struja, električne instalacije
Izvor: Michal Jarmoluk/Pixabay
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Ne zezajte se sa strujom - Zašto je važno paziti na električne instalacije u kućanstvu

'Zapalile se električne instalacije u zidnom ormariću u zgradi u Varaždinu', 'Požar u centru Zagreba - zapalila se električna peć u sobi u stanu na petom katu', 'Zbog kratkog spoja na električnom kabelu izgorjela kuća i pomoćne zgrade u Novskoj'... Ovo su samo neki od naslova koji se viđaju po medijima. Ne dozvolite da i vi tako završite u novinama.

Uzrok vrlo velikog broja požara u zgradama, stanovima i kućama su kvarovi na električnim instalacijama. Oštećene, neodržavane i stare instalacije su izrazito velika opasnost koja u sekundi može izazvati požar. A kao i uvijek, bolje je spriječiti nego liječiti!

Što je zgrada ili kuća starija to su, logično, i instalacije starije, ako ih se nije obnavljalo. Prije 50 ili 100 godina, a ima zgrada i starijih od stoljeća, nije bilo toliko električnih uređaja. Danas aparata ima barem pet puta više i stare električne instalacije su preopterećene.

Ako živite u zgradi ili kući starijoj od 20 godina, bilo bi dobro, ako već niste, da promijenite i obnovite električne instalacije. Da, to zahtijeva male građevinske radove jer se 99 posto instalacija zalazi skriveno u zidovima, ali to je samo mala 'žrtva' za dobrobit vas i vaših ukućana, ali i susjeda. Naime, svatko bi trebao biti svjestan mogućih opasnosti koje se mogu dogoditi zbog zastarjelih i neispravnih električnih instalacija i znati kako ih izbjeći.

Ako su instalacije starije od 20 godina, žice vjerojatno nemaju kapacitet podnijeti svu tu silinu električnih uređaja poput računala, pećnica, televizora, kućnih kina, tableta, mobitela, usisavača, klima uređaja... Naime, starije žice imaju tendenciju brzo ze zagrijati, a potom i zapaliti.

Krajnje je vrijeme za poziv električaru ako primjećujete:

 • da često iskače sklopka na glavnom prekidaču
 • da povremeno nestaje struje iz nepoznatog razloga
 • da vam trepere svjetla
 • iskrice iz utičnica i sklopki
 • pretjerano zagrijane kućanske uređaje
 • istrošene ili oštećene električne kablove

Produžni kabeli

U nedostatku utičnica često se koriste produžni kabeli, a to može biti velika opasnost od požara, pogotovo ako su u jedan kabel uključena tri (ili više) velika potrošača, poput računala, televizora i play stationa. To stvara preveliko opterećenje na jednoj utičnici koja nije namijenjena za toliko električno opterećenje.

Ako već morate koristiti produžne kabele, neka to bude što manje i što rjeđe i svakako pazite da nisu istrošeni i savijeni jer to može oštetiti izolaciju i dovesti do kratkog spoja.

Utičnice

Vrlo je važno da su električne utičnice ispravne i pravilno uzemljene. Kako godine prolaze, utičnice su sve istrošenije, a pogotovo žice iza njih koje se s vremenom olabave i mogu puknuti te izazvati požar.

Nikada nemojte preopterećivati utičnice, a ako ih nemate dovoljno u svom domu, svakako je bolje pozvati električara da vam instalira dodatne utičnice, nego riskirati da dođe do požara.

Kućanski aparati

Ista pravila vrijede za sve što ima žice, pa tako je i kod kućanskih aparata vrlo važno da nemaju oštećene, labave i neispravne kabele. To posebice vrijedi za stare kućanske aparate. Ne morate nužno kupovati nove uređaje, ali jedan pregleda stručnjaka električara i eventualna zamjena dotrajalih žica svakako bi dobro došla. Osim toga, električar vam može ugraditi utičnice koje su dizajnirane za vrstu uređaja koje imate.

Grijalice

Ako zimi za grijanje svog doma koristite prijenosne električne grijalice, budite posebno oprezni. Naravno, kao i za sve, budite sigurni da su ispravne i da nemaju oštećenja. No svakako pazite na da ih postavljate dalje od zavjesa, kreveta, kauča i drugih predmeta i materijale koji su lako zapaljivi. Osim toga, nikada ih nemojte dugo imati uključene, a kada izlazite obavezno ih isključite.

Osigurači

Brojna kućanstva u Hrvatskoj još uvijek imaju 'stare' keramičke osigurače koji, kada dođe do opterećenja, 'izgore'. U takvim slučajevima su mnogi 'krpali' osigurače tako da bi provlačili bakrene žice od gornjeg dijela osigurača prema donjem. Nikada, ali nikada to nemojte raditi!

Osnovni savjeti za sigurnost od požara

 • popravite ili zamijenite neispravne utičnice
 • pozovite stručnjaka da vam detaljno provjeri sve električne instalacije
 • ako je potrebno – promijenite sve električne instalacije
 • koristite kvalitetne produžne kabele koji mogu podnijeti veće opterećenje
 • ne provlačite produžne kabele ispod tepiha
 • redovno provjeravajte kućanske aparate
 • pazite da su rasvjetna tijela uključena u utičnice koje odgovaraju propisanoj snazi
 • ne stavljajte papir ili tkaninu na rasvjetna tijela
 • pazite kako i gdje postavljate električne grijalice
 • po mogućnosti, instalirajte detektore dima i alarme
 • osigurajte svoj dom od požara.

Sve ovo je prvo i osnovno! Brinite se za svoj dom i ne odgađajte popravak dotrajalih instalacija i uređaja. Međutim, rizik od požara u kućanstvu uvijek postoji. Uvijek se možemo nadati da neće biti veće štete i tragedije, ali svakako je dobro imati osiguranje doma koje ipak može pomoći u saniranju štete. Naime, osiguranje nekretnine može vam refundirati novac potreban za obnovu oštećene imovine. Osiguranje u slučaju požara, objasnila nam je Martina Radić, voditeljica razvoja proizvoda iz Groupama osiguranja, pokriva predmet osiguranja naveden u polici (kuća, stan...). U slučaju štetnog događaja u skladu s definicijom osiguranja od požara, požarom se smatra:

 • vatra nastala izvan određenog vatrišta 
 • vatra koja je ovo mjesto napustila i sposobna je dalje se širiti svojom vlastitom snagom

U kojim uvjetima osiguranje od požara ne vrijedi?

Ne smatra se da je nastupio požar i osiguratelj nije obvezan platiti naknadu ako je osigurana stvar uništena ili oštećena:

 • zbog izlaganja vatri ili toplini radi obrade ili u druge svrhe (npr. u glačanju, sušenju, prženju, pečenju i sl.)
 • zbog pada ili bacanja u ognjište (peć, štednjak i sl.)
 • osmuđenjem, progorjenjem od cigarete, cigare, svjetiljke, žeravice i sl.
 • zbog vrenja ili zagrijavanja, kuhanja, dimljenja i sl.

Osiguranjem od opasnosti požara nisu obuhvaćene štete na dimnjacima nastale u vezi s njihovom funkcijom.

Na svoju imovinu trebate paziti, a to podrazumijeva i brigu o električnim instalacijama jer je prevencija jako bitna, ne samo radi imovine već i radi zaštite osoba. No na kraju, ako se osigurani slučaj dogodi, tu je Groupama osiguranje. 

Tekst je napisan u suradnji s Groupama osiguranjem.

Groupama

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.