Koje se cvijeće može posaditi oko groba i kako ga održavati
Izvor: Congerdesign/Pixabay
BLAGDAN SVIH SVETIH

Koje se cvijeće može posaditi oko groba i kako ga održavati

U vrijeme prije blagdana Svih svetih, odnosno 1. studenog, mnogi razmišljaju kakvo cvijeće odabrati za groblje. Neki se odlučuju za rezano cvijeće koje će staviti u vazu ili pak ono umjetno, dok drugi biraju cvijeće u teglama ili ono koje se može posaditi u zemlju oko groba.

Treba imati na umu da nisu sve vrste cvijeća jednako dobre za sadnju na groblju.

Kada birate cvijeće koje može rasti na groblju, u obzir uzmite sljedeće:

 • je li grobno mjesto na suncu ili u sjeni
 • kakva je vrsta zemlje
 • koliko često posjećujete groblje
 • koliko su izdržljive biljke koje želite posaditi

Koje biljke odabrati za groblje

Po nekim nepisanim pravilima, grob ne treba biti šaren, već svečan i pomalo strogog uređenja, a također treba uzeti u obzir tko je pokopan u tom grobu. Cvijeće i biljke koje se sade na grobovima trebaju biti jednostavne i imati suptilnu, ali izražajnu ljepotu. Za ovu je svrhu bolje koristiti višegodišnje biljke i moraju biti otporne na mraz što, naravno, ovisi o podneblju u kojem se grob nalazi.

U skladu s tim, možete posaditi:

 • višegodišnje biljke koje pužu po tlu i stvaraju kontinuirani pokrov
 • jednogodišnje ili višegodišnje biljke koje ukrašavaju grob nekoliko određenih mjeseci godišnje

Biljke koje pokrivaju tlo mogu biti:

 • Zimzelen (Čarobnjakova ljubica) - može se saditi i na osunčanom i na sjenovitom prostoru. Biljka je zimzelena sa sjajnim tamnozelenim listovima i plavim cvjetovima.
 • Zimzeleni Phlox (Plamenac) - Ova biljka tvori gusti pokrov, a ima je s ružičastim, bijelim, ljubičastim i crvenim cvjetovima. Dobro podnosi sušu i ne vole pretjeranu vlagu.
 • Vuneni Stahis (Zečje uši, Zečeki) - biljka koje nije zahtjevna za tlo, a prekriva ga srebrnasto-baršunastim tepihom. Cvjeta u svibnju, a prekrasna je i na suncu i u polusjeni.

Ako se odlučite za trajnice, možete izabrati neke od ovih:

 • Iris - prekrasni cvjetovi koji rastu u odvojenim grmićima, a ima ih u plavoj, lila, bijeloj i ljubičastoj boji. Mogu cvjetati cijelo ljeto s minimalno vlage.
 • Jaglac - ova biljčica je nezahtjevna, izdržljiva i nezamjenjiva za područja u sjeni.
 • Đurđice - Nježni cvjetići u obliku zvončića koji vole rasti u polusjeni i nisu posebno izbirljivi za vrstu tla u kojoj rastu.

Najpopularnije su ipak - krizanteme

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na najpopularniju biljku za groblje – krizanteme. Doduše, u ostatku svijeta krizantema nema status cvijeća za groblje, ali kod nas je za tu namjenu gotovo pa nezamjenjiva.

Iako se krizanteme sade u proljeće kao višegodišnje biljke, one koje su posađene u jesen tretiraju se kao jednogodišnje. Tada su u punom cvatu, što znači da je cvatnja došla do svog vrhunca, stoga pri kupnji krizantema birajte one s puno pupoljaka jer će tada dulje trajati.

Odabir biljaka za groblje može ići u nedogled, a mi smo izabrali one najpopularnije, jer bismo inače mogli napisati knjigu. U svakom slučaju, sve biljke koje odlučite posaditi oko groba, zahtijevaju ipak nekakvu brigu. Vrlo je važno dati im prostora, odnosno povremeno počupkati travu koja raste oko njih da ih ne bi zagušila. Ako su velike suše, neke biljke treba dobro zaliti. Stoga svakako uzmite u obzir koliko često idete na groblje i koliko vremena i volje možete uložiti u uređenje cvijeća. Ako se ipak ne možete posvetiti redovitom održavanju groba i cvijeća oko njega uvijek se možete odlučiti za alternativu poput biljaka u tegli ili rezanog cvijeća (ono plastično ipak ne želimo promovirati).

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Više o uvjetima korištenja i autorskom pravima pročitajte ovdje.