ušteda energije
Izvor: Bru-nO / Pixabay
BRZO I JEDNOSTAVNO

29 lakih savjeta kako drastično smanjiti potrošnju energije

S nekoliko brzih i lakih poteza može se drastično smanjiti potrošnja energenata - od električne energije, preko plina pa sve do goriva.

Najviše energije u hrvatskom kućanstvu troši se na:

 • zagrijavanje prostora
 • pripremu potrošne tople vode (PTV).

Na ove potrebe odlazi čak oko 80 posto ukupne potrošnje energije kućanstva, dok preostalih 20 posto odlazi na potrošnju električne energije za rasvjetu, kućanske uređaje i različite elektroničke uređaje koji se koriste u kućanstvu.

Pritom, oko 24 posto kućanstava u Hrvatskoj za toplinske svrhe koristi prirodni plin, dok toplinu iz centraliziranih toplinskih sustava (tzv. toplana), u kojima se dominantno kao energent koristi prirodni plin, dobiva oko 6 posto kućanstava.

Drugim riječima, 30 posto hrvatskih kućanstava izravno je ovisno o opskrbi prirodnim plinom.

MJERE ŠTEDNJE

Savjeti za grijanje

 • Smjernica za optimalnu temperaturu grijanja max. 21 °C

1. Održavanje viših temperatura zraka u prostorijama za vrijeme sezone grijanja te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih grešaka kojima se rasipa energija. 

Optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C. Preporuke za održavanje temperature u pojedinim prostorijama, gdje se ona može regulirati, kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne bi rasipala energija su:

 • Hodnik 14 - 18 °C
 • Spavaća soba 18 °C
 • Kuhinja 18 - 21 °C
 • Radna soba 18 - 21 °C
 • Dnevni boravak 20 - 23 °C
 • Kupaonica 23 - 25 °C
 • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16 °C

2. Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo 1 °C, godišnje se može uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje.

3. Ako se otvara prozor na duže vrijeme potrebno je isključiti sustav grijanja ili hlađenja.

4. Redovito treba čistiti radijatore kako bi se osiguralo da nečistoće ne sprečavaju prijelaz topline.

5. Tijekom ljeta, prilikom pražnjenja i punjenja instalacije centralnog grijanja može ostati zrak koji s početkom sezone grijanja može smanjiti toplinski kapacitet vašeg sustava. Stoga je potrebno redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako bi se ispustio zarobljeni zrak. Ovaj postupak će se možda morati ponoviti više puta na početku sezone grijanja.

6. Radijatorski termostatski ventil regulira temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak i do 20 posto (što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije). 

7. Ugradnjom sobnog (digitalnog) termostata mogu se smanjiti troškovi za grijanje od 7 posto do 15 posto. 

8. Jednom godišnje, prije početka sezone grijanja, potrebno je pozvati servisera da provjeri plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad cijelog sustava.

9. Jednom godišnje, prije počeka sezone grijanja, potrebno je pozvati ovlaštenu osobu da provjeri stanje izmjenjivača topline i očistiti ga od kamenca. Sloj kamenca smanjuje prolaz topline te uređaj radi s manjom učinkovitosti. U takvom slučaju potrošit će se veće količine plina za isti toplinski učinak u prostorijama.

Savjeti za hlađenje

 • Temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 °C

10. Razlika između vanjske i unutarnje temperature iz zdravstvenih razloga ne bi trebala biti veća od 7 °C. Pri postavljenim nižim temperaturama dolazi do povećanog isušivanja zraka (rošenja na unutarnjoj jedinici) što je energetski i zdravstveno nepovoljno. Kako se veliki dio energije troši na izdvajanje vlage iz zraka, kapacitet uređaja za hlađenje se znatno smanjuje. Stoga podesite temperaturu na regulatoru na temperaturu koja prati ovu preporuku, ovisno o vanjskoj temperaturi.

 • Za svaki stupanj (1 °C) niže temperature prostora utroši se 3 posto do 5 posto više energije.

11. Za vrijeme provjetravanja prostorije potrebno je ugasiti klima-uređaj.

12. Ne treba hladiti prostorije u kojima se ne boravi!

13. Prilikom rada klima-uređaja treba eliminirati (ugasiti) bespotrebne toplinske izvore u prostoru (kao što je rasvjeta, pećnica i ostali kućanski uređaji).

Savjeti za rasvjetu

14. Koristite LED žarulje koje smanjuju potrošnju energije i do 90 posto u odnosu na klasična rješenja.

15. Ako u sobi ne borave osobe, svjetlo treba isključiti. Naravno, kad god je to moguće treba koristiti prirodno svjetlo.

16. Senzori pokreta i uređaji za podešavanje vremena osvjetljenja mogu biti korisni za stubišta, spremišta, garaže itd. U hodnicima i stubištima kojima prolazi manji broj osoba potrošnja električne energije može se smanjiti do 50 posto ugradnjom detektora pokreta

17. Reducirajte dekorativnu rasvjetu gdje je to moguće jer ona ne pridonosi značajno povećanju osvijetljenosti prostorije, a dodatno troši električnu energiju

Savjeti za kućanske uređaje

 • Uređaje koje ne koristite isključite iz napajanja.

18. Perilicu rublja ili posuđa koristite u razdoblju niže tarife.

19. Kod perilica posuđa budite energetski učinkoviti odabirom kratkoga programa pranja s niskom temperaturom.

20. Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Svaki stupanj može smanjiti potrošnju električne energije i do 5 posto.

21. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako se podesi temperatura za 1 °C niža može se povećati potrošnja energije i do 5 posto. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi oko 6 °C.

22. Redovito čistite uređaje jer time se također smanjuje potrošnja energije (npr. sloj leda od 3 mm u zamrzivaču povećava potrošnju električne energije za oko 30 posto), uključite ih u trenutku kada vam trebaju. Uređaje koji su u radu poput pećnica ili hladnjaka otvarajte što kraće. Uštedjet ćete energiju, a uređaji će dulje trajati.

23. Električne uređaje poput televizora, radija i računala ugasite kad se ne koriste. Navedeni uređaji troše energiju i u tzv. stand-by načinu rada. Isključite punjač za mobitel ili tablet iz utičnice nakon punjenja.

24. Isključite elektroničke zaslone računala čim vam nije nužan jer obično troši oko 50 posto energije potrebne za rad računala. To se može postići i postavkama na samom računalu.

25. Postavite temperaturu električnog bojlera na 55 do 60 °C, a ako ga se ne koristi više od 24 sata potrebno ga je isključiti.

Savjeti za prijevoz

 • Preporučuje se koristiti javni prijevoz, hodati ili voziti bicikl.

26. Vozite manje! Umjesto automobila, koristite javni prijevoz, a još hodajte ili koristite bicikl, pogotovo ako se radi o kraćim relacijama.

27. Redovito provjeravajte tlak u gumama te osigurajte da je u skladu s preporukama.

28. Kod stajanja, ugasite motor.

29. Štedljivo koristite klima-uređaj u automobilu jer se značajno može povećati potrošnja goriva ako je postavljen na prenisku temperaturu.

Pročitajte i: