perilica rublja
Izvor: pixabay.com
ZA ČISTO I ČITAVO RUBLJE

DEVET savjeta kako pravilno koristiti perilicu rublja

Ako ste ikada čuli da se čarape neće same oprati, čuli ste to s razlogom. Naime, za sve treba malo truda, ali i znanja. Da bi čarape bile čiste, bijela majica ostala bijela, a ne postala roza, da se ne bi vesta stisnula na veličinu za dijete proučite ovih nekoliko korisnih trikova za pranje rublja i korištenje perilice.

Da bi odjeća, kao i sve drugo što se pere u 'vešmašini', ostala sačuvana, čista, bez neželjenih komplikacija, neobojana u drugu boju treba se pridržavati nekoliko osnovnih i jednostavnih pravila.

1. Razvrstavanje odjeće po boji

Bijelo ide s bijelim, crno s crnim, šareno sa šarenim. Vrlo jednostavno. Naravno, pod šareno idu neki slični tonovi – crveno, roza, narančasto ili zeleno, plavo i slično.

2. Razvrstavanje po materijalu

Svaki materijal ima svoju izdržljivost, teksturu, finoću i otpornost. Tako se može pamučnu posteljinu, ručnike ili donje rublje (pogotovo ako su bijeli ili svijetlih tonova) prati pri vrlo visokim temperaturama, popularno zvano – kuhanje robe. To se obično radi na 90° Celzijusa. Dok se pamučna roba u boji treba prati na 40° do 60°.

No i tu treba paziti – ako imate majicu s printom, bolje ju je prati je na 40° da se ta slika ne bi deformirala, stisnula ili raspala i otpala.

Sintetika i umjetni materijali te svila ili drugo osjetljivo rublje pere se u gotovo hladnoj vodi. To je oko 30° ili 40°. No, svaka perilica za rublje ima svoje programe za točno određeno rublje i temperaturu, tako da je to vrlo jednostavno za riješiti, samo treba proučiti upute i na perilici i na etiketama rublja.

3. Priprema za pranje

Ako je vaša omiljena majica uprljana nečim jako masnim, bilo bi dobro na tu mrlju staviti malo deterdženta za suđe da bi izvukao i rastopio masnoću. No ne treba pretjerivati u količini, jedna kapljica je sasvim dovoljna. Doduše postoje razna sredstva protiv mrlja koja se nanose prije pranja u perilici, ali to puštamo vama na volju da odaberete koji ćete način i koje sredstvo koristiti za uklanjanje masnih mrlja. Prije korištenja takvih posebnih sredstava dobro proučite upute da biste znali za koje su sve materijale dozvoljeni da vaša odjeća ne bi bila uništena nakon toga.

Dobro je i odjeću okrenuti naopačke. Traperice i majice s printom pogotovo, jer će se na taj način očuvati boja, print, tekstura, a hlače neće dobiti izblijedjele prugice.

Također treba voditi računa o količini rublja koje se pere. Perilice uglavnom imaju kapacitet do 5 kilograma, to je nekakav standard. Naravno da postoje i one manje, ali i puno veće, a mi ćemo se držati standarda. No sigurno nećete vagati robu prije pranja, već je najjednostavnije provjeriti je li perilica prenatrpana tako da, kad stavite rublje u bubanj, opipate ima li još malo mjesta. Ako ima mjesta kao da bi stao još jedan veliki ručnik, onda je to taman (i nemojte staviti taj još jedan ručnik).

4. Odabir sredstva za pranje

Na tržištu se vjerojatno može naći posebno sredstvo za pranje za svaki odjevni predmet. To je zbilja nepotrebno. Sasvim je OK koristiti jedan deterdžent, neće se ništa dramatično dogoditi. Međutim, deterdžent u prahu (pogotovo ako ga se stavi malo više) može ostaviti bijele tragove na tamnijoj robi. Stoga savjetujemo da deterdžent u prahu koristite za bijelo rublje (pogotovo ono koje će se kuhati), a tekući deterdžent za finiju i tamniju robu. Mnogi najćešće koriste tekuće deterdžente za tamno i šareno rublje, a deterdžent u prahu za bijelo rublje.

Ako na kraju pranja primijetite još pjene na rublju ili je ono malo ljepljivo i 'ljigavo' znači da ste stavili previše sredstva za pranje. Da bi se to riješilo dobro je još jednom staviti rublje samo na ispiranje i centrifugiranje. Tu opciju ima većina perilica, pogotovo one novijeg datuma proizvodnje.

5. Doziranje deterdženta i omekšivača

Na svakom pakiranju sredstva za pranje rublja pišu određene mjere za doziranje. Naravno da je proizvođačima u interesu da se što više troši i kupuje, ali to je potpuno nepotrebno. Ako se orijentirate po tim mjerama, uvijek stavite maaaloo manje sredstva za pranje i omekšivača. S vremenom ćete doći do toga da 'odokativno' stavljate deterdžent ili omekšivač i nećete pretjerati.

Još treba uzeti u obzir da ladica za deterdžent i omekšivač ima tri pretinca. Jedan je za omekšivač, a dva su za deterđent i označeni su brojevima. Naime, jako prljavo rublje može se prati i s pretpranjem – tako da i za to treba staviti deterdžent. U tom slučaju nije potrebno puno ga staviti, dovoljno je pola mjere od uobičajene. S tim da je broj jedan obično za pretpranje, a broj dva za normalno pranje.

6. Korištenje perilice za rublje

Tu zapravo ne možemo puno precizirati. Sve perilice rublja rade na istom ili sličnom principu samo ih treba upoznati. Simboli i ikone za vrstu tkanine su univerzalni, a sistem programa za pranje je gotovo svugdje isti, ali možda na drugačiji način raspoređen. Doduše, u ova moderna i tehnološki napredna vremena i perilice rublja kao da su došle iz neke druge galaksije i čini se da za njih treba magisterij iz astronomske fizike. Tako da je najbolje uzeti u ruke knjižicu s uputama za uporabu i proučiti!

7. Centrifugiranje

Neke perilice za rublje imaju više mogućnosti za brzinu okretaja u minuti (o/m). Uglavnom se kreće od 400 o/m do 1200 o/m. Ako te mogućnosti nema, onda se vjerojatno radi o 600 o/m, no to ovisi o proizvođaču i modelu.

1000 o/m i više je odlično za onu izdržljivu robu – posteljina, ručnici, stolnjaci, kuhinjske krpe i takve stvari. Što je roba finija i osjetljivija to je bolje staviti manji broj okretaja centrifuge. Razlog je vrlo jednostavan – da se rublje ne uništi.

8. Savjet plus – čišćenje filtera

S vremena na vrijeme, recimo svakih dva do tri mjeseca poželjno je očistiti filter perilice za rublje. To nije ništa komplicirano. Filter se obično nalazi u dnu perilice i samo ga treba otvoriti, izvaditi, pustiti da izađu sve mucice i druge nečistoće te pod mlazom vode isprati filter. Kad to radite, svakako stavite neku podlogu ispred perilice (tacnu ili plitku posudu) da voda koja se zadržala u perilici ne bi napravila mini poplavu u kupaoni.

9. Savjet plus - čišćenje perilice rublja

Nakon svakog pranja rublja u perilici suhom krpom prebrišite vrata s unutarnje strane i gumu oko bubnja dobro posušite da se unutrašnjost perilice ne bi usmrdjela. Osim toga, dobro je s vremena na vrijeme, otprilike svaka tri mjeseca, što ovisi o učestalosti pranja u perlici, očistiti i samu perilicu. Ladicu za deterdžent možete prati ručno ili u perilici suđa da se skinu sve naslage od deterdženta. Unutrašnjost perilice pere se tako da se praznu perilicu uključi na lagani program pranja i stavi sredstvo za čišćenje perilice koje se može kupiti u dućanu. Novije perilice rublja imaju i poseban program za pranje same sebe, a ako vaša ima tu mogućnost pogledajte u uputama kako je koristiti. 

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.