računovodstvo
Izvor: stevepb / Pixabay
PORUKA HOK-a

PAUŠALNI OBRTNICI - Stiže PO-SD obrazac za 2022. godinu. Evo osnovnih informacija!

Bliži se kraj godine. Obrtnici paušalisti do 15.siječnja 2023. godine moraju Poreznoj upravi predati PO-SD obrazac. S obzirom na to da prvoga dana iduće godine euro postaje službena valuta u RH, upitali smo Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) koja će biti pravila ispunjavanja.  
Tekst je ažuriran 15.12.2022.

HOK-u smo postavili nekoliko pitanja, dopis prenosimo u cijelosti.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

Kada će HOK objaviti PO-SD obrazac za 2022. godinu koji se predaje do 15. siječnja 2023. (kao što je imao običaj objaviti i prije godinu dana)?

  • Hrvatska obrtnička komora i ove će godine objaviti PO-SD i PO-SD-Z obrazac najkasnije do 15. prosinca 2022. godine. Naime, prema upravo pristigloj uputi Središnjeg ureda Porezne uprave o načinu iskazivanja akontacije za buduće porezno razdoblje navedeni podatak u obrascu će se iskazivati u kunama.

Što sve STUPA NA SNAGU od 1. siječnja 2023.

Koja su pravila popunjavanja PO-SD obrasca s obzirom na to da je od 1. siječnja 2023. euro službena valuta u RH? Paušalni obrtnici koji su poslovali isključivo s tvrtkama vjerojatno su na fakturama imali isključivo kune (nisu dvojno iskazivali s obzirom na to da nisu bili obvezni), dok su oni koji su poslovali s fizičkim osobama imali dvojno iskazivanje cijena. Kako da u KPR-u iskazuju vrijednosti - samo u kunama, kunama i eurima?

  • Prilikom pripreme Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore sudjelovala je s velikim brojem prijedloga koji su u konačnici i prihvaćeni. Jedan od značajnijih je i obveza predaje svih financijskih izvješća za 2022. godinu, uključujući PO-SD obrasca u kunama.
  • Sve primitke, zaključno s 31. prosinca 2022. u ovoj je godini potrebno iskazivati samo u kunama, dok će primitke ostvarene u idućoj godini, u knjizi prometa (Obrazac KPR), iskazivati samo u eurima.

Što biste kao Komora savjetovali obrtnicima - kako da popune PO-SD obrasce i kada da ih predaju?

  • Podsjećamo da obrtnik 'paušalist' ne vodi poslovne knjige, osim evidencije o prometu (Obrazac KPR), u kojoj je obvezan evidentirati sve iznose naplaćene u gotovini i bezgotovinskim putem.
  • Potpora za samozapošljavanje se ne evidentira u Obrascu PO-SD budući da se ona smatra neoporezivim primitkom, a temeljem predanog Obrasca provodi se samozaduživanje te su obrtnici u obvezi eventualnu razliku godišnjeg paušalnog poreza uplatiti s danom podnošenja izvješća.
  • Ostvarene preplate, mogu se koristiti kao akontacije za naredno razdoblje ili se za njih može putem aplikacije e-Porezna zatražiti povrat.

A kako ispuniti PO-SD obrazac možete pročitati u tekstu kojeg smo objavili 30. prosinca 2021. godine. NAPOMINJEMO da PO-SD obrazac koji se nalazi unutar tog teksta NIJE obrazac kojeg ispunjavate za 2022. godinu.

Sretno!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.