kuhanje, kuhinja
Izvor: Abdulmajeed Hassan/Pixabay
Nataša Krezić
PAMETNO KULINARSTVO

7 navika s kojima ćete uštedjeti u kuhinji

Sve je skupo i, kako stvari stoje, bit će još i skuplje. Zato se valja prilagoditi, koliko god i gdje je to moguće, a da ne dovedemo u pitanje kvalitetu onoga što jedemo i ne narušimo svoje zdravlje.

Evo objedinjenih starih i novih navika koje su meni pomogle uštedjeti novac i vrijeme te ne bacati hranu. Većina je navika intuitivna i logična, a samim time brzo i jednostavno primjenjiva uz samo malo truda. Ako imate razloga mijenjati se, evo kako početi.

1. Planirajte obroke

Ako planirate obroke, trošit ćete manje na hranu jer ćete kupovati samo ono što vam treba. Ciljanom kupovinom namirnica za nadolazeći tjedan smanjujete broj odlazaka na tržnicu i u trgovinu te tako štedite na vremenu i gorivu, što danas nije zanemarivo.

Osim toga, kada planirate obroke svaki član obitelji ima priliku reći što i kada želi jesti tijekom nadolazećeg tjedna, a vi možete kuhanje prilagoditi i organizirati školskim i poslovnim obavezama. Sve će to podići kvalitetu i raznovrsnost obroka tijekom tjedna.

Kada složite prvi tjedni jelovnik, vidjet ćete koliko svjesnost o tome što jedete tijekom cijelog tjedna olakšava i poboljšava vašu prehranu.

2. Spremite i iskoristite ostatke hrane

No ako se i dogodi da vam, usprkos planiranju, ostane hrane od obroka, ne bacajte hranu i spremite je u zdjele s poklopcem. Držite u frižideru i pojedite kasnije.

Vodite računa o ostacima koje držite po zdjelicama u frižideru. I sama znam zaboraviti što sam potrpala po zdjelicama, pa onda za večeru jedem svakakve gluposti umjesto nečeg kuhanog.

3. Kuhajte na veliko

Jedan od načina kako uštedjeti (na vremenu, ali i struji) je priprema obroka unaprijed. Ovo znači da možete skuhati veće količine nekog jela i jesti ga par dana zaredom ili zamrznuti u porcijama za kasnije.

Tko god radi i ima djecu zna prednosti zamrznutih gotovih obroka. Shodno iskustvu, ali i obiteljskoj tradiciji, mi doma u zamrzivaču uvijek imamo juhu, mljeveno meso, gulaš i pohance.

4. Kupujte na veliko

Proizvodi u velikim pakiranjima, pogotovo u rinfuzi, su jeftiniji i zauzimaju manje mjesta u smeću. Kada kupujete na veliko štedite novac i čuvate okoliš jer rjeđe imate potrebu ići u trgovinu, pa ne trošite toliko na gorivo.

Na veliko kupujte samo one proizvode koji nisu kvarljivi pa mogu stajati ili ste sigurni da ćete ih potrošiti u roku naznačenom na pakiranju.
Provjerite u kojim trgovačkim lancima i trgovinama hranom možete kupiti i velika pakiranja proizvoda za njegu i čišćenje te tako obavite cijelu kupovinu (živežnih namirnica i sredstava za čišćenje i osobnu higijenu) na jednom mjestu. Kupovinom u jednoj trgovini štedite vrijeme i novac.

Planirajte i odgodite kupovinu dok ne 'uhvatite' najbolje akcije poput 1+1 (50 posti popusta) ili 2+1 (33 posto). No budite oprezni. Nemojte se začuditi ako otkrijete da 1 litra proizvoda u rinfuzi košta više od 1 litre istog proizvoda u boci, a da dvostruko pakiranje nekog drugog proizvoda uopće nije povoljnije.

5. Kupujte robne marke

Robne marke su odličan način kako odmah i dosta uštedjeti u kuhinji.

Robne marke (tzv. private labels) su jeftinije kvalitetne zamjene poznatih brendova. Svaki trgovac ima svoje robne marke koje su dostupne isključivo u njegovim trgovinama i koje pokrivaju razne kategorije proizvoda - od prehrane, preko njege do čišćenja, pa čak i odjeće te alata.

Robne marke na koje možete naići u našim trgovinama proizvode lokalni manji proizvođači, veliki nacionalni proizvođači premium brendova i razni globalni proizvođači. Zato je važno da gledate deklaracije. Na nekim deklaracijama ćete naći konkretnog proizvođača, a na nekima samo zemlju podrijetla. Također, deklaracije provjeravajte redovito jer trgovci često tenderiraju svoje robne marke i traže najpovoljnijeg dobavljača određene kvalitete. To znači da se proizvođači robnih marki mijenjaju iako robne marke ostaju iste.

6. Kupujte lokalno i direktno od proizvođača i uzgajivača

Najjeftinije način nabavke namirnica je da ih sami proizvedete, ali to je luksuz koji mnogi od nas nemaju. dobra alternativa tome je nabavka od proizvođača jer tako dobivate kvalitetne proizvode provjerenog podrijetla i po povoljnijoj cijeni. Za neke proizvode (npr. maslinovo ulje i med) to je i jedini način kako nabaviti dobro i povoljno.

Raspitajte se kod prijatelja i susjeda nabavljaju li i od koga domaće proizvode ili pogledajte Facebook grupe. Možda saznate da netko od susjeda ima i svoje delicije za ponuditi. Nikada se ne zna. Proučite ponudu na internetu, osobito iz okolnih zemalja poput Italije, Mađarske, Francuske... I to proizvođače koji dostavljaju svoje proizvode u Hrvatsku (ipak smo u EU, zar ne?).

Ove se proizvode i namirnice isplati nabavljati direktno:

 • plodove mora: svježa tuna, smrznute repove kozice, slani inćuni…
 • slavonske delicije: med, sok od rajčice, suhomesnati proizvodi...
 • maslinovo ulje
 • voće u sezoni i orašaste plodove (lješnjaci, orasi, bademi)
 • domaće koke i jaja
 • brašno i sl.
 • voće i povrće

7. Pripremite zimnicu

Nekoć se isplatilo kupovati gotovu zimnicu, jer kupovinom zimnice ne trošite vrijeme, novac i trud za njenu pripremu. Također, ne morate imati smočnicu već jednostavno kupite što vam i kada treba.

No ono što dobivate kada sami radite zimnicu je neusporedivo važnije od komfora. Kuhanjem vlastite zimnice kontrolirate kvalitetu, cijenu i vrstu namirnica koje koristite. Recept možete prilagoditi svojim željama i ukusu i, što je najvažnije, kontrolirati količinu šećera, soli i konzervansa.

Raspitajte se treba li netko pomoć pri branju višanja, marelica, jabuka…Ponudite se za branje, a zauzvrat možete dobiti, primjerice, staklenke marmelade. Radite zimnicu u društvu s obitelji ili prijateljima.

I ne zaboravite jednostavne navike kojima su nas naučili još u vrtiću:

 • Ne puštajte da voda teče bez razloga (npr. kada perete zube) i isključite iz struje sve uređaje kada ih ne koristite (npr. toster).
 • Odvojite ono što ćete pojesti, ne podgrijavajte cijeli lonac i podgrijete to u mikrovalnoj pećnici. Brže je i jeftinije.
 • Izračunajte koliko trošite na papirnate ručnike. Što je najgore često i nesvjesno trgate listove i bacate ih gotovo neiskorištene. Zamijenite papirnate kuhinjske ručnike kuhinjskim krpama.
 • Ne kupujte vodu u boci. Voda u boci košta nas i naš planet. Potpuno bespotrebno. Nabavite svoju bocu i punite je vodom iz slavine, na poslu, doma.
 • Ne trošite novac na sokove. Sokovi su skupi i nisu zdravi. Da, čak i oni 'prirodni'. Aromatizirane vode sadrže i po 12 g šećera - 4 mala paketića šećera!!!. Cijedite svoj sok od voća i povrća i radite svoju aromatiziranu vodu.
 • Skuhajte kavu doma i ponosite je na posao ili na poslu kuhajte kavu. To ne znači da poneki put ne odete na kavu i ćakulu s prijateljima i kolegama, dapače. Ipak je ispijanje kave dio našeg identiteta i način života.
 • Kada nešto pečete iskoristite cijeli pleh. Ako stavite piletinu da se peče, dodajte u pleh i povrće za prilog.
 • Jednostavno i vrlo korisno rješenje za sve zaposlene - pranje i spremanje voća i povrća odmah nakon nabavke štedi vaše vrijeme i vodu, jer sve voće možete istovremeno namakati. Investirajte u centrifugu za salatu.

7 navika s kojima ćete uštedjeti u kuhinji

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.