produkcija, laptop, računi
Izvor: lukasbieri/Pixabay
JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Otvorili ste obrt? Provjerite trebate li plaćati komorski doprinos

Danas gotovo svaki obrtnik zna koja je sve davanja obvezan ispuniti ako ne želi ovrhu. Među ta davanja spada i plaćanje komorskog doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). Tko bi sve trebao biti oslobođen naknade i kako zatražiti oslobađanje i otpis duga, saznajte u ovom tekstu.

Obveznici plaćanja komorskog doprinosa su prvenstveno obrtnici, ali i fizičke osobe, trgovačka društva i druge pravne osobe koje su se dobrovoljno učlanile u članstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) temeljem Zakona o obrtu.

Prema Zakonu i Odluci o obveznom komorskom doprinosu obveza plaćanja komorskog doprinosa za obrtnike:

  • nastaje datumom početka obavljanja obrta upisanoga u Obrtni registar, a prestaje datumom prestanka koji je upisan u Obrtni registar
  • isto se primjenjuje i na slučajeve sezonskog obavljanja obrta kao i kod privremene obustave obavljanja obrta

Znači, plaćanje komorskog doprinosa uređeno je novom, gore navedenom, Odlukom koja se primjenjuje od 01. siječnja 2021.

Tko je oslobođen plaćanja

Istom Odlukom u članku 15. definirano je i oslobađanje od plaćanja komorskog doprinosa za obrtnike novootvorenih obrta (otvorenih nakon 1. siječnja 2021.) za prve dvije godine obavljanja obrta. A novootvorenim obrtom smatra se samo prvi upis obrtnika u Obrtni registar.

Obrtnička komora pismenim putem obavještava obrtnike o pravu na oslobođenje od plaćanja komorskog doprinosa u prvoj godini poslovanja, a također o tome obavještava i Poreznu upravu.

Provjerite sve na e-porezna

Nije se prvi put dogodilo da nije stigla obavijest o oslobađanju od plaćanja komorskog doprinosa, a vi ste zaboravili na to ili niste ni znali. Što onda? Svakako se ulogirajte u e-porezna i uvidom u Porezno knjigovodstvenu karticu (PKK) provjerite stoji li vam zaduženje tj. da trebate platiti doprinos u paušalu HOK-u u određenom iznosu.

Ako je vaš obrt uistinu novootvoreni i prvi put ste imali upis na vaše ime u Obrtni registar, imate pravo na oslobođenje naknade i otpis duga. Stoga, ne morate odmah podmiriti navedeni račun, već pismenim putem kontaktirati HOK.

Napomena: Ne trebate kontaktirati Poreznu upravu jer ona obavlja samo poslove evidentiranja, obračuna, utvrđivanja, naplate, nadzora i ovrhe komorskog doprinosa temeljem suglasnosti koju je izdalo Ministarstvo financija, ali se ne bavi zaduživanjem niti storniranjem navedenih doprinosa, već situaciju provjerite pismenim putem s Komorom.

Kome se obratiti

Za informacije se možete obratiti HOK-u ili još bolje, s obzirom da je komorski doprinos u nadležnosti županijskih komora, za dodatna pitanja i storna možete se obratiti nadležnoj komori čije kontakte možete naći klikom na karti na odgovarajuću županiju. Svi podaci nadležnih obrtničkih komora dostupni su i ovdje, a za Zagreb i Zagrebačku županiju možete ih pronaći ovdje.

Dovoljno im je putem e-maila poslati informacije o vašem obrtu (naziv, adresu, oib) i kada ste otvorili obrt te ih zamoliti da storniraju pogrešno zadužen iznos i oslobode vas od plaćanja. Ubrzo, nakon provjere, možete očekivati od njih povratnu informaciju. Ako je vaša žalba ispravna, stići će vam Odluka o oslobađanju plaćanja i Odluka o otpisu pogrešno zaduženog iznosa. O Odlukama će HOK obavijestiti i Poreznu upravu, no preporučamo da nakon 10-ak dana od Odluke, provjerite stanje u e-poreznoj.

Ako želite pratiti i druge korisne savjete i informacije vezane za obrte, pratite #obrt.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.