mravi
Izvor: vecstock/Freepik
Petra Ladan
PRIRODNIJE METODE

Kako se riješiti mrava u stanu i vrtu?

Nema kuće ili dvorišta u kojem se nisu pojavili oni - dosadni mravi kojih se nije nimalo lako riješiti. Taman pomislite da ste ih se oslobodili, a oni počnu izlaziti iz nezamislivih kutaka i pukotina. Osim kemijskih sredstava i ljepljivih traka, koje možete kupiti u trgovinama i koje su brutalne, ali nerijetko i najučinkovitije metode, postoji još nekoliko blažih, prirodnih načina kako eliminirati ove insekte

Boraks ili natrijev tetraborat praškasta je bijela tvar koja se koristi kao sredstvo za čišćenje, emulgator, ali i rješenje protiv insekata. Napravite otopinu od pola žličice boraksa, 8 žličica šećera i 1 šalice tople vode. Miješajte dok se šećer i boraks ne otope. Stavite na mjesto gdje se mravi obično pojavljuju.

Pomiješajte sprej za čišćenje stakla s deterdžentom za pranje suđa te otopinu stavite u bocu s raspršivačem. Poprskajte na područja iz kojih mravi izlaze ili gdje se skupljaju.

Bijeli ocat, dostupan u svim trgovinama, jeftin je i učinkovit način odbijanja mrava. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:1 i time poprskajte površine gdje se mravi pojavljuju. Za one koji ne vole miris octa, dobro je znati da će brzo ishlapiti, no mravi će ga još dugo osjetiti. Mravi navodno ne vole ni miris cimeta. Pospete li malo cimeta po njihovom putu kojim dolaze do vaše kuhinje, lako je moguće da ih preusmjerite.

Kao pomoć protiv mrava dobro dođe i eterično ulje lista cimeta. Nakapajte neku pamučnu tkaninu ovim uljem i stavite na mjesta gdje se mravi obično pojavljuju. Neki vjeruju i da talog kuhane kave odbija mrave, kao i kora svježih krastavaca. 

Da biste spriječili mrave da se udomaće oko vaših biljaka u vrtu, okružite tlo korama limuna ili naranči. Nadalje, mješavina vode i sapuna netoksičan je, jeftin i jednostavan način da se riješite mrava u svom dvorištu, a tako ujedno spriječite da postanu problem i u kuhinji. Tom mješavinom poprskajte mravlje gnijezdo u vrtu ili dvorištu, ali pazite da ne naštetite okolnim biljkama. Mravi u vrtu ili vašim teglama s cvijećem velik su problem. Najlakše bi bilo poprskati ih nekom kemikalijom, jer na zraku nema opasnosti za ljude od udisanja štetnih količina, no treba zaštititi i biljke. Stoga se u vrtu protiv mrava koriste dosjetljive zamke, primjerice med na kartonu, jer će slatkoća privući mrave, ili tegla s vodom, budući da mravi teško svladavaju vodenu prepreku. Uz već spomenute kore naranče i limuna, oko teglica stavite i pepeo - mravi ga, navodno, također ne vole. 

Što god bio vaš izbor za riješiti se mrava, možda je najbolje naoružati se strpljenjem, jer je borba s mravima dugotrajan i neizvjestan posao. Baš kad pomislite da ste ih se riješili, oni opet odnekud izvire. Iako nitko ne voli čuti kritiku na svoj račun, održavanje čistoće ključno je za uspješno izbjegavanje susreta s mravima. 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.