uklapa u našu kulturu, ali može pomoći pri rashlađenju, pa se, recimo, popodnevni odmor uz knjigu može preseliti na pod. Naravno, ako si složimo udobnu i mekanu prostirku.
  4. Također, preporučljivo je isključiti uređaje koji vam nisu prijeko potrebni. Osim toga, ako je moguće zamijenite konvencionalne žarulje i koristite one koje se puno manje zagrijavaju jer i to prilično utječe na podizanje žive u termometru.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.