Vođa
Izvor: RoonzNL / Pixabay
Ivana Radić
VOĐA ILI DIKTATOR

Postoji li pravi recept za uspješno vođenje poduzeća?

Iako se u posljednjih nekoliko godina dosta priča o uspješnom vođenju, o zapovjednom stilu kao lošijem načinu vođenja, pa i o demokratskom u kojem sve ovisi o svijesti pojedinaca, pravi recept za vođenje otkriva svaka osoba za sebe.

U različitim organizacijama prolaze različiti stilovi vođenja. Osoba na vrhu drži tempo i postavlja pravila. Brojni su autori pisali o stilovima vođenja, ali Daniel Goleman je napravio svojevrsnu revoluciju kada je 2002. godine izdao knjigu Primal leadership u kojoj emocionalnu inteligenciju stavlja kao ključan element za uspješno vođenje.

On u knjizi opisuje ŠEST različitih stilova vođenja, a iako se svaki lider može poistovjetiti s jednim stilom vođenja, ovisno o kontekstu, koristimo različite stilove. 

Danas, u doba sve češćih promjena, ključno je poznavati različite vještine kako biste od različitih ljudi dobili ono najbolje, ista situacija je i sa stilovima vođenja. I dok je u vojsci, u školi i u mnogim sličnim institucijama sustav postavljen tako da imate nekoga na čelu tko diktira pravila, a svi ispod moraju slušati jer će uslijediti ili nagrada ili kazna, u mnogim kompanijama se sve češće koriste drugačiji stilovi vođenja jer su ljudi skloniji uključivanju.

Dva stila vođenja koja se danas najčešće spominju su transakcijsko i transformacijsko vođenje i njihove prednosti i nedostatci.

Transakcijski tip vođenja

Najčešće se temelji na sustavu nagrade i kazne, zapovjednom vođenju gdje su članovi tima često isključeni iz odlučivanja. Ono što zaposlenici mogu očekivati u ovom načinu vođenja je da će biti nagrađeni ako dobro rade, a kažnjeni ako ne naprave zadano na odgovarajući način u određenom vremenu.

Kod ovog stila vođenja pokazalo se kao loše to što transakcijski lideri imaju tendenciju održavati postojeće stanje. Ovaj tip vođenja je izvrstan u hitnim situacijama u kojima stavljate fokus na ispunjavanje određenih zadataka u kratkom vremenu. Isto tako, ovaj tip vođenja je sjajan u situaciji kada npr. dođe do požara u zgradi i kada je bitno odraditi nešto u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Lideri u ovim situacijama definiraju jasno podijeljene dužnosti određenim pojedincima i osiguravaju da se stvari dovrše. Iako može biti korisno u nekim situacijama, ovaj način vođenja u mnogim se slučajevima smatra nedovoljnim i može spriječiti i vođe i sljedbenike u ostvarenju punog potencijala.

Transformacijski tip vođenja

Za razliku od transakcijskih vođa, transformacijski vođe učinkovito stječu povjerenje i poštovanje drugih koji ih žele slijediti. Oni pokušavaju 'prodati' svoje ideje i viziju svojim sljedbenicima.

Transformacijsko vodstvo ovisi o visokoj razini komunikacije i zahtijeva uključivanje menadžmenta da bi se postigli zadani ciljevi. Transformacijski vođa komunicira jasno, koristi coaching i poticanje kako bi osnažio svoj tim, važno mu je mišljenje članova tima, a timovi su ujedinjeni u zajedničku svrhu. Pojedinac kao član ima slobodu koju u transakcijskoj strukturi nema. Glavni nedostatak ovog vođenja je tzv. burnout jer vođa previše sudjeluje, a premalo vodi.

I za kraj, pomislili biste da je sve jasno i da većina direktora/lidera/upravitelja u Hrvatskoj samo treba prijeći na transformacijski stil. Prednost poduzeća u kojem lideri vode na transformacijski način je zasigurno veća produktivnost i efektivnost ljudi, veće zadovoljstvo i atmosfera u timu i poduzeću i bolji poslovni rezultati. Pomislili biste, pa da, idemo u promjenu.

Pa, nije baš tako jednostavno. Svi radimo onako kako nam je najlakše, u obrascima koje smo donijeli sa sobom i uvjerenjima koja su nam usadili. Promijeniti stil vođenja je proces na kojem treba raditi, no najvažnije je odlučiti zbog čega želite promijeniti stil vođenja, uvidjeti prednosti i krenuti u akciju.

Istinski lider radi na svojim dobrim stranama i koristi ih tako da mu svi ostali vjeruju i slijede ga inspirirani njegovom vizijom i energijom.

Započnite promjenu navođenjem svih odgovornosti koje idu uz ulogu lidera - onih pripisanih i onih koje ste sami preuzeli. Ispisivanjem očekivanja i odgovornosti vaše uloge lidera pomoći će vam da saznate kamo usmjeriti energiju.

Recept za uspješno vođenje je uvijek samo vaš.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.