frižider, hladnjak
Izvor: Kevin Mali/Pexels
ŠTO SE MORA, MORA SE

Kako brzo i jednostavno odlediti i očistiti hladnjak

Hladnjak, frižider, ledenica, škrinja, frizer, zamrzivač... Što god da imate i kako god da ih zovete, ti se kućanski aparati moraju redovito čistiti. Ili bi ih barem trebalo redovito čistiti. Mnogima je to jedan od onih kućanskih poslova koji će 'napraviti sutra' i onda taj sutra nikako da dođe, ali redovito dolazi prljavština, a skupa s njom i plodno tlo za brojne bakterije.

Neki smatraju da bi hladnjak trebalo čistiti jednom mjesečno, neki pak vele jednom godišnje, a mi ćemo kompromisno reći da bi bilo u redu barem svakih šest mjeseci (iako nam se i to čini kao predug period). No svakome kako mu drago.

Zašto je važno redovito čistiti hladnjak

1. Prljavština

Na prvom mjestu je već spomenuta prljavština, a s njom i brojne bakterije i neugodni mirisi koji se nakupljaju ako se hladnjak ne čisti redovito. Često se nešto prolije, procuri, zalijepi u frižideru i, ako se ne očisti odmah, može stvoriti zbilja neugodne posljedice za njuh, a i vaše zdravlje.

2. Potrošnja

Ako se, uz prljavštinu, u hladnjaku zbog neredovitog održavanja nakuplja puno leda, onda će on trošiti više električne energije, jer kompresor radi više s manjom učinkovitosti. Što je veći sloj leda to je veći i račun za struju.

Kako očistiti hladnjak

Idealan trenutak za čišćenje hladnjaka je kada u njemu nemate puno namirnica. Također, dobro je to raditi zimi, pogotovo ako imate balkon, pa možete hranu i ostale namirnice privremeno staviti na balkon.

Znamo da je priprema pola posla, tako da se dobro organizirajte. Hranu iz frižidera možete staviti u prijenosni hladnjak ili termoizoliranu torbu da ne bi bila izložena prevelikoj razlici u temperaturi, pogotovo ako ste se na čišćenje odlučili u neko toplije godišnje doba.

 1. Prvi korak nipošto nemojte zaboraviti – isključite frižider iz struje!
 2. Bez obzira ima li vaš hladnjak spremnik za skupljanje tekućine, ili neki drugi princip za ocjeđivanje, svakako na pod stavite stare krpe ili ručnike kako biste imali što manje posla s čišćenjem poda.
 3. Izvadite svu hranu iz hladnjaka. Pogledajte je li nečemu istekao rok trajanja, bacite sve što se pokvarilo, sve što je nepotrebno, a ono što je količinski pri kraju probajte iskoristiti za neki skori obrok.
 4. Izvadite sve police, rešetke, ladice i posude iz hladnjaka, čak i one iz vrata.
 5. Ako imate volje i vremena, pustite da se hladnjak sam otopi, ali uzmite u obzir da bi to moglo trajati od 3 do 10 sati. Brža varijanta je staviti posudu s vrućom vodom u frižider i zatvoriti vrata. Ta će se voda nakon nekog vremena ohladiti, pa je potrebno staviti novu vruću vodu. Treća i još brža varijanta je koristiti sušilo za kosu. Doduše, ta se metoda ne preporučuje iz sigurnosnih razloga (voda+struja=kratki spoj), ali ako ste dovoljno oprezni i držite fen na udaljenosti od cca 30 centimetara, ne bi trebalo biti problema.
 6. Ako se neki komadi leda uporno drže za frižider, ostružite ih plastičnom ili drvenom strugalicom (ili nekim sličnim kuhinjskim pomagalom).
 7. Operite sve police, ladice, posude i rešetke te ih posušite. Također, sve staklenke, boce i posude u kojima držite namirnice očistite, jer su i one vrlo vjerojatno zmazane ili slijepljene.
 8. Nakon što se sav led u hladnjaku otopio, vrijeme je za čišćenje. Idealno bi bilo da čistite samo vrućom vodom pomiješanom s octom, jer je to najprirodnije sredstvo za čišćenje, a ne morate se pribojavati hoćete li dobro ukloniti sav deterdžent ili drugo kemijsko sredstvo za čišćenje. No što god da odaberete, frižider dobro operite, oribajte svu tvrdokornu zmazanoću (pritom pazite da ne oštetite hladnjak), čistom vodom isperite sredstvo za čišćenje, prebrišite suhom krpom i još ostavite neko vrijeme da se hladnjak suši na zraku.
 9. Ne zaboravite oprati i vrata, gumene rubove na vratima, a dobro bi bilo da usisivačem počistite prašinu koja se nakuplja rešetkama sa stražnje strane hladnjaka.
 10. Nakon što ste sve dobro oprali i osušili, zatvorite hladnjak i uključite ga u struju. Namjestite željenu temperaturu i pustite da 'malo dođe k sebi', odnosno da počne raditi i hladiti. To traje oko pola sata.
 11. I na kraju, kada je frižider opet proradio u svom punom sjaju, vratite sve police, ladice, posude i rešetke i, naravno, sve namirnice.

Savjet plus: Iako to možda nećete odmah osjetiti, vjerojatno, bez obzira na čišćenje, još ima neugodnih mirisa u hladnjaku, stoga je preporučljivo u malu posudicu staviti malo sode bikarbone i odložiti je u hladnjak na nekoliko dana. Naravno, pazite da je stavite na mjesto gdje se neće prevrnuti kako ne biste imali dodatnog posla oko čišćenja.

Upozorenje: Prilikom čišćenja hladnjaka ni u kojem slučaju nemojte koristiti oštre predmete poput noževa, odvijača, vilica i slično.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.