zalijevanje sobnih biljki
Izvor: cottonbro / Pexels

Kada i koliko zalijevati sobne biljke

Kućne biljke mogu izgledati sjajno tijekom cijele godine uz odgovarajuću njegu, a zalijevanje je ključno za njihov dobrar napredovak. Iako na prvu briga o biljkama izgleda kao neka banalna stvar za koju nisu potrebni savjeti niti upute, mnogi te zelene ukrase lako ubiju.

Iako su sobne biljke zaštićene od vanjskih nepogoda, to ne znači da ne zahtijevaju brigu. S obzirom na to da ne postoji jedinstveno rješenje za brigu o različitim sobnim biljkama, ipak postoje neke ključne stvari koje možete učiniti da ostanu zdrave i lijepe. U ovom tekstu nećemo pisati o prihrani biljaka (a hranjenje sobnih biljaka tijekom razdoblja rasta od vitalnog je značaja za poticanje bujnog i zdravog rasta) i presađivanju, već o njihovom zalijevanju. 

Svaka biljka ima neku svoju specifičnost no briga o njoj (pogotovo kada se govori o količini zalijevanja) ovisi i o drugim parametrima zbog kojih će se vaše navike morati prilagođavati:

 • doba godine i faza mirovanja - mnoge sobne biljke rastu puno sporije ili su u mirovanju zimi, što često smanjuje njihove potrebe za vodom, dok tijekom proljeća i ljeta ulaze u fazu rasta i žele više vode
 • izloženost svjetlu - biljke koje se nalaze u prostorijama s puno sunca tijekom dana obično traže više zalijevanja
 • temperatura prostorije - više temperature (direktno na osunčanom dijelu, uz radijatore i sl.) u zatvorenom prostoru povećat će isparavanje te će se i biljke i zemlja brže sušiti
 • vlažnost prostorije - ima veliki utjecaj na brzinu isparavanja vode iz tla i lišća. Niža razina vlage posebno se osjeti tijekom zime kada su prozori zatvoreni i grijanje uključeno
 • prozračivanje - kretanje zraka će povećati isparavanje i zahtjeve za vodom. Umjereno prozračivanje odlično je za biljke, jer može smanjiti rizik od bolesti, ali u isto vrijeme i povećati potrebu za vodom.
 • vrsta zemlje i drenaža - nije sva zemlja za sve biljke (neke vole pjeskovitiju, neke kiseliju zemlju...), a drenaža je posebno bitna da ne bi korijenje sagnjilo. 
 • veličina i materijal od kojeg je napravljena posuda - porozni materijali kao što je terakota gube vodu mnogo brže od plastičnih posuda, što sprječava da voda prođe kroz stranice lonca. Pokušajte odabrati vrstu posude na temelju vrsta biljaka koje uzgajate. Biljke koje preferiraju sušne uvjete i dobro drenirajuću mješavinu za posude bolje će se snaći u glinenim posudama. Isto tako, neke biljke nisu za velike posude (poput kaktusa i sekulenata), kao što neke nisu za one male. 
 • radi li se o visećoj biljci ili 'stojećoj' - viseće biljke se brže suše
 • veličina biljke - veće biljke trebaju više vode od manjih, no mlađe biljke, koje snažno rastu, ponekad mogu imati veće potrebe za vodom od većih biljaka koje ne rastu aktivno

Kada zalijevati biljke

Općenito, zemlju za sobne biljke treba održavati vlažnom, ali ne prevlažnom. U pravilu im je potrebno zalijevanje jednom ili dva puta tjedno u proljeće i ljeto, ali manje u jesen i zimi (čak i svaka 2-3 tjedna). Trebali biste pratiti svoje sobne biljke i vodu kada im je potrebno, a ne prema rasporedu. Međutim, ovisno o vrsti sobne biljke, to nije uvijek slučaj.

Najbolje vrijeme za zalijevanje sobnih biljaka je ujutro, kako bi biljka imala dovoljno vremena da se osuši. Za biljke na prozorskim daskama koje uživaju puno svjetla, uvijek biste trebali izbjegavati zalijevanje u oblačnim danima. To je zato što se njihovo lišće neće sušiti uobičajenom brzinom, što bi moglo dovesti do brojnih problema - uključujući bolesti i gljivice uzrokovane vlažnim lišćem, piše Express.

Budite fleksibilni jer korištenje fiksnog rasporeda neće uvijek funkcionirati tijekom cijele godine za vaše sobne biljke, ali je uistinu bitno provjeriti zemlju kako biste vidjeli treba li biljci zalijevanje. Zapamtite, lakše je dodati vodu biljci nego je oduzeti. 

Također, ako vidite lišće koje vene, vrijeme je da zalijete svoje biljke. Ali ne želite dopustiti da vaše biljke dođu do ove točke jer neće izgledati tako dobro, a to ih čini manje sposobnima za odbijanje bolesti. Umjesto toga, pokušajte stvoriti naviku da barem jednom tjedno provjeravate svoje sobne biljke da vidite treba li im vode. 

Koliko biljke mogu preživjeti bez zalijevanja

Imate na umu da je vjerojatnije da će biljke umrijeti od previše vode nego od premalo vlage.

Većina sobnih biljaka može sretno preživjeti do dva tjedna u većini unutarnjih uvjeta bez zalijevanja, iako će to ovisiti o vrsti biljke koju uzgajate. 

Provjera vlažnosti zemlje

Napravite naviku da barem jednom tjedno provjeravate svoje sobne biljke i vlažnost zemlje. Najbolji način da utvrdite treba li vašim biljkama voda je da zabijete prst par centimetara u zemlju kako biste provjerili koliko je suho ili vlažno. Većinu vremena suha zemlja znači da je vašoj biljci potrebno zalijevanje - iako neke vrste treba zalijevati neposredno prije toga. Kako piše Tree Hugger, zalijevajte kada je površina suha, dok sukulente i sušnije biljke zalijevajte kada se većina tla osjeća suhom.

Pratite težinu posude za biljke. Suha zemlja je puno lakša od mokre, tako da će postojati značajna razlika u težini između biljke u posudi koja je zalijevana i one koja je suha. A i osjetite zemlju kroz drenažne rupe – vrhovima prstiju opipajte dno zemlje za lonce kroz drenažne rupe na dnu posude za biljke te ćete i tako moći procijeniti suhoću tla kako biste utvrdili je li potrebno zalijevanje, objašnjava Smart Garden. Također, oni koji traže najlakši način, mogu koristiti mjerač vlage za procjenu treba li biljkama voda. Jeftin je i pouzdan i može napraviti veliku razliku ako imate problema.

Ako je pak zemlja još dovoljno vlažna, ne zaboravite opet provjeriti za dan ili dva.

Vrsta vode

Vrlo je važna i vrsta vode koja se koristi za sobne biljke. To je zato što su mnoge biljke osjetljive na kemikalije i soli koje se mogu naći u vodi iz slavine. Stoga je najbolje zalijevati svoje biljke kišnicom pa ako imate priliku nekako skupljati kišnicu, vaše biljke će biti presretne. Što se tiče vode iz slavine, većina bi trebala biti dobra za sobne biljke osim ako nije omekšana jer ima soli koje se s vremenom mogu nakupiti u tlu i na kraju uzrokovati probleme. Klorirana voda je također sigurna za većinu sobnih biljaka, ali ako imate sustav filtracije, to je još bolje za vaše biljke. Bez obzira koju vrstu vode odaberete, voda sobne temperature je bolja od tople ili hladne. Bilo koji ekstrem može oštetiti lišće vaših sobnih biljaka, stoga je najbolje napuniti posudu za zalijevanje odmah nakon svakog polijevanja i ostaviti da odstoji do sljedećeg puta. Na taj način ima dovoljno vremena da se izjednači na odgovarajuću temperaturu, objašnjava Gardenhealth.

Posuda za zalijevanje

Najbolji način zalijevanja je korištenje kante za zalijevanje s dugim, uskim izljevom. To omogućuje izlijevanje vode izravno na zemlju. Zalijevanje biljaka s gustim lišćem bit će teže ako se ova vrsta kante za zalijevanje ne koristi, objašnjavaju s Veromontskog Sveučilišta.

Trebate li zalijevati sobne biljke odozgo ili odozdo?

Zalijevanje sobnih biljaka odozdo ima mnoge prednosti: ne oštećuje lišće, održava zemlju na vrhu suhom i neprivlačnom za štetnike, te potiče korijenje na širenje i jačanje. Međutim, važno je povremeno zalijevati s vrha – otprilike jednom mjesečno – kako biste isprali višak soli iz tla.

S koliko vodite zalijevati

Iako nije dobro riskirati pretjerano zalijevanje i utapljanje biljaka, bolje je uliti odozgo dovoljno vode da potpuno natopi zemlju oko svake biljke, nastavljajući sve dok voda ne počne istjecati iz drenažne rupe posude. Višak vode u tanjuriću ponekad će biljka nakon nekog vremena upiti, no svakako vodite računa da tanjurić izlijete nakon otprilike 10 minuta, inače bi korijenje vaše biljke moglo istrunuti.

Druga je mogućnost da tanjurić ili drugu vrstu posude ispod vaših posuda napunite vodom. Vidjet ćete da će se za nekoliko minuta voda upiti u zemlju kroz drenažne rupe. Nastavite puniti tanjurić dok se voda više ne upija. Ovo je idealna metoda za zalijevanje određenih biljaka kao što su kaktusi, sukulenti i afričke ljubičice koje ne vole vlagu u blizini svojih stabljika, piše Gardehealth. Osim zalijevanja kroz tanjurić, možete upotrijebiti posudu koja je dovoljno velika da držite biljku i napunite je vodom do pola. Ako nakon 10 minuta osjetite da je zemlja vlažna ispod površine, uklonite ga. Ako je i dalje suho, ostavite još 10 minuta ili dovoljno dugo da vlaga dođe do vrha. Bez obzira koliko dugo puštate da se namače, Tree Hugger upozorava da nikako ne pustite da se namače cijeli dan tj. da je zaboravite izvaditi iz vode. Isto tako upozorava da one biljke koje zalijevate odozdo jednom mjesečno zalijte odozgo jer jedini problem s biljkama koje se zalijevaju odozdo je to što se ne uklanja višak soli iz tla kao što to čini gornje zalijevanje. 

4 bitna koraka kako zalijevati

 1. Provjerite zemlju u posudi kako biste utvrdili je li suha.  Većinu biljaka nije potrebno zaliti prije nego što se zemlja skoro skroz osuši.
 2. Ako je zemlja suha, napunite posudu za zalijevanje vodom sobne temperature (idealno ako je voda ostajala preko noći).
 3. Zalijte cijelu posudu ravnomjerno oko biljke ali nemojte pretvoriti zemlju u blato. Izbjegavajte prskanje vode po lišću vaše biljke jer kod većine biljaka to može uzrokovati gljivične ili bakterijske mrlje.
 4. Ako zalijevate odozgo, zalijevajte do jedne četvrtine ili jedne trećine volumena vaše posude te ako se na tanjuriću napunilo vode, za 10ak minuta ga ispraznite. Ako posuda nema drenažne rupe posebno vodite računa o količini vode koju koristite. Ako zalijevate biljku samo preko tanjurića / posude, ostavite je da stoji u vodi 15 do 30 minuta, dopuštajući korijenu biljke da više upije, a zatim je bacite.

Znakovi krivog zalijevanja

Ako se bojite prekomjernog zalijevanja, prvo pripazite na vidljive znakove žeđi, poput naboranih listova za sukulentne biljke ili obješenih stabljika za tropske biljke, u kombinaciji sa suhom zemljom za lonce, preporuča the Sill.

Nedostatak novog rasta i požutjelo lišće koje otpada mogu biti znakovi prekomjernog zalijevanja. Također možete primijetiti venuće, što može biti zbunjujuće jer je i to znak da je premalo vode. Trik je u tome da provjerite zemlju kada primijetite ove probleme: ako je mokro, vjerojatno biste trebali smanjiti zalijevanje, a ako je zemlja suha, biljci ćete možda morati dati više vode. Ako voda ne popravi stvar, možda ćete morati prilagoditi temperaturu ili razinu svjetlosti koju dobiva vaša biljka.

Također, ako primijetite manji rast nego inače, smanjite količinu vode koju dajete svojim biljkama dok ne počnu ponovno rasti.

Također, mirišite zemlju i biljke jer vam i to može pomoći da saznate je li ih previše zalijevate. Mnogo vlage potiče gljivice i bakterije da rastu u tlu, što može uzrokovati neugodne mirise, osobito kada korijenje trune. A ako primijetite gljivične komarce kako lete oko vaše biljke kad god zalijevate, vjerojatno ste pretjerali sa zalijevanjem.

Pretjerali ste sa zalijevanjem

Ako mislite da ste previše zalijevali, to ne znači nužno da je vaša biljka osuđena na propast. Samo pustite da se zemlja malo osuši prije ponovnog zalijevanja. Zatim počnite slijediti prethodno opisane tehnike zalijevanja. Ako to ne pomogne vašoj biljci da se vrati, možete je pokušati presaditi u novu svježu zemlju nakon što ste odrezali sve mrtve ili kašaste korijene.

Primjeri - koliko često treba zalijevati određene biljke:

Sukulenti i kaktusi

Sukulenti su velika skupina biljaka iz različitih vrsta, s prilagodbama za pohranu vode i sprječavanje gubitka vode. Kao opće pravilo, pustite da se zemlja potpuno osuši prije zalijevanja sukulenata, osobito kaktusa ali i aloa vere.

Orhideje
Trebali biste pričekati da se zemlja osuši i da korijenje postane srebrno bijelo prije nego što biljku temeljito zalijete. Otprilike je to jednom tjedno s malo vode.

Biljke citrusa

Zalijevajte često i puno redovitije od ostalih sobnih biljaka.

Spatifulum, jedarce (Spathiphyllum)

Preferira da se zemlja prilično dobro osuši prije zalijevanja. Prije temeljitog zalijevanja pazite da je zemlja za lonce gotovo suha. Uvenut će nakon što se zemlja u posudi potpuno osuši. Pokušajte zalijevati neposredno prije nego što se to dogodi.

Fitonija, Mozaik biljka (Fittonija)

Zahtijeva stalno vlažnu zemlju. Redovito zalijevajte nakon što se vrh tla osuši. Također su sklone truleži korijena zbog prekomjernog zalijevanja. Pokušajte osigurati da je zemlja samo lagano vlažna, a ne prevlažna, prije ponovnog zalijevanja.

Biljka Fikus gumijevac (Ficus elastica)

'Gumene biljke' zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši. Obično se zalijevaju otprilike jednom tjedno tijekom vegetacije i jednom svakih 10-14 dana tijekom zime. 

Kentija, rajska palma (Howea forsteriana)

Umjereno je tolerantna na sušu i ima tendenciju da više pati od prekomjernog zalijevanja nego nedovoljno zalijevanja. Temeljito ih zalijte nakon što se gornjih par centimetara zemlje osuši.

Maranta, biljka molitve (Maranta leuconeura)

Potrebna im je posuda s dobrom drenažom, a zemlju treba održavati stalno vlažnom, ali ne prevlažnom. Vrh tla trebao bi se osjećati lagano vlažnim cijelo vrijeme. Redovito zalijevanje dok malo vode ne iscuri s dna lonca je savršeno.

Guzmanija (Guzmania minor)

Zalijevaju se ulijevanjem vode u središnju rozetu, umjesto dodavanja vode u zemlju. Središnju rozetu punite nekoliko puta tjedno kako biste osigurali da ima dovoljno vode za razvoj.

Flamingov cvijet (Anthurium)

Zalijevajte rijetko, ali temeljito nakon što se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. Vrlo dobro podnose rijetko zalijevanje, ali stvarno pate ako se previše zalijevaju.

Kalateja ili prugasta biljka (Calathea ornata)

Zahtjeva stalnu vlagu, pa je potrebno redovito zalijevanje. Pokušajte održavati blago vlažnu zemlju umjerenom količinom zalijevanja čim se površina tla počne sušiti.

Ficus benjamina (Ficus benjamina)
Redovito je zalijevajte kako bi zemlja bila lagano vlažna. Vrlo su osjetljive na nečistoće u vodi, pa je korištenje filtrirane vode ili kišnice dobar način sprječavanja problema. Sklone su opadanju listova iz više razloga, pa će vam biljka uskoro dati do znanja ako je ne zalijevate kako treba.

Kalanhoa (Kalanchoe blossfeldiana)

Budući da je sukulent, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje. Temeljito zalijte nakon što se gornja polovica zemlje osuši.

Da zaključimo...

Znati kako zalijevati svoje sobne biljke svakako zahtijeva određeno iskustvo. Što do dulje radite, bolje ćete se brinuti za prelijepi sobni vrt. Pokušajte započeti s nekoliko vrsta koje je teško ubiti, a zatim, nakon što svladate osnove i budete sigurniji u svoje vještine zalijevanja, možete pokušati uzeti nekoliko biljaka koje su izazovnije, ali su potpuno vrijedne truda. Dobro je malo istražiti i općenito vidjeti gdje svaka određena vrsta spada u vodeni spektar, jer jedne biljke uživaju u vodi, druge ne trebaju vodu tjednima, a mnoge su negdje između.