šutnja
Izvor: philm1310/Pixabay
Melita Pavlek
ŠUTNJA JE ZLATO

O čemu (ne) pričati u poslovnom okruženju

Small talk je sjajna stvar. Na početku komunikacije razbija tremu, uspostavlja vezu između sugovornika i može poslužiti za stvaranje osnova za dublju komunikaciju. Iako se čini bezazleno, čak i tada je dobro razmisliti koje stvari možda ne bi trebalo spominjati. Postoje stvari koje je uvijek bolje prešutjeti.

Svi smo sreli ljude koji su u prvom ili drugom susretu ispričali detalje iz svojeg života koje nismo željeli znati. Nemojte biti jedan od njih.

Evo samo nekoliko stvari koje bi trebale u poslovnim odnosima ostati samo vaše bez obzira na to koliko ih željeli podijeliti sa svima.

VAŠ INTIMNI STATUS

Možda možete reći da ste u braku ako se stvori takva prilika, ali pričati o partneru, otkrivati detalje iz vašeg intimnog života nikako nije pametno niti poželjno. Slušajte što vam govori sugovornik i nemojte otkrivati više od toga. Dapače, sigurna sam da ćete i sami osjetiti kada netko pričom iz svojeg privatnog života želi dodatnu pažnju, suosjećanje ili empatiju. Tome nije mjesto u poslovnoj komunikaciji.

VAŠE DOBRE GESTE 

Bez obzira na to što donirate za klince koji se bore s karcinomom ili žrtve obiteljskog nasilja ne morate to na sav glas pričati okolo. Biti dobar i pomagati veseli prvo one koji to čine bez obzira na PR koji bi pritom mogli dobiti. Drugo je, ako želite nekog potaknuti da se priključi dobrom cilju, ali to ne znači da odmah morate izvaditi ček koji ste vi uplatili i do detalja ispričati cifre koje uplaćujete. Time samo želite reći – JA SAM BOLJI ČOVJEK. A ako imate potrebu za takvom dramom, onda iza dobrotvornih namjera stoje i one manje pozitivne.

VAŠ ZDRAVSTVENI KARTON

Boli vas koljeno? Imali ste na treningu nezgodu i istegnuli rame? Sve to je moguće, ali nije nešto što bi nužno interesiralo vaše poslovne partnere i okruženje. Na kraju krajeva istegnuće i bolno kretanje će se vidjeti pa ako to nekoga interesira, sigurno će vas pitati sam. Pričati o svim bolestima koje imate vi ili vaši prijatelji i rodbina nije samo neprihvatljivo već je i neugodno za sugovornika. Postoje izuzeci, ali oni se odnose na komuniciranje s poznanicima i prijateljima. Kolege s posla ili vaše šire okružje ne mora znati vaš zdravstveni karton napamet. Pogotovo kada to ne utječe na vašu efikasnost. U redu je ponekad imati potrebu da ostali budu empatični prema nama, ali izvoditi drame u tri čina zbog toga što imate konjunktivitis sigurno nije zgodno.

Ne moraju svi znati sve. U komunikaciji šutnja može biti zlato, a biranje pravih tema platina. Pa odlučite čime želite trgovati.

Da biste znali kako treba komunicirati u poslu i privatnom životu, pratite tekstove autorice Melite Pavlek. No ne zaboravite pratiti i druge tekstove koji se kriju iza #marketing&pr&prodaja i #psihologija.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.