pospremanje ormara
Izvor: Freepik
Petra Ladan
KUĆANSKI POSLOVI

Kako pospremiti (zimsku) garderobu i napraviti više reda (i mjesta) u ormaru?

Najteži dio pospremanja, pa i (zimske) garderobe, uvijek je prevladavanje početne inercije. Da, teško je krenuti s ‘generalkom’, no u slučaju odjeće, odradite li dobro prvi dio, bit će vam lakše vratiti zimsku odjeću u prvi plan tamo na jesen.

Za početak, nemojte napraviti grešku i izvući sve odjednom iz ormara, staviti nasred sobe i nastojati sve srediti u jednom potezu - nećete uspjeti. Rješavajte dio po dio. I pri tome slične stvari pohranite zajedno, primjerice vunene veste u jednu kutiju i/ili vreću, ovisi gdje spremate.

Riješite se nereda

Keren Kingston, autorica knjige "Riješite se nereda uz pomoć feng shuija", kaže kako postoje četiri vrste nereda koje opterećuju vaš život.

1. Stvari koje ne upotrebljavate ili ne volite: sve što je zanemareno, zaboravljeno, neželjeno ili ne upotrebljavate izazvat će usporavanje i stagnaciju energije u domu, a vi ćete imati osjećaj da se vaš život ne pomiče s mjesta. Takav vam nered crpi energiju.

2. Stvari koje su neuredne ili nisu organizirane: čak i kada stvari svedete samo na one koje upotrebljavate i volite, dom će vam biti pretrpan ako su one razbacane po cijelom prostoru i ako ih ne uspijevate pronaći kad vam trebaju. Vaš dom izvana održava ono što se odigrava u vama.

3. Suvišne stvari u premalom ormaru: što više pretrpavate svoj životni prostor, preostaje vam manje prostora za protok energije i sve je teže bilo što dovršiti.

4. Sve što nije dovršeno: taj oblik nereda teže je uočiti i lakše ignorirati od drugih tipova nereda, ali učinci su mu dalekosežniji. Sve što nije dovršeno u tjelesnom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom "carstvu" stvara nered u psihi. Imate li osjećaj, kad je u stanu nered, da vam nered vlada i u glavi? Ako je odgovor da, evo kako se uhvatiti ukoštac s tim problemom.

Riješite se suvišnih stvari

Prvo i osnovno što treba napraviti za više reda uvijek je eliminirati stvari koje ne nosite, bilo da ih nekome darujete ili odnesete za reciklažu. Ako nešto niste odjenuli dvije sezone, teško da ćete ikada više, a često nema ni smisla čuvanje stvari za "ako" - ako smršavim, ako ću trebati za po kući...

Selektirajte 

Nabavite kutije ili vreće u koje ćete spremati stvari. Jedna neka bude za smeće, druga za stvari koje su još dobre, ali vama ne trebaju (pa ćete ih nekome darovati), a u treću kutiju pohranite one stvari koje vam dulje vrijeme neće trebati kao što su debele jakne u proljeće. Svakako ih ne zaboravite prije spremanja oprati, jer masnoće koje izlučuje ljudsko tijelo pogoduju razvoju grinja. One stvari koje baš ne koristite, ali su vam drage, jer su možda neka uspomena, doslovno pospremite u "kutiju uspomena".

Mirisni paketići

U kutije i vrećice sa zimskom garderobom, koja mora biti svježe oprana prije pohrane, svakako stavite neki miris. U svakoj trgovini možete kupiti miris za odjeću, no evo jednog korisnog, povoljnog i vrlo učinkovitog savjeta. Mnogi proizvođači sredstava za njegu odjeće u svojem asortimanu imaju mirisne perlice koje se stavljaju u perilicu umjesto omekšivača i osiguravaju dugotrajan miris odjeće. Uzmite neku staru čarapu, na dno uspite šaku perlica te čarapu zavežite u čvor. Takav mirisan "paketić" ubacite u kutiju ili vrećicu s odjećom za pohranu, ili u ormar gdje držite zimsku odjeću - mirisat će besprijekorno i kad je izvadite nakon ljeta.

Vakuumske vreće

Ako ste ograničeni prostorom, koristite vakuumske vrećice, koje - osim što štede prostor - čuvaju odjeću od prašine, vlage i moljaca. Dobar "gadget" su i navlake za kapute, tj. one koje dobijete u trgovini kad kupite odijelo ili one koje koristite kao putne navlake, jer će također dobro sačuvati ključne komade, prije svega jakne i kapute, od prašine. Prije "arhiviranja" zimskih cipela i čizmi, popravite pete kod postolara, poprskajte ih mirisom za cipele i unutra obvezno ugurajte novinski papir da se ne bi izobličile.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.