uspješna žena, posao
Izvor: Andrea Piacquadio/Pexels
Ivana Radić
POSLOVNE ŽENE

Što je za vas uspjeh i kako ga definirate?

Jeste li se ikada zapitali što je uspjeh i kako ga definiramo. Ako pitate žene i muškarce vjerojatno ćete dobiti različite odgovore, ali u nekom uopćenom smislu za muškarce se uspjeh mjeri statusom i novcem. Žene se, s druge strane, moraju nositi s vlastitim očekivanjima u kojima je savršenstvo često na vodećoj poziciji. Vrlo često želimo sve raditi savršeno pa se pitamo kada je vrijeme za nas.

Žene se različito nose s ovim teretom i modificiraju ga svaka prema svojem osjećaju i pogledu na uspjeh, ali ipak je mnogo žena prihvatilo mušku definiciju uspjeha. Problem se javlja kada prihvatimo mušku definiciju uspjeha pa i mi krenemo sebe doživljavati kroz ove kategorije jer nam ne preostaje mnogo prostora za balans privatnog i poslovnog.

U muškom svijetu uspjeh je često linearan i dosljedan, što nas, ako gledamo dugoročno, dovodi do zaključka da muškarci žive linearan život. Muškarac će najčešće reći - Završio sam školu, radio sam u osiguravajućoj kući, napredovao u tvrtki i umirovio se nakon 30 godina rada kao direktor prodaje.

Žena će s druge strane vjerojatnije reći - Završila sam školu, zaposlila se, bila na porodiljinom s prvim djetetom, vratila se na posao na pola radnog vremena, otišla ponovno na porodiljini s drugim djetetom, vratila se na posao i još uvijek sam uključena u školu, mladu nogometnu ligu, crkvu, društvo. Sve ove aktivnosti su mi važne!

Wooow…

Za žene je uspjeh nešto potpuno drugo. on dolazi u više smjerova i u mnogo boja. Ana je radila u jednoj od najvećih i najbrže rastućih kompanija za prodaju namještaja. Bila je izvanredna prodavačica pa ju je kompanija nagradila menadžerskom pozicijom u regiji.

Ona je izjavila sljedeće - Osjećam se jadno. Putujem tri dana u tjednu i ne radim ono što zaista volim - prodaju.

Ono što je učinila je to da je razgovarala s upravom i objasnila im da to nije ono što ona očekuje i što je čini sretnom te je tražila da se neke njene dužnosti delegiraju drugima. Sada putuje manje i prodaje više. Isprva joj se činilo kao da nazaduje u poziciji, ali kaže da je sretnija i zadovoljnija s ovom opcijom.

Anita radi u odvjetničkoj firmi i na pragu je da postane partnerica, vrlo je profesionalna u svom poslu. Kada je ostala trudna odlučila je otići na tri mjeseca i unajmiti dadilju. Čak je razmišljala da ne iskoristi period od tri mjeseca, no kada je došla do kraja trećeg mjeseca odlučila je ostati kod kuće s djetetom. Njeni prioriteti su se promijenili.

Ono što svakoj ženi preporučujem je da odgovori na neka pitanja:

  • Što mi znači pobjeda u osobnom i profesionalnom životu?
  • Čega ću se morati odreći i koliko će me to koštati? Jesam li spremna platiti cijenu uspjeha?
  • Mogu li ostvariti svoje ciljeve bez prevelikih očekivanja? Realistično?
  • Kada ću znati da sam pobijedila?
  • Kada nešto definiram kao pobjedu je li to zato što mi je važno ili se osjećam da 'to tako treba'?

Kada osvijestite što uspjeh predstavlja za vas bit će vam lakše nositi se s očekivanjima. Vi ste te koje upravljate svojim životima i vozite po svom.
Kao što sam na početku napisala, uspjeh za svakoga znači nešto drugo, vaše je da definirate što uspjeh znači za vas, postavite vlastite ciljeve i kriterije za pobjedu u osobnom i poslovnom životu.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.