pexels.com
Izvor: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels
SVE KREĆE OD KUĆE

Deset savjeta kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu

Otpad je u zadnjih nekoliko godina među važnijim temama u našem društvu. Što zbog nebrojenih problema sa zbrinjavanjem otpada u kojima su se mnogi hrvatski gradovi našli, što zbog sve veće osviještenosti o odvajanju otpada, a potom i njegovu recikliranju.

Prvi korak do recikliranja je odvajanje otpada u kućanstvu i bez toga u svakodnevnom životu nemoguće je zamisliti bilo kakav cjelovit sustav upravljanja otpadom. Ako slučajno niste znali - odvajanje otpada u kućanstvima je zakonska obaveza svakog građanina Republike Hrvatske, ne oduzima puno vremena, a dobrobiti su neprocjenjive.

Odvajanje, a potom i recikliranje otpada izrazito je važno jer otpad ne onečišćuje samo zrak, podzemne vode i tlo, već dovodi i do ispuštanja CO2 i metana u atmosferu i na taj način utječe na klimatske promjene. Osim toga, sve što završi u zemlji, vodi ili zraku na kraju dođe do naših tanjura. Voda koju pijemo, ribe, meso, voće, povrće i žitarice koje jedemo 'hrani' se vodom, zemljom i zrakom koji su onečišćeni, zagađeni, puni mikroplastike, štetnih plinova i drugih nimalo zdravih tvari.

Zbog svega toga svakako bismo svi trebali odvajati otpad u svome domu, ali ga i smanjiti na najmanju moguću mjeru. Stoga pogledajte ovih deset korisnih savjeta za smanjenje otpada u kućanstvu:

  1. Planirajte kupovinu i kupujte samo ono što vam je zbilja potrebno.
  2. Plastične vrećice zamijenite višekratnim platnenim vrećicama.
  3. Birajte proizvode koji su u povratnoj ambalaži ili onoj napravljenoj od recikliranih materijala ili pak u ambalaži koju je moguće ponovno koristiti.
  4. Što manje kupujte proizvode koji su zasebno pakirani.
  5. Ako je moguće, za gotovu hranu koju kupujete u dućanu ponesite vlastite posude kako biste izbjegli korištenje jednokratne plastične ambalaže.
  6. Izbjegavanje flaširanu vodu u plastičnim bocama. Osim što je verzija skuplja, tako se nakupljaju velike količine plastičnog otpada. Sa sobom imajte vlastitu bocu koju možete ponovno napuniti, a voda je zdravija ako je držite u staklenoj ili aluminijskoj boci koje se mogu trajno koristiti.
  7. Što je više moguće smanjite količinu otpadnog papira. Na primjer, možete printati obostrano, a bilješke ili popis stvari za kupovinu pišite na drugu stranu upotrijebljenog lista papira umjesto na novi.
  8. Stvari koje više ne želite ili vam ne trebaju (odjeću, staru električnu opremu, namještaj, kućanske aparate), umjesto da ih bacite možete pokloniti ili prodati putem raznih oglasnika ili društvenih mreža.
  9. Što je više moguće kupujte netoksične proizvode i višenamjenska sredstva za čišćenje kako biste reducirali količinu opasnog otpada i manje zagađivali okoliš.
  10. Uložite koju kunu više u punjive baterije koje se mogu višekratno upotrebljavati. Možda je u startu ulog veći, ali su dobrobiti neprocjenjive i dugotrajno je isplativije i za novčanik i za smanjenje zagađenja okoliša.