craft, kraft, DIY, božić, božićni ukrasi
Izvor: Marko Klaric/Pexels
La Sognatrice
ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

5 DIY ideja za originalnu božićnu jelku

Miris cimeta, svježe ispečenih paprenjaka, kuhanog vina i kobasica, a u pozadini svira 'Jingle Bell Rock'…Aahhh, Božić je blizu. Vrijeme posebnih okusa, mirisa, doživljaja i osjećaja, mogli bismo reći da je božićno vrijeme vrhunac hedonizma.

Osim što je to period u kojem imamo izliku piti vino svaki dan (ali bez pretjerivanja), to je i period u kojem nastojimo provoditi što više vremena s dragim i bliskim ljudima te uživati u božićnom ambijentu gdje god se nalazimo. Od lampica, dekoracija, cvijeća pa do specijalnih efekata i umjetnog snijega. Ono što je posebno u ovom periodu je mogućnost da budete kreativni i pustite mašti na volju. Možete sami izrađivati ukrase, vjenčiće, pahuljice, poklone, a osim što ćete uživati u tom procesu, možete uključiti prijatelje, obitelj, djecu i učiniti to zabavnom aktivnošću za sve koji sudjeluju. Nema ljepšeg načina za provođenje vremena s ljudima koje volite.

Svi već znamo da Božić bez bora ne bi bio pravi Božić, nećemo si lagati. Ukrašavanje božićnog drvca tradicija je koja potječe iz poganskih vremena kada su za stabla smatrali da predstavljaju plodnost bogova prirode.

No, iako govorimo o tradiciji, to ne znači da je ne možemo malo prilagoditi ili mijenjati prema svojim željama. Stoga pogledajte pet ideja za DIY (Do It Yourself) blagdansko drvce na malo drugačiji način:

1. Napravite božićnu jelku pomoću drvenih ljestvi

Za ovo drvce dovoljno vam je imati drvene ljestve, koje možete obojati u boju po želji, čvrstu, ali tanku špagu te ukrase i lampice. Postupak je vrlo jednostavan. Povežite obje strane ljestvi čvrstom špagom ili vezicom na koje ćete stavljati svoje ukrase. Između ljestvi možete stavljati po nekoliko vezica kako biste mogli staviti što više ukrasa i dobiti efekt da ukrasi vise u zraku. Osim vezica, između ljestvi možete staviti drvene daske te na njih slagati različite ukrase poput figurica, lanterni, lampi i slično. Lampice složite oko ljestvi da biste dobili pravi efekt božićnog drvca kada se one upale.

božićno drvce ljestve

2. Drvce od grana

Potrebno je pronaći nekoliko srednjih grana, a postupak nije kompliciran. Rubove grana trebati bi povezati u trokut s vezicom ili čvrstim elastičnim flaksom kojeg možete nabaviti u hobby art prodavaonicama. Unutar grana spojite suprotne strane vezicama ili flaksom te na njih stavite ukrase. Osim u tom obliku, drvce možete formirati tako da grane slažete paralelno jednu ispod druge i povezujete ih flaksom na rubovima.

3. Blagdansko drvce od hamer papira ili kartona

Ovo je posebno zabavno za djecu. Hamer papir ili čvrsti karton odrežite u obliku trokuta i ukrašavajte ga po želji. Možete ostavljati otiske ruku (ovo je djeci posebno zabavno), lijepiti kojekakve naljepnice, šljokice, ukrasne vrpce itd. Možete napraviti zvijezdu od istog materijala koju ćete zalijepiti na vrh. Lampice pričvrstite pribadačama. Primjer jednog takvos drvca možete vidjeti ovdje. 

4. Božićno drvce od kutija

Sigurno svatko od vas u svojem kućanstvu ima viška kutija – od cipela, kućanskih aparata ili iz dostave nakon online kupovine koje može iskoristiti za dekoraciju. Dovoljno je svaku kutiju omotati u ukrasni papir i slagati ih jednu na drugu u obliku trokuta, kao što je to napravljeno ovdje. Budite kreativni, koristite razne sjajne omote, vrpce, šljokice…Na vrh možete staviti zvijedu, anđela ili ukras po želji, a možete i sami izraditi od kartona te je omotati u ukrasni papir.

5. Božićno drvce od sušenih grana

Za ovo drvce vam treba nekoliko suhih (ali čvrstih) grana, veća vaza i sprej u bijeloj boji. Neka vam grane budu što nepravilnije i sa što više manjih grančica po sebi. Na taj način ćete dobiti 'krošnju' ukrasa nakon što ih posložite. Prije ukrašavanja obojite grane u bijelu boju, a možete poprskati i umjetnim snijegom za bolji efekt. Nakon ukrasa, lampice je dovoljno samo provući po granama i čarobno drvce je spremno! Uz malo truda dobit ćete pravu božićnu idilu i igru svjetla i boja. Kako to izgleda pogledajte ovdje.

božićno drvce od grana

Uživajte u kreativnosti

Osim što u prodaji možete pronaći već gotova umjetna drvca, većina trgovačkih lanaca je počela u svojim asortimanima nuditi i malo drugačije formate božićnih jelki. Odvojite malo vremena kako biste istražili sve što se nudi i ove godine iskočite od uobičajenog. Srećom, danas su izvori informacija dostupni na dlanu, tako da vam za inspiraciju mogu poslužiti društvene mreže popust Pinteresta ili Instagrama.

Osim toga, možete izraditi božićno drvce za dragu osobu kao poklon ili ga donirati potrebitima. Božić je vrijeme mira, zahvalnosti i veselja. Stoga, iskoristite svaki trenutak koji vam je na raspolaganju i provedite ga s najdražima. Pecite kolače, uživajte u okićenom gradu i toploj čokoladi, ali i odvojite vrijeme za sebe te ovog Božića oslobodite svoju kreativnost! Ako imate ideju, nemojte da propadne! Kasnije će vam biti drago što ste je proveli u djelo.

I ne zaboravite činiti dobra djela. Uvijek, a ne samo u božićno vrijeme.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.