voda, pipa, slavina
Izvor: Kaboompics/Pexels
KAP PO KAP

5 načina za uštedu vode u kućanstvu

Svakoga dana prosječno kućanstvo potroši oko 50 litara pitke vode samo na ispiranje WC-a, a, s druge strane, jedna od šest osoba na Zemlji nema dnevnih 20 do 50 litara osigurane svježe vode, kaže Wikipedia. U daljnje ružne i tužne statistike nećemo ulaziti, nego želimo skrenuti pozornost na to da je izrazito važno očuvati i što je više moguće štedljivo trošiti ove magične kapi bez kojih ne možemo.

Voda, vodikov oksid, H2O. Taj najvažniji kemijski spoj na Zemlji, bez kojega život u postojećem obliku nije moguć, bitan je sastojak živih organizama… ali i izrazito bitan segment svakoga kućanstva. Iz tog razloga donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako optimalno koristiti, odnosno štedjeti vodu u kućanstvu.

1. Higijena

Dok perete ruke i zube zatvarajte vodu jer se na taj način može uštedjeti i do 5 litara vode dnevno po osobi.

Umjesto kupanja u kadi tuširajte se. Tako ćete potrošiti i do 50 posto manje vode i energije. Naravno, mnogi se vole ponekad opustiti u toploj kupki, i to je preporučljivo iz mnogih razloga, ali neka to bude samo povremena aktivnost, a ne pravilo, ako želite uštedjeti vodu.

2. Pranje posuđa

Ako posuđe perete ručno u sudoperu, napunite ga vodom i operite posuđe, a ispirite pod tekućim mlazom. Ne pretjerujte s količinom sredstva za pranje posuđa, jer se onda za ispiranje potroši više vode.

Ako imate perilicu posuđa – odlično. Navodno pranje posuđa u perilici troši i do 80 posto manje vode nego ručno pranje. Perilicu uključujte kad je puna, a ne poluprazna.

3. Slavine

Slavine čistite redovito kako bi se što manje nakupljao kamenac. Osim toga, dobro je imati perlatore na svim slavinama jer se tako značajno štedi voda. Ako perlatori cure ili špricaju vodu na sve strane – zamijenite ih ili očistite, kao i sve ručice tuševa da bi se smanjio nepotreban gubitak vode i toplinske energije potrebne za zagrijavanje te vode.

Ako je neka slavina neispravna i iz nje kaplje voda, čim prije ju zamijenite jer se procjenjuje da te kapi skupe oko 16 litara po danu, bačene u nepovrat.

4. Vodokotlići

Idealno bi bilo da imate vodokotlić s dvojnim ispustom vode. Ako je to neizvedivo, možete se poslužiti jednostavnim trikom – u vodokotlić stavite plastičnu bocu od barem jedne litre napunjenu vodom (može i veća ako stane), čime ćete svakim punjenjem kotlića uštedjeti tu litru ili više vode.

5. Vodomjeri

Ako imate individualni vodomjer preporuča se da redovito provjeravate stanje, zapisujete mjesečnu i tjednu potrošnju vode, a ako primijetite nepravilnosti svakako se javite svom opskrbljivaču. Više o vodomjerima možete pročitati ovdje.

Ako imate još kakve ideje i savjete za uštedu vode u kućanstvu slobodno nam ih pišite na info@savjeti.hr.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.