kućanski aparati
Izvor: DC Studio/Freepik
REAlna
POMOĆ U KUĆI

Na što paziti prilikom odabira kućanskih aparata

Kućanskim aparatima nazivamo uređaje koji su nam neophodni u domaćinstvima i olakšavaju nam svakodnevni život. Naprave, aparati i strojevi koji pomažu pri obavljanju kućanskih poslova, nazivamo i bijelom tehnikom. Iako su se za te namjene od davnine rabila različita pomagala, pojava kućanskih aparata u današnjem smislu novijega je datuma, a povezana je s početcima šire primjene električne energije potkraj 19. stoljeća. Njihova industrijska proizvodnja doživjela je ekspanziju nakon 2. svjetskog rata.

Naravno, njihova uporaba nije ograničena samo na privatne domove, nalazimo ih i u javnim prostorima, ugostiteljskim objektima, tvrtkama i uredima, ili gdje god se ukaže potreba za njima. Njihova funkcionalnost prati potrebe suvremenog čovjeka i njegove zajednice u kojoj je životni tempo ubrzan, a slobodnog vremena je sve manje. Osim široke ponude na tržištu, modernog dizajna i privlačnog izgleda, proizvođači nastoje da se i cjenovno prilagode svim slojevima društva i njihovoj platežnoj moći. Teži se ergonomičnosti i jednostavnosti, s jedne, a s druge strane njihovoj atraktivnosti. Nekada je vrijedilo pravilo: ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupo, no neki se ne bi složili s tim da je cijena najvažniji kriterij pri kupovini aparata i uređaja. Postoji mnogo drugih karakteristika koje trebamo uzeti u obzir pri njihovom odabiru.

Da bismo ih samo nabrojili, trebat će nam mnogo vremena i strpljenja, no svaki od njih je važan i zaslužuje svoje mjesto, kako u našim kućanstvima, tako i u ovom tekstu. Krenut ćemo od osnovne podjele, a zatim ćemo se posvetiti općenitim savjetima za njihov odabir.

1. VELIKI kućanski aparati, tzv. bijela tehnika, prepoznatljivi su po standardiziranim dimenzijama kako bi se uklopili u prostor i namještaj u kućanstvima. Najvažniji kriteriji pri njihovom odabiru su: sigurnost, dimenzija i energetska učinkovitost. Potom slijede cijena i dizajn.
U bijelu tehniku ubrajamo: hladnjake i zamrzivače, štednjake, nape, pećnice i ploče za kuhanje, klima uređaje, ventilatore i grijalice, perilice i sušilice rublja, perilice posuđa, bojlere i peći za zagrijavanje prostorija.

2. MALI kućanski aparati su višenamjenski prijenosni ili ručni uređaji za:

 • kuhanje i pečenje (rešoi, pekači za pizze, kruh i peciva, friteze, multi i slow cookeri, dehidratori hrane, tosteri, stolni roštilji i grilovi, kuhala, uređaji za sporo kuhanje, kuhanje na paru i vrući zrak, aparati za vafle, krafne, palačinke, kokice, led, sladoled, šećernu vunu...)
 • aparati i pribor za vakuumiranje namirnica
 • priprema hrane (sjeckalice i preše, blenderi, ručni i samostojeći mikseri, mutilice, uređaji za mljevenje i rezanje mesa, sira ili kruha, kuhinjske vage, sokovnici i cjediljke...)
 • glačanje i šivanje odjeće (standardna žična i bežična glačala, parne stanice i vertikalna parna glačala, šivači strojevi, električa sušila za veš)
 • čišćenje i higijena (standardni, štapni i ručni usisivači, parni čistači, robotski usisivači)
 • njega kose i tijela (sušila, glačala i uvijači za kosu, mašinice za šišanje i brijanje, depilatori i epilatori, masažeri, kućni fitness, električne četkice za zube, uređaji za manikuru i pedikuru, kućna apoteka, tlakomjeri i oksimetri)
 • uređaji za čaj i kavu (kuhala za vodu, juhu, aparati za kavu i čajnici)

Kako ne bismo ovom prilikom obrađivali svaki uređaj pojedinačno, za sve njih vrijede osnovna pravila. U narednim tekstovima posvetit ćemo više pažnje karakteristikama aparata koje najčešće nalazimo u kućanstvima.

Prilikom odabira i kupovine velikih i malih kućanskih aparata, uzmite u obzir:

 • stvarnu i osobnu potrebu za tim aparatom
 • kvalitetu
 • cijenu
 • energetsku učinkovitost i kapacitet
 • dimenziju i dizajn
 • (multi)funkcionalnost
 • brend proizvođača
 • sigurnost korištenja i upute za montažu
 • jednostavnost korištenja i održavanja
 • garantni rok
 • dostupnost servisa

Umjesto preporuke za neke od navedenih aparata, savjetujemo vam da sami procijenite što vam je zaista potrebno u kućanstvu. Prekomjerno gomilanje uređaja koji zauzimaju prostor i sakupljaju prašinu, iziskuju troškove kupovine i održavanja, donijet će vam više štete nego koristi. Požalit ćete što se ih nabavili, umjesto da vam investiranje u njih olakšava život. Ne kupujte sve što se reklamira, niti isključivo po uzoru na prijatelje i prijateljice i susjede. Možda je njima određeni aparat koristan, a vama ne bi bio. Neki uređaji su višenamjenski pa nema potrebe da zbog jedne ili dvije funkcije, kupujete novi i gotovo identičan.

Najbolji su oni aparati koji su ispravni i koje redovito koristite.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.