kupus, neven, vrt
Izvor: congerdesign, Pixabay
VRTLARENJE

RANA JESEN - što možete posaditi na balkonu ili u vrtu

Nije proljeće jedino doba za uspješnu sadnju. Ako ste sretnik koji raspolaže bar s komadićem zemlje, pa makar i na balkonu ili terasi, ili pak imate svoj vrt, u ranu jesen (rujan) možete posaditi zanimljivo i ukusno povrće, ali i cvijeće te voćke. 

U kopnenom području, sadnja povrća u rujnu podrazumijeva sadnju rotkvice, na početku mjeseca salate, a do sredine mjeseca špinat, matovilac i grbicu. U rujnu se sadi i luk srebrnjak i kozjak te presadnice zimske salate i kelja.

Na Jadranu, sadnju povrća u rujnu dobro je započeti sadnicama salate, kelja i luka srebrnjaka te presadnicama endivije, radiča, salate i cvjetače.

Salate

Uz dobro tlo, zelena salata može napredovati tijekom jesenske sezone. Ovo brzorastuće povrće, osobito baby salata, može biti spremna za branje za samo 30 dana od sjetve, kaže goodhousekeeping.com.

Salate kao što su matovilac, rukola, zimska salata, radič, a posebno grbica, također brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 centimetara. Škarama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Grbica ili kres salata je spremna za konzumiranje nakon 30 dana, a ako je posijete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete je konzumirati i ranije, i to skupa s klicom, kaže agroklub.com.

Luk i češnjak

Postoje mnoge vrste koje mogu biti posađene u ranu jesen, a moći ćete ih brati u rano proljeće.

Češnjak, luk srebrenac ili luk kozjak također možete posaditi već sada. Za mjesec dana možda ćete imati mlade povrtnice, ne tako velike i snažne kao što će biti u rano proljeće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala. 

Ako birate češnjak, odaberite između dvije vrste: mekši češnjak, koji je uobičajen u blažim klimatskim predjelima i sadrži više režnjeva ili tvrđu sortu koja ima mnogo jači okus i dulje traje te ih posadite do sredine rujna.

Prokulice

Hladno, hladno vrijeme idealno je za prokulice koje su prepune vitamina C. One preferiraju plodno, dobro isušeno tlo i treba im dati između 45 i 60 centimetara prostora kako bi se raširile dok rastu.

Brokula

Ako živite u području s toplom klimom, pronađite vrstu brokule koja brzo raste i plodove ćete moći brati već početkom studenog. Posadite je na osunčanom mjestu, na blago kiselom tlu bogatom organskim materijalom. Držite redove udaljene najmanje tri metra kako biste osigurali optimalan rast i ne zaboravite tlo održavati vlažnim.

Mrkva

Kasno ljeto i rana jesen idealno je vrijeme za sadnju ovog korjenastog povrća. Da bi cvjetala, mrkva treba pjeskovito tlo s pH rasponom između šest i sedam.

Špinat

Ovo povrće bogato hranjivim tvarima ima tendenciju brzog rasta tijekom hladnijih mjeseci. Može rasti na potpuno osunčanom mjestu, ali čak i u djelomičnoj sjeni, na bogatom tlu.

Baby špinat tj. mali listovi za salatu bit će spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posijali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korijenčići koji ostanu, u proljeće će dati novi urod. Sijte ga u redove ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 centimetra.

Blitva

Isto kao i sa špinatom, pustite je neka raste i berite mlade listove.

Rotkvice

Ovo zanimljivo povrće može narasti za samo 20 dana, no pazite da ga posadite u rahlom tlu s pravilnim razmakom (oko 30 centimetara između redova) na dubini od 1,5 centimetar. Ovo povrće idealno je saditi blizu špinata i blitve.

Kelj

Kelj, pogotovo onaj uskolisni, bit će vani za 30-ak dana kada ga možete brati i pripremati. Posebno će biti ukusan kada prođe prvi mraz.

Patlidžan

Da bi se dobro održalo na hladnijim temperaturama, ako nemate vrt, bitno je da se uzgaja u velikim dobro pričvršćenim spremnicima i odignutim od tla jer ih inače bube jako vole posjetiti. 

Borovnice

Kasno ljeto i rana jesen su idealni za sadnju borovnica. Sadnja u ranu jesen donijet će dobar rast korijena, a moći ćete ih brati već u rano proljeće.

a rana jesen nije loša ni za presađivanje sadnica voćka poput jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje...

I za kraj

Ne zaboravite, bez obzira presađujete li biljke ili tek sijete sjeme, uvjek dobro zalijte. 

Kelj pupčar, brokulu, poriluk, zelje, korabicu, mrkvu i drugo kasno povrće okopajte i nagrnite te prema potrebi pregnojite mineralnim gnojivom s većim udjelom kalija, pogotovo ako je tlo u povrtnjaku slabije plodno, kaže rtl.hr. Povrće koje sadržava manje vode može se dulje čuvati.

Zalijeva se prema potrebi i provodi zaštita povrća od nametnika. Skidaju se ostaci biljne mase ljetnih povrtlarskih kultura te se prekopava tlo za sadnju novih kultura. Sije se salata, mrkva, peršin, matovilac. U rujnu je u tijeku i berba tipično ljetnih plodova: paprike, rajčice, krastavaca, patlidžana, a priprema se zimnica.

Da bi vam vrt, gredica, balkon bili još ljepši posadite i pokoji cvijet poput nevena ili božura.

Neven

Ovi živopisni žuti i narančasti cvjetovi narastu do dva metra, a latice se mogu koristiti u salatama. Preferiraju polusjenu, kao i plodno, dobro drenirano tlo. 

Božur

Posadite ovu atraktivnu trajnicu u jesen kako biste uživali u njezinoj ljepoti sljedećeg proljeća. Ovoj biljci je potrebno dobro osunčano mjesto i dobro drenirano vlažno tlo. Posadite ih 5 centimetara ispod površine tla te na udaljenosti oko metra kako biste omogućili dobru cirkulaciju zraka.