pećnica
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
KUĆANSKI UREĐAJI

Kako odabrati pećnicu?

Mnogima je pećnica osnovni i najvažniji element svake kuhinje, ali ako je prošlo mnogo vremena od kada ste zadnji put kupovali pećnicu iznenadit ćete se koliko su se promijenile. Stoga, ako planirate kupnju nove kuhinje ili samo preuređujete postojeću, posvetite posebnu pažnju izboru pećnice.

Želite li ugradbenu pećnicu ili kao dio samostojećeg štednjaka?

Ugradbene pećnice zauzimaju manje prostora i vašu kuhinju čine urednijom. Ugradbene električne ili plinske pećnice se mogu postaviti i na namještaj, pa su vam tako pristupačnije i lakše za korištenje.

Ovisno o konfiguraciji kuhinje i raspoloživom prostoru, ugradbenu pećnicu možete instalirati u bilo koje područje kuhinje neovisno o ploči za kuhanje, pod uvjetom da je možete spojiti na struju ili plin. Uvijek slijedite upute iz priručnika za korištenje kada instalirate ugradbenu pećnicu.

Ako se odlučite za obični štednjak s ugrađenom pećnicom, bilo električni ili plinski, prednost je što ga možete premjestiti (ovisno o instalacijama). Prednost je i što je povoljniji od ugradbenih varijanti, ali može zauzeti dosta prostora u maloj kuhinji. U ovom slučaju, izbor u velikoj mjeri ovisi o prostoru koji imate na raspolaganju te o vašem budžetu.

Na plin ili električnu energiju?

Današnju modernu kuhinju nemoguće je zamisliti bez električne pećnice, ne samo zbog svog modernog dizajna, već i zato što su obično opremljene s više funkcija koje olakšavaju upotrebu. Uz to, električne pećnice mogu peći ujednačenije te učinkovitije kontrolirati temperaturu, što ih čini idealnima za pripremu peciva i slastica. Za razliku od mikrovalnih pećnica, električne pećnice omogućuju bolje rezultate kada je u pitanju kuhanje i omogućuju upotrebu raznih dodataka za pečenje.

Ipak kod kupnje je potrebno obratiti pažnju na Energetski razred koji je glavni pokazatelj potrošnje i energetske učinkovitosti. Energetski razredi razvrstani su abecednim redom od A (energetski najučinkovitiji) do G (najmanje energetski učinkovit). Većina proizvođača danas naglašava ekološki prihvatljive performanse, ali neki modeli mogu neugodno iznenaditi u smislu potrošnje.

S druge strane, plinske pećnice mogu bolje zapeći odreske i ne isušuju hranu. Osim toga, savršeno se uklapaju u kuhinje uređene u rustikalnom, retro ili klasičnom stilu. Moraju biti priključene na plinski sustav, ali to može postati prednost kada nestane struje. Nedostatak ovakvih pećnica je zagrijavanje samo odozdo, stoga ne pkue potpuno ravnomjerno, a korištenje može uzrokovati i da vam hrana izgori. Prednost može biti niža cijena, ali i potrošnja.

Koji su načini čišćenja?

Jedna od najkorisnijih funkcija kojima su opremljene moderne pećnice je funkcija samočišćenja koja vam olakšava rad i pomaže vam uštedjeti dragocjeno vrijeme. Razlikujemo tri glavne vrste samočišćenja: piroliza, katalitički i para (hidrolitički).

 • Pećnice s funkcijom katalitičkog samočišćenja

Ove pećnice koriste keramičke ploče koje upijaju masnoću i razgrađuju ju tijekom pečenja. Čak i ako ne uključuje dodatnu potrošnju energije, katalitičko samočišćenje ne pokriva sva područja pećnice, već je potrebno naknadno ručno čišćenje njezine unutrašnjosti.

 • Pećnice s funkcijom pirolitičkog samočišćenja

Piroliza djeluje na temperaturama iznad 500 stupnjeva i učinkovitija je u pogledu čišćenja. Međutim, to uključuje i dodatnu potrošnju energije, jer se može aktivirati tek nakon što ste završili s pripremom hrane.

 • Pećnice s funkcijom hidrolitičkog samočišćenja

Hidroliza djeluje na bazi pare. Omekšava prljavštinu i olakšava čišćenje pećnice. Sve što morate učiniti je staviti posudu s vodom u pećnicu nakon pečenja i aktivirati funkciju.

Koje funkcije su vam ključne?

Moderne pećnice mogu imati niz funkcija, no pravo je pitanje što ćete od svega toga koristiti. Primjerice, samo neke od funkcija su ventilator, pečenja na pari ili na žaru. Tu su još i funkcije odmrzavanja, podgrijavanja, podizanja tijesta, sušenja kao i senzori koji onemogućava ju da vam hrana zagori. Stoga je najbolje znati što vam je najbitnije, a što vam ne treba te s obzirom na to birati pećnicu. Donosimo vam pregled nekih funkcija:

 • Način pizze (konvekcija + niža toplina na visokoj temperaturi)

Kao što ime sugerira, ovaj način je idealan za kuhanje pizza i drugih jela gdje je potrebno puno pečenje. Na primjer, za sve otvorene pite, focaccie i kruh.

 • Konvekcijski roštilj (roštilj + konvekcija)

U ovom načinu rada aktiviraju se roštilj i ventilator. Idealan je za kuhanje velikih komada mesa, piletine, pilećih nogu, kobasica i drugih jela koja zahtijevaju dugo vrijeme kuhanja. Također ovaj način je odličan za pečenje povrća, bruniranje tjestenine, lazanje, čips, itd.

 • Samo roštilj

Režim je idealan za pečenje malih, nježnih komada mesa na gornjoj polici komore (osim ako je drugačije navedeno u uputama za recept / proizvođač).

 • Brzo zagrijavanje

Ova značajka omogućuje vam da zagrijete pećnicu brže nego inače. Također, način rada je idealan za kuhanje smrznute i unaprijed pakirane hrane. Oni samo trebaju izaći iz zamrzivača i odmah staviti u pećnicu.

 • Odmrzavanje

Proizvod se odmrzava samo zbog cirkulacije zraka, pećnica se ne zagrijava. Ovaj način se također može koristiti za podizanje tijesta, sušenja suhog voća, povrća i ljekovitog bilja.

Neki modeli pećnica imaju skup auto programa za odmrzavanje različitih vrsta hrane.

 • Održavanje temperature

U ovom načinu rada, kuhano jelo se održava toplim na temperaturi od 60-85 °C.

 • Sporo kuhanje (guljenje, povlačenje)

Jelo se priprema u uvjetima što je moguće bliže tradicionalnoj peći – na niskoj temperaturi od 70-120 °C s gornjim i donjim grijanjem, najčešće na donjoj polici. Hrana (posebno meso i riba) je zdravija, bez dodatnog masti i štetnih prekuhanih kora, i vrlo ukusna.

 • Fermentacija

Ovaj način je idealan za izradu domaćih jogurta, kao i za podizanje kvasnog tijesta.

 • Automatski programi kuhanja

Višenamjenske pećnice imaju ne samo osnovni skup načina rada, već i pomoćne programe koji automatski kuhaju hranu u skladu s postavkama proizvođača ili korisnika za temperaturu, vrijeme kuhanja itd. Vi samo trebate navesti težinu i vrstu proizvoda (na primjer, meso), recept (na primjer, pečena govedina) i staviti radni komad na policu.

 • Mikrovalna pećnica

Neke pećnice Opremljeni su visokofrekventnim generatorima polja (magnetron), odnosno mogu obavljati funkciju mikrovalne pećnice. Ovaj dodatak se može upotrijebiti u kombinaciji s grijačima pećnice za pripremu jela vrlo brzo, kao i solo, na primjer, samo za zagrijavanje proizvoda.

Još korisnih savjeta:

 • Tangencijalno hlađenje komore

Za ugrađenu električnu pećnicu ključni je izbor hladnog zraka u zidove. Zahvaljujući njoj, okvir i susjedni uređaji (na primjer, hladnjak koji ne podnosi toplinu) neće biti oštećeni.

 • Zaštita djece

Ako u vašoj kući ima djece, pobrinite se da odabrana pećnica ima funkciju zaključavanja gumba i vrata.

 • Pozadinsko osvjetljenje

Pozadinsko osvjetljenje nalazi se u bilo kojoj električnoj peći, ali u nekim modelima izgorjele žarulje nisu lako zamijeniti bez pomoći stručnjaka.

Uz navedene savjete pri kupnji idealne pećnice prvenstveno se vodite svojim potrebama i životnim navikama, te funkcijama koje su vam potrebne pri kuhanju.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.