Božićna zvijezda, sobna biljka, Poinsettias
Izvor: Pixabay
NJEGA SOBNOG BILJA

Božićna zvijezda – kako da biljka preživi i nakon blagdana

Vjerojatno su mnogi za ove božićne blagdane kupili ili dobili vrlo efektnu i, u ovo vrijeme, popularnu Božićnu zvijezdu. Prekrasno izgleda kada dođe iz dućana, ali već nakon nekoliko dana ili tjedana često mijenja svoj izgled, ali ne na bolje.

Božićna zvijezda (krasna mlječika, Euphorbia pulcherrima) ili, kako je još zovu, poinzetija, podrijetlom je iz Meksika, Južne Amerike i Afrike, a poznata je kao božićni ukras, kaže Wikipedia. U prirodnom staništu grm naraste i do pet metara, ali inače je visoka od pola do četiri metra. Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetiće koji su okruženi braktejama crvene, bijele i ružičaste boje, a isprva je postojala samo vrsta intenzivnih crvenih listova. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti dugi i do 25 centimetara.

Da bi Božićna zvijezda što dulje zadržala svoju ljepotu treba se o njoj posebno brinuti i znati što voli, a što ne. Mnogi kao zlatno pravilo za brigu o ovoj biljci kažu da ona ne mrzi ništa više od hladnoće, ali ni mnogo vode joj nije baš drago.

Nekoliko osnovnih pravila za njegu ove dekorativne biljke:

  • ne smiju biti na prehladnom mjestu
  • moraju se držati na temperaturi od 15 do 22 stupnja Celzijusa
  • ne vole nagle promjene temperature
  • moraju biti zaštićene od propuha
  • preferiraju toplo i zaštićeno mjesto
  • vole meko svjetlo, odnosno ne vole punu sjenu, ali ni izravnu sunčevu svjetlost

Da biste provjerili je li mjesto na kojem namjeravate držati svoju Božićnu zvijezu previše zasjenjeno, testirajte tako da stavite svoju ruku na to mjesto. Ako nema sjene onda je pretamno, ako je sjena crna mjesto je presvijetlo, ali ako je sjena mekana i blaga onda je savršeno.

U vrijeme zimskih mjeseci cijela ova priča može djelovati komplicirano zbog konstantnog uključivanja i isključivanja grijanja. No da biste svojoj biljci pomogli da izgleda lijepo, možete je redovito prskati, i to ujutro, kako bi se povećala njena vlažnost.

Nikako biljku nemojte previše zalijevati i ostavljati u vlažnoj zemlji. Trebate dopustiti da se kompost sam počne sušiti prije no što biljku opet lagano zalijete, pazeći da je pritom ne 'utopite'. Ako je Božićnoj zvijezdi previše vode, može se pojaviti siva plijesan, a listovi postati žuti ili smeđi.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.