grijanje, toplina
Izvor: FotoRieth from Pixabay
UŠTEDA ENERGIJE I KUNA

11 savjeta za štedljivo grijanje doma

Iako jesen kao godišnje doba traje još gotovo dva mjeseca, mnogima je poprilično zima, odnosno hladno. I bez obzira na to što nam meteorolozi najavljuju bablje ljeto, mnogi već neko vrijeme griju svoje domove, a i toplane su započele sa sezonom grijanja kućanstava. 

U svako vrijeme, a pogotovo u ova nestabilna i, na neki način, krizna vremena dobro je štedjeti kako god je moguće. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako u ovom hladnom periodu godine barem malo smanjiti potrošnju energije i uštedjeti koju kunu te pritom održavati sustave grijanja ispravnima. 

 1. Vrlo je važno da se prije svake sezone grijanja pozove ovlaštenu osobu koja će provjeriti plinske ili uljne instalacije, plamenik i izmjenjivače topline, odnosno bilo koji sustav grijanja koji imate u svom domu.
 2. Također, minimalno jednom godišnje stručna osoba treba provjeriti prohodnost dimnjaka.
 3. Ako imate peć na drva vodite računa o njenoj veličini – nije dobro da je prevelika ili premala u odnosu na 'kvadraturu' prostora. Nemojte pretrpavati ložište jer s time nećete postići ništa dobro.
 4. Ako imate bojler koji je veći nego što je potrebno za vaš prostor, on će trošiti više jer se češće pali i gasi, čime naravno dolazi do nepotrebno veće potrošnje energije. Bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnim osobama oko toga.
 5. U prostorijama u kojima ne boravite često smanjite temperaturu na termostatima ili ugasite radijatore.
 6. Kad smo već kod termostata, ako imate mogućnosti, promijenite analogne termostate onim digitalnim. Na taj način možete točno kontrolirati kada se grijanje pali i gasi te koju temperaturu želite postići. Tako ćete točno znati kolika je temperatura u vašem prostoru i možete smanjiti grijanje za jedan stupanj, a to je već značajna ušteda. A sve to je moguće, ovisno o termostatu, kontrolirati i putem mobitela čak i kada niste kod kuće.
 7. U periodu kada se prostor ne grije, u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji smanjuje kapacitet sustava grijanja. Zbog toga je preporučljivo odzračiti sve radijatore i kompletnu instalaciju kako bi se ispustio zrak da bi sve radilo ispravno i punim kapacitetom.
 8. Potrebno je i redovito čistiti radijatore jer prašina, paučina i druge nečistoće sprečavaju neometan protok topline. Kako pripremiti radijatore za sezonu grijanja možete pročitati OVDJE.
 9. Ni u kojem slučaju ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem i ne ostavljajte predmete na njima jer to smanjuje protok topline i može biti potencijalno opasno.
 10. Da bi se spriječio gubitak kroz otvore na vratima i prozorima možete ih začepiti silikonom, pur-pjenom, gumenim trakama, metlicama ili zaštitnim gumicama.
 11. I za kraj, još nekoliko trikova za sprečavanje gubitka topline – možete postaviti samoreflektirajuću foliju iza radijatora i, ako imate prozore na strani koja je većinu dana izložena suncu (kada ga ima), nemojte ih zaklanjati zastorima. Osim toga u hladnije prostore možete staviti deblje tepihe, a možete se i toplije obući. 

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.