Rajčice u zdjeli
Izvor: Pexels
RAJSKI UŽITAK

OSAM jednostavnih koraka kako uzgojiti rajčice u teglama

Rajčice, rajske jabučice, paradajzi, pome, pomidori, pomadore... Puno je naziva za ove sočne plodove koji, zapravo, botanički spadaju u voće, iako ih najčešće koristimo za salate i druga 'povrtna' jela. A upravo te prekrasne crvene voćkice mogu vrlo jednostavno rasti i uspijevati u teglama.

Ako ste oduvijek željeli uzgajati svoje rajčice, ali živite u stanu i nemate vrt, možete ih uzgojiti u teglama na svom balkonu, terasi, pa čak i na prozorskoj dasci. Uz malo dobre volje i truda moći ćete uživati u svojim svježim, domaćim rajčicama. A najbolje od svega je što jedna biljka može proizvesti stotine rajčica u jednoj sezoni, pa možete očekivati sočnu ljetnu gozbu!

Ako čitate ovaj tekst, pretpostavljamo da niste stručnjak za uzgoj hrane, stoga pogledajte kako u osam jednostavnih koraka uzgojiti rajčice u svom domu.

1. Kupnja sadnica

Ovdje nema puno mudrosti. Za kućni uzgoj nije preporučljivo uzgajati rajčice iz sjemena (iako ni to nije nemoguće), stoga trebate nabaviti sadnice rajčica koje želite. Naravno, pazite da izgledaju zdravo i čvrsto.

2. Odgovarajuća veličina tegli

Nakon što ste kupili sadnice, trebate nabaviti velike posude za sadnju. Kad su rajčice u pitanju, što je veća tegla to je bolje jer ćete se tako lakše brinuti za biljke i imati zdrave plodove. Idealno bi bilo da je tegla promjera otprilike 40 centimetara za jednu biljki, ali uvijek je možete presaditi u veću teglu kada je biljka preraste.

3. Kvalitetna zemlja

Teglu napunite kvalitetnom zemljom s visokim sadržajem hranjivih tvari ili kompostom. Neka zemlja bude do tri centimetra ispod ruba tegle. Pobrinite se da posude na dnu imaju rupe za ocjeđivanje, odnosno drenažu kako biste omogućili da višak vode ode u tanjurić. Naime, nije dobro da korijenje rajčice bude u vodi, jer to nepovoljno utječe na njihov rast.

4. Sadnja sadnica

Opće pravilo kod sadnje rajčica je da prvo uklonite donje listove sa sadnice. Zatim lopaticom u zemlji iskopate rupu koja je dovoljno duboka da se većina sadnice u nju zakopa, tako da se vidi samo gornji dio s listićima. Potom rukama stavite zemlju oko sadnice da zatvorite rupu.

Rajčice u tegli

Foto: AndreasGoellner/Pixabay

5. Potpore

Kada ste biljčicu posadili dodajte joj potporu, nekakav štap koji će držati sadnicu kako bi bila dobro centrirana i rasle okomito. Štap neka bude dovoljno dugačak da biste ga mogli zabiti u zemlju gotovo do dna tegle i da dovoljno viri iz zemlje. Sadnicu nježno privežite špagicom za štap. Osim što će to rajčicama pomoći da pravilnije rastu, zaštitit će ih i od savijanja na vjetru ako ćete tegle držati na balkonu ili terasi.

6. Sunce

Rajčice jako vole sunce i dobro uspijevaju na sunčanim mjestima i toplom (ali ne pretoplom) zraku. Idealno bi bilo da imaju između šest i osam sati sunčeve svjetlosti dnevno. Dok su biljčice još mlade treba im puno sunca, ali ako je ono prejako može im smetati, pa vodite računa o tome. Ako su temperature zraka više od 32 stupnja Celzijusa biljka može prestati cvjetati i plodovi neće dobro rasti.

Rajčice u tegli

Foto: Björn Teichmann/Pixabay

7. Zalijevanje

Kada ste sve pripremili, posadili, povezali i smjestili biljku, dobro je zalijte. Zemlja se u teglama, pogotovo ako je toplo, može brzo posušiti, stoga svoje rajčice zalijevajte svako jutro kako biste im osigurali dovoljnu vlažnost. Ljeti, kada je jako vruće, možda ćete morati zalijevati i dva put dnevno. Ipak, stalno pazite da ne pretjerujete s količinom vode jer mokra zemlja može dovesti do truljenja korijena.

8. Prihranjivanje

I na kraju, i biljčicama treba fina hrana. Preporučuje se da svoje male rajčice hranite svaka dva tjedna posebnim gnojivom za rajčice. To će im osigurati sve bitne hranjive tvari, poput dušika, fosfora i kalija, koje će im trebati za rast i ukusne plodove.

BONUS – Vrijeme

Koliko je rajčicama potrebno da narastu? To sve ovisi o sorti. Uglavnom im treba od 25 do 60 dana da nakon cvatnje formiraju plodove. No manjim sortama može biti dovoljno između tri do četiri tjedna.

Dobar tek!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.