božićno drvce, novogodišnja jelka, auto, fićo
Izvor: Kristina Paukshtite/Pexels
VJEČNA DILEMA

Pravo ili umjetno božićno drvce – prednosti i mane

Božićno, blagdansko ili novogodišnje drvce neizostavan je dio blagdanskog ugođaja koji se sve bržim koracima približava, pa će Božić uskoro pokucati na vrata. Do tada bi svakako trebalo odlučiti koji i kakav bor imati u domu.

Česta svakogodišnja dilema je odabrati pravi ili umjetni bor. Što se pak pravih borova tiče, odabir se još dijeli na rezana drvca i ona u tegli, ali taj ćemo dio odmah riješiti. Ako ste skloniji imati svoj pravi bor više godina (i imate sreće da preživi), onda je odabir drveta u tegli za vas. No trebate imati na umu da to drvo treba negdje biti kada blagdani prođu. Dakle, vodite računa o tome imate li prostora za njega i gdje ga možete smjestiti. Druga stvar je u tome da to drvo s vremenom raste i, ako ćete ga dobro njegovati tijekom cijele godine, jednog će dana 'prerasti' vaš životni prostor. U tom slučaju trebali biste imati mjesto gdje ćete ga posaditi – u vrt, dvorište, ispred zgrade, u obližnju šumu...

Ako želite imati rezano drvce, onda pogledajte dobre i loše strane tog odabira:

1. Cijena

Borovi nisu jeftini, a njihova cijena raste i s njihovom visinom, vrstom, oblikom. To je vjerojatno najvažnija stavka koja se svake godine ponavlja, pa treba razmisliti koliko je to isplativo.

2. Potraga

Vani je hladno, rano padne mrak, gužve su na sve strane, a još treba odabrati odgovarajući bor. Onda ga treba dopremiti kući. Zatim ga treba 'nasaditi' na stalak, smjestiti na savršenu poziciju u domu, možda čak i pomaknuti dio namještaja. Sve u svemu, jako puno angažmana, truda i rada.

3. Rok trajanja

Pravo, rezano drvo ima svoj rok trajanja, a on je obično kratak. Na sobnim temperaturama počinje se sušiti, a iglice opadaju, čime drvce gubi na svojoj ljepoti i raskoši.

Savjet plus – da bi blagdansko drvo što dulje trajalo, preporučuje se kupiti ga što kasnije, a potom mu postepeno mijenjati temperaturu prostora, odnosno unijeti ga prvo u neki hladniji prostor, a potom u prostoriju koju će uljepšavati tijekom blagdana. Osim toga, za dugotrajnost drveta praktični su i stalci s posudom za vodu kako bi se održavala vlažnost drveta, a samim time i produljio njegov vijek.

4. Miris

Mnogi ljubitelji pravog, rezanog bora za Božić ne mogu odoljeti tom prirodnom mirisu. I to je vrlo često razlog zašto se odlučuju za rezano drvo.

5. Ekologija

Bez obzira što mnoge žalosti kada god se neko drvo posiječe, treba znati i drugu stranu priče – ona se uzgajaju, ne sijeku se iz šume, a čak 93 posto tih drvaca se u potpunosti reciklira, a od toga se stvara malč koji se koristi pri uređenju okoliša i u vrtlarstvu. Osim toga, drva razrezana u komadiće koriste se za prekrivanje dječjih igrališta i pješačkih staza.

6. Iglice

Borove iglice izrazito pikaju, što najbolje znaju oni koji svake godine ukrašavaju blagdansko drvce i pokušavaju na što bezbolniji način objesiti kuglice. Uz to, kada iglice počnu padati, treba ih redovito čistiti, a nerijetko se dogodi da se tako vješto sakriju da ih se ponekad pronalazi sve do sljedećeg Božića.

Ako više preferirate umjetno drvce, ovo su njegove dobre i loše strane:

1. Cijena

U startu je za lijepo umjetno drvo potrebno izdvojiti koju kunu više. Cijene se penju zbilja visoko. Međutim, ako je prosječan vijek trajanja umjetnog drveta sedam godina, onda samo treba raspodijeliti taj iznos na te godine i procijeniti što je isplativije – svake godine dati par stotina kuna za pravi, rezani bor ili pak jednokratno malo više stotina kuna za umjetni bor.

2. Potraga

I kod umjetnog drveta potraga nije nimalo jednostavna. Treba obići nekoliko trgovina, pogledati ponudu, procijeniti gdje su cijene najpovoljnije i odlučiti se za onaj koji vam se najviše sviđa.

3. Rok trajanja

I umjetno drvo ima svoj rok trajanja. Prosjek je sedam godina, ali to nije pravilo. Postoje umjetna drvca starija i od 40 godina koja su i dan danas jednako efektna i praktična kao i prvoga dana. U svakom slučaju, s rokom trajanja, u odnosu na rezano drvo, pobjeđuje umjetna varijanta.

4. Miris

Umjetno drvo nema miris. Osim možda po plastici, ali to s vremenom nestane. Alternativa mirisu pravog bora je aroma-lampica i nekoliko kapi eteričnog ulja bora, smreke, jele ili što god vam paše.

5. Ekologija

Proizvodnja i transport umjetnih drvaca troši mnogo goriva, a uz to nastaju i toksični elementi poput olova. Većinom se proizvode od jeftine plastike, izrazito sporo se razgrađuju i ne mogu se reciklirati. Ako se jednog dana odlučite riješiti tog umjetnog bora, iz kojeg god razloga, nemojte ga baciti. Možete ga pokloniti susjedima, prijateljima, rodbini, nekoj udruzi, školi...

6. Iglice

Neki umjetni borovi također pikaju, ali to je neusporedivo s pravim drvetom. Ne padaju mu iglice, pa onda ni nema toliko čišćenja.

Za koju god varijantu se odlučite, najvažnije je da je vama lijepo i da blagdani budu ispunjeni veseljem, smijehom i ugodnim trenucima.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.