PO-SD
Izvor: Firmbee / Pixabay
ZAVRŠNI RAČUN

OBRTNICI PAUŠALISTI - Preuzmite PO-SD obrazac za 2022. godinu i upute kako se ispunjava

Obrtnici obveznici paušalnog oporezivanja dohotka krajem svake godine, a sada najkasnije do 16. siječnja 2023. godine dužni su predati godišnje izvješće o ostvarenom dohotku za 2022. godinu na Obrascu PO-SD.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) objavila je PO-SD i PO-SD-Z obrazac za poslovnu 2022. godinu. 

Ako je obrtnik tijekom godine obavljao zajedničku djelatnost obrta, obvezan je kao nositelj zajedničke djelatnosti također do 16. siječanja 2023. dostaviti Obrazac PO-SD-Z, ali i obrazac PO-SD kao i svaki supoduzetnik u tom zajedničkom obrtu. U tom slučaju, u Obrascu PO-SD, nositelj i supoduzetnik iskazat će samo svoj udio u zajednički ostvarenom dohotku, te time podmiriti i samo udo u paušalnom porezu na dohodak, sukladno zahtjevu Hrvatske obrtničke komore.

Što sve stupa na snagu od 01. siječnja 2023.

 Iz HOK-a podsjećaju da obrtnik 'paušalist' u svrhu oporezivanja porezom na dohodak vodi samo evidenciju o prometu Obrazac KPR, u kojem je obvezan evidentirati sve iznose naplaćene u gotovini i bezgotovinskim putem.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

Izvješćem o ostvarenim primicima na Obrascu PO-SD, utvrdit će se je li obveznik ostvario veći ili manji dohodak od utvrđenog u rješenju.

Eventualno utvrđeno dugovanje kao razliku godišnjega paušalnog poreza porezni je obveznik dužan platiti s danom podnošenja izvješća, a eventualno utvrđenu preplatu porezni obveznik može zatražiti kao povrat na svoj poslovni račun ili koristiti za buduće akontacije.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

 Iz HOK-a podsjećaju obveznike da se primljene potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje, ne evidentiraju u Obrascu PO-SD jer se primljene potpore smatraju neoporezivim primitkom, a ne primitkom od samostalne djelatnosti.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

Kako uplatiti porez

Razlika manje uplaćenog paušalnog poreza uplaćuje se na uplatni račun poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak grada / općine prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu obrtnika uz:

  • oznaku modela uplate HR 68
  • brojčane oznaka poreza na dohodak koji se utvrđuje paušalno – 1449 
  • OIB-a fizičke osobe.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

PO-SD i PO-SD-Z obrasci ispunjavaju se i predaju u valuti kuna.

PREUZMI PO-SD OBRAZAC ZA 2022.

Sretno u ispunjavanju!

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.