porez
Izvor: Steve Buissinne/Pixabay
PODUZETNICI

Naknadu za vođenje računa u banci prikažite kao trošak na kraju godine

Ako ste poduzetnik, sigurno vam je u cilju prikazati što više troškova kako na kraju godine ne biste morali plaćati porez ili barem kako biste tu svotu umanjili na najmanju moguću.

Mnoge stavke mogu se koristiti kao porezni odbitak, a jedna od njih, ako ste novi u biznisu ili ga pak planirate pokrenuti pa niste znali, je i naknada koju vam banke svaki mjesec naplaćuju za vođenje vašeg poslovnog računa. Ta svota se kreće oko osam eura, nešto više ili manje, pa ćete možda na prvu pomisliti kako to i nije nešto isplativo.

No, kada tih osam eura pomnožite s 12 mjeseci u godini, na kraju godine dobijete svotu od oko 100 eura. A to svakako nije zanemarivo kada se uzme u obzir s ostalim troškovima, pa zašto to ne biste iskoristili kada vam je mogućnost naprosto ponuđena.

Fizičke osobe i paušalni obrtnici

Dakle, prvo da razjasnimo, kao fizička osoba ovu pogodnost ne možete nikako koristiti. Ne možete, na primjer, taj iznos na kraju godine prijaviti pa dobiti povrat poreza, poreznu olakšicu ili nešto slično što vam je možda 'proletjelo' kao ideja. Odnosno, još jednostavnijim jezikom rečeno, kao što ne možete otpisati trošak telefonskog računa koji dobivate mjesečno, tako nemate niti ovu mogućnost.

Isto vrijedi i za paušalne obrtnike. Naime, kada je paušalni obrt u pitanju, izdatak za vođenje računa ne smanjuje ukupni porez, s obzirom na to da se porez plaća paušalno i troškovi se također priznaju kao takvi.

Pravne osobe

No, pravne osobe mogu i koriste ovu pogodnost. Možete sami dojaviti svom računovodstvu i knjigovodstvu da ćete koristiti ovu pogodnost ili pak vam dobar računovođa može predložiti tu mogućnost i informirati vas o opcijama koje su pred vama.

Anita Sruk iz računovodstvene tvrtke AS Abakus kaže da je otpis troška vođenja računa od konačne dobiti na kraju godine uobičajena praksa koju ljudi često koriste i uglavnom su upoznati s njom.

- Nije to ništa novo niti neuobičajeno. Naknade banke normalno se knjiže u trošak kod tvrtke, odnosno kao izdatak kod obrtnika, kao što u trošak knjižimo račun ili zakup poslovne adrese - istaknula je Sruk.

Prema njenom iskustvu i saznanjima, poduzetnici uglavnom šalju u svoj računovodstveno-knjigovodstveni servis bankovne izvode gdje je vidljiv i trošak vođenja računa, budući da rijetko koje računovodstvo ima m-token ili uvid u bankarstvo klijenta.

- U nekim slučajevima, u dogovoru s klijentom imamo nešto od navedenog ili pak klijent sam dogovori s bankom redovno slanje izvadaka na naš e-mail - napomenula je Sruk, dometnuvši da ovo nije mogućnost koju poduzetnici preskaču, već se često primjenjuje.

Postoji još jedna opcija koju smo doznali preko računovodstva Profit Dobit, a ta je da možete sve dogovoriti i u samoj banci.

- Postoji mogućnost da iz banke šalju vaše izvode direktno u knjigovodstveni servis na e-mail ili pak vama na e-mail te ga onda vi možete proslijediti knjigovođi - objasnila je Nadica Sekulić iz ProfitDobit.

Dodaje kako se radi o trošku koje poduzeće ima, ali za njega se ne računa PDV te se kao takav i knjiži, odnosno bez poreza na dodanu vrijednost. Na završnom računu koje poduzeće ima, kakav god da je, smanjuje se dobit za cijenu cjelogodišnjeg vođenja računa u banci.

Dakle, ako još niste iskoristili ovu mogućnost, još uvijek stignete, bez obzira koji je mjesec u godini. Za sva dodatna pojašnjenja koji ćete model slanja troškova izabrati i što vam je činiti, najbolje je da kontaktirate svog računovođu.

No, napomenimo još na kraju, to nije jedini porezni odbitak koji možete koristiti. Kao trošak koji će smanjiti dobit, (možda vam je poznato, a možda i nije pa nije naodmet ponoviti), možete prikazati i neke druge troškove koje vaše poduzeće ima. To su trošak goriva, putni troškovi, trošak reprezentacije, trošak interneta te fiksnog i mobilnog telefona.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.