zaposleni učenici
Izvor: Amina Filkins/Pexels
Ivana Radić
PRIPREMITE SE UNAPRIJED

Zapošljavanje učenika: Kako poslodavci mogu biti korektni i poticajni

Ulaganje u mlade ljude predstavlja temelj održivog razvoja i budućnosti svakog društva. Kada govorimo o zapošljavanju učenika, važno je osigurati da poslodavci pružaju prilike koje su poticajne, ali i fer prema mladim radnicima. S obzirom ne to da u Hrvatskoj imamo nedostatak radne snage na mnogim pozicijama, doprinos učenika je itekako važan.

U ovom članku ću dati nekoliko savjeta i ograničenja u zapošljavanju učenika, s naglaskom na nužnost jasnih kriterija za sezonsko zapošljavanje kako bi se izbjegle česte promjene zaposlenika koje mogu dovesti do nedostatka samopouzdanja kod učenika.

Postavite jasne kriterije za sezonsko zapošljavanje

Kada se odlučujete za zapošljavanje učenika u sezonske poslove, važno je jasno definirati uvjete i kriterije koje očekujete od radnika. Transparentnost u ovom procesu ključna je kako biste privukli odgovarajuće kandidate, ali i stvorili dobru reputaciju svoje tvrtke. Jasno navedeni zahtjevi, kao što su radno vrijeme, zadaci, i očekivane vještine, pomoći će učenicima da bolje razumiju što se od njih očekuje. Učenici nisu obvezni raditi, na primjer, cijelo ljeto ili tijekom zimskih blagdana i praznika, ali možete se dogovoriti s njima koliko dana i tjedana želite da rade kod vas.

Prilagodite zadatke vještinama učenika

Svaki učenik ima različite interese i vještine. Poslodavci bi trebali pružiti prilike koje će odgovarati njihovim sposobnostima i ciljevima. Razmotrite osposobljavanje i obuku kako biste pomogli učenicima u stjecanju novih vještina i osjećali se samopouzdano u svojoj ulozi.

Potičite timski rad i mentorstvo

Učenici koji su novi na radnom mjestu mogu se osjećati nesigurno u vezi sa svojim zadacima i odgovornostima. Poticanje timskog rada i mentorstva može pomoći u stvaranju poticajnog okruženja. Stariji i iskusniji zaposlenici mogu pružiti podršku i mentorstvo novim kolegama - učenicima, pomažući im da se osjećaju dobrodošlo i integrirano u radno okruženje.

Izbjegavajte česte promjene zaposlenika

Neprestane promjene u zaposlenicima mogu negativno utjecati na produktivnost poslovanja i stvarati nesigurnost među učenicima. Ako se sezonsko zapošljavanje pretvori u čestu promjenu zaposlenika svakih tjedan dana, to može dovesti do nedostatka kontinuiteta i stabilnosti, što utječe na kvalitetu rada i zadovoljstvo zaposlenika, a ozbiljno može naručiti reputaciju tvrtke.

Prepoznajte doprinos učenika

Učenici koji su angažirani i motivirani trebaju biti nagrađeni za svoj trud i doprinos. Prepoznavanje postignuća poboljšava samopouzdanje i motivaciju učenika te potiče njihovo daljnje napredovanje.

U zaključku, zapošljavanje učenika predstavlja izazov i priliku za poslodavce. Važno je osigurati pravičan i poticajan radni okoliš, prilagođen vještinama učenika. Definiranje jasnih kriterija za sezonsko zapošljavanje i izbjegavanje čestih promjena zaposlenika ključni su za očuvanje njihova samopouzdanja i poticanje dugoročnog angažmana.

Sve u svemu, poslodavci imaju odgovornost prema mladim radnicima da ih podrže i razvijaju njihov potencijal, jer su oni budućnost radne snage i društva u cjelini.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.