najam poslovnog prostora
Izvor: Freepik
DOBRO JE ZNATI

Najam poslovnog prostora od fizičke osobe - na što obratiti pažnju?

Pokretanje posla nešto je što zvuči teško, komplicirano, zapetljano, pa i pomalo zastrašujuće. I, ne lažimo si, sve je to istina. Svaki novi poduzetnik treba prihvatiti neke nove navike, usvojiti nova znanja te prije svega naći kvalitetnog knjigovođu koji će ga uputiti na njegova prava i obveze u financijskom praćenju poslovanja.

Ako kao novi poduzetnik trebate unajmiti prostor za svoje poslovanje, pred vama je puno toga. Nalaženje odgovarajućeg prostora, na dobroj lokaciji, prave veličine i cijene koju si možete priuštiti nekada je prava umjetnost. Prostor možete unajmiti od fizičke ili pravne osobe, a dobar knjigovođa tu stupa na scenu i pomoći će vam da sve vaše obveze budu izvršene baš kao što trebaju.

Što znači kada unajmljujete prostor od fizičke osobe?

Nadica Sekulić iz tvrtke za računovodstvo i knjigovodstvo ProfitDobit istaknula je stavke na koje biste posebno trebali obratiti pažnju.

- Jako je važno potpisati ugovor o najmu prostora te u ugovoru svakako navesti ako će biti ulaganja u tuđu imovinu i što to znači. Također, bitno je riješiti i pitanje režija, odnosno kako će se one podmirivati. Osoba koja iznajmljuje prostor trebala bi svog najmoprimca prijaviti Poreznoj upravi da ne bi ispalo da je ugovor 'na crno' - objasnila je Sekulić.

Ugovor o najmu prostora između fizičke osobe i pravnog subjekta uređuje se Zakonom o obveznim odnosima. Prema članku 1023. Zakona o obveznim odnosima, najmoprimac ima pravo koristiti stvar na način utvrđen ugovorom i u skladu s njegovom svrhom te je dužan čuvati stvar i održavati je u stanju pogodnom za ugovorenu uporabu. Najmoprimac je također dužan platiti najamninu u skladu s ugovorom.

Najmodavac ima pravo na naknadu štete ako najmoprimac ne izvršava svoje obveze iz ugovora o najmu prostora. U slučaju da najmoprimac ne plati najamninu, najmodavac ima pravo raskinuti ugovor o najmu.

Sada kada smo vas uputili u zakonske osnove, slijedi pronalazak prostora koji zadovoljava sve vaše uvjete (ili barem veći dio njih) te zatim i potpisivanje ugovora o najmu. Pri potpisivanju ugovora, vjerujemo da znate ali ipak ćemo vas upozoriti, trebate širom otvoriti oči i sve dobro pročitati. Pa i nekoliko puta, kako biste poslije izbjegli natezanja i neugodnosti.

Troškovi režija mogu biti uključeni u najamninu (pa je tada iznos najamnine veći) ili se plaćati posebno proporcionalno troškovima koje tvrtka napravi. Ako se troškovi režija plaćaju posebno, oni se mogu isplatiti u gotovini.

Najam nekog prostora znači, među ostalim, kao što smo već ranije spomenuli, i ulaganje u tuđu imovinu, pa se preporučuje potpisati ugovor na neodređeno. Tako biste se mogli osigurati da se ne dogodi da preuredite neki prostor iz temelja, uhodate posao te ga potom morate napustiti nakon dvije godine. Dobro pripazite na uvjete.

Što znači ulagati u poslovni prostor najmodavca?

To znači, na primjer, obnoviti stolariju, ugraditi protuprovalna vrata, klimu i slično... Kao najmoprimca ne tiče vas se posebno to da se na  iznos izvršenog ulaganja može obračunati porez, ali tek nakon isteka najma, i to na preostalu vrijednost ulaganja.

Naime, sukladno čl. 8. Pravilnika o porezu na dohodak, primicima se smatraju sva dobra (novac, stvari, usluge i prava) koja imaju novčanu vrijednost i koja porezni obveznik ostvari, pored ostalog, i od imovine pri čemu se smatra da su dobra, a time i primici, naplaćeni kad porezni obveznik može njima raspolagati.

Vama kao najmoprimcu poslovnog prostora od fizičke osobe može biti zanimljivo to da ugovorom o najmu možete ugovoriti plaćanje najamnine ulaganjem u prostor najmodavca. U tom slučaju bi se iznos ulaganja trebao rasporediti na razdoblje najma, što bi ujedno trebalo biti i osnovica za obračun i plaćanje najamnine.

Postoji mogućnost i da sami sebi iznajmite svoj prostor, kao na primjer stan. Ako sami sebi iznajmljujete prostor, morate prijaviti ugovor Poreznoj upravi. Oni vam na temelju njega paušalno odrede iznos poreza (+prirez) koji morate mjesečno podmiriti. Vaša tvrtka vam iznos najamnine isplaćuje pak na žiro račun.

Svoj stan smijete sebi iznajmiti i 'besplatno', ali će Porezna uprava u tom slučaju procijeniti koliko bi otprilike stajao najam poslovnog prostora te veličine i na toj lokaciji te će izračunati porez temeljem procjene i slati vam uplatnice za plaćanje poreza.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.