Dora Ljevar
Izvor: Savjeti.hr
Tin Bašić
RJEŠENJE SUKOBA

Dora Ljevar: Sukob je gotovo nemoguće spriječiti, ali ga je itekako moguće riješiti

Sukobi u kolektivu su nažalost neminovni. No kada se sukob dogodi, ključno je na dobrobit kolektiva (zajednice) taj sukob riješiti na što efikasniji mogući način jer u suprotnome može eskalirati. Razgovarali smo sa zagrebačkom odvjetnicom Dorom Ljevar, koja je ujedno i medijatorica i članica Hrvatske udruge za medijaciju. 

Koji je najčešći uzrok sukoba? Naime, kroz povijest čovječanstva, ratovi su započinjali zbog ljubavi, prevare, izdaje...

- Ako ćemo formalno odgovoriti na ovo pitanje - najčešći uzrok sukoba su suprotstavljeni stavovi i mišljenja pojedinaca u vezi njihovih prava i obveza, no kroz moju odvjetničku i medijatorsku praksu se pokazalo da su unutarnja uvjerenja i sustav vrijednosti pojedinca zapravo ono što najčešće dovodi do sukoba s drugim ljudima. Sukob najčešće nastaje zbog različitosti u sustavu vrijednosti i uvjerenjima koje je u pravilu nemoguće promijeniti jer predstavljaju vlastitu unutarnju istinu pojedinca, a nešto što predstavlja našu istinu je teško promijeniti jer bi tada postalo laž - zar ne?

Koji bi bio najčešći uzrok sukoba u jednoj zajednici kao što je zgrada?

U zgradama često dolazi do klasičnih susjedskih nesporazuma i sukoba kojima se krši pravo na mirno uživanje vlasništva, posjeda, ili se jednostavno ne poštuje kućni red i mir. To može biti bilo što, imali smo primjer držanja divljih vrana u stanu zbog čega su susjedi trpjeli buku i neugodan miris životinja, imali smo slučajeve i s aktualnim plavim vrećicama za odvajanje otpada u Zagrebu gdje su se stanari podijelili na redarstvenike i protivnike vrećica pa jedni druge uznemiravaju, zaista ima različitih slučajeva uz one klasične kao što su neplaćanje pričuve i slično.

Kako se sukob može riješiti, izgladiti?

- Sukob se može riješiti na različite načine, sve naravno ovisi o pojedinom slučaju, no ono što se u mojoj praksi pokazalo kao zajedničko rješavanju bilo koje situacije i kao krucijalna vještina jest poznavanje psihologije i sociologije koja omogućava problem-solveru da otkrije koji je interes i koja je potreba svake strane u sukobu bez čega se niti jedan problem ne može riješiti uspješno za obje strane. Praksa medijatora, kao i odvjetnika, mora ići za postizanjem rješenja koje će na najbolji mogući način udovoljiti zahtjevima svih strana, to je ono što klijenti žele. Nitko ne želi sudjelovati u dugotrajnim i iscrpljujućim sudskim postupcima u kojima treće osobe donose odluke o njihovom životu i poslovanju, osim kada se radi o taktici i strategiji, koja opet dovodi do rješenja problema jer to je ono što u pravilu svi žele.

Kako uopće spriječiti sukob?

- Sukob je teško spriječiti, to je prirodno i ljudski. Važno je znati kako riješiti sukob jer je u većini slučajeva rješiv.

Što je medijacija i kako ona funkcionira?

- Medijacija je jedan od dobrih načina rješavanja sukoba, radi se o strukturiranom postupku pregovaranja u kojem sukobljene strane uz pomoć medijatora nastoje pronaći najbolje rješenje za sebe. Medijator im pomaže u komunikaciji i pregovorima svojim vještinama jer je to u pravilu profesionalac koji korištenjem različitih tehnika dolazi zajedno sa suprotstavljenim stranama do out-of-the-box rješenja koje na sudu ili u nekom drugom sličnom postupku ne bi bilo moguće postići.

Usporedba medijacije i sudskog postupka?

Medijacija je fleksibilniji, učinkovitiji i ekonomičniji način rješavanja sporova od sudskog postupka. Strane u medijaciji često imaju odvjetnike koji su njihovi savjetnici u postupku medijacije, no nema ograničenja ni strogih sudskih formalnosti pa se do rješenja dolazi puno brže i ekonomičnije. Najvažnija razlika se ogleda u činjenici da medijacija završava nagodbom kojom su obje strane zadovoljne, nema presude kao u sudskom postupku u kojem se često dogodi da je nezadovoljna čak i ona strana koja formalno 'pobijedi' što zbog trajanja postupka što zbog sadržaja odluke suda.

Kažete da se često u postupku medijacije nađe rješenje na koje nitko nije pomislio. Može primjer?

- Da, to i jest poanta medijacije, strane koje se nađu u tom postupku pronađu rješenje 'po svojoj mjeri' koje često iznenadi i medijatora. Imali smo fantastičan primjer na seminaru o medijaciji u Beogradu na kojem sam nedavno gostovala kao predavač iz Hrvatske, i na kojem smo imali simulaciju medijacije za mlade pravnike. Radilo se o internacionalnom sporu između dvije kompanije - proizvođača žita i kupca žita, kupac žita je zbog koronakrize i ratnog stanja imao probleme u matičnoj državi, i dugovao je velik iznos novca proizvođaču žita i proizvođač je prestao isporučivati žito.

Riješili su problem nagodbom koja je bila potpuno neočekivana jer je kupac žita posredstvom medijatora otkrio proizvođaču žita da, osim prodaje tog žita, se on bavi i proizvodnjom vlastite tjestenine od tog žita i da se ta tjestenina vrlo dobro prodaje u Italiji, i da će polovinu profita od prodaje te tjestenine direktno isplaćivati na ime duga proizvođaču žita ako on nastavi isporučivati žito. Obje strane su nagodbom zadovoljile vlastite interese i ostvarile nastavak međusobnog uspješnog poslovanja i suradnje.

Kako se sukob unutar jedne zajednice (u ovome slučaju zgrade) preslikava na društvo?

Svaki sukob pa tako i sukob unutar jedne zajednice kao što je zgrada uvijek ostavlja negativne posljedice na cijelo društvo, u ovom slučaju na sve stanare i suvlasnike zgrade. Isto tako rješenje sukoba ili spora ima pozitivne posljedice, i kada riješimo sukob između dvije osobe unutar zajednice kao što je zgrada, u kojoj sukob između dva susjeda često utječe na ostale susjede u zgradi, mi zapravo rješavamo svim stanarima osnovno pravo na dom i privatnost, i mirno uživanje vlasništva ili posjeda.

Izradu i objavljivanje serijala tekstova pod naslovom 'Kaos u zgradi širi se oko zgrade – kako kolektivnu odgovornost proširiti na širu zajednicu', autora Tina Bašića, financijski je podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2022. godinu.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.