paušalni obrtnik, zaposlenik
Izvor: fabrikasimf/Freepik
SVE PO PRAVILIMA

Mogu li se zaposliti i ostati paušalist?

Imate svoj stalan posao na kojem ste kao zadovoljni no to nije to jer oduvijek sanjate otvoriti nešto svoje? Ipak, prisutan je onaj egzistencijalni strah koji vam ne da mira i šapće da nije dobro ostaviti stalan izvor prihoda zbog nečega što možda neće uspjeti. S druge strane možda vam je vaš posao dobar, ali imate neki talent i znanje koje biste voljeli uložiti u svoj dodatni posao i malo povećati kućni budžet?

Naravno, situacija može biti i obrnuta. Imate svoj paušalni obrt, no posao ne ide kako treba ili vam se pak ukazala prilika i za stalno zaposlenje koju razmišljate prihvatiti zbog svih financijskih izazova. Pitanje svih pitanja glasi: možete li biti zaposleni negdje drugdje, a i dalje ostati paušalist koji će zadržati svoj obrt? Mijenja li se pritom vaš status i ako da, kako?

Odgovor je - da. Možete biti i zaposlenik na puno radno vrijeme kod drugog poslodavca i paušalist i da, vaš se status mijenja. No nije ništa komplicirano niti nepremostivo.

Uzmimo za primjer da imate obrt i ukazala se prilika za zaposlenjem. Prihvaćate posao kod svog novog poslodavca, no obrt namjeravate zadržati. Što sada?

Iz Plavog ureda pojašnjavaju da su pred vama idući koraci koje morate ispuniti:

1. Odjava s mirovinskog osiguranja

Prvo će vas vaš novi poslodavac prijaviti kao zaposlenog u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Zatim je potrebno odjaviti se s HZMO-a kao zaposlenik obrta tiskanicom M2-P koju možete pronaći u Narodnim novinama. Podatke potrebne za popunjavanje tiskanice možete naći na tiskanici M1-P koju ste popunjavali prilikom otvaranja obrta.

2. Porezna uprava

Idući korak je odlazak u vašu ispostavu Porezne uprave. Tamo ispunjavate obrazac ROD-DOP radi promjene statusa osiguranika (točka 2.2). Sa sobom svakako ponesite ugovor o radu ili izjavu poslodavca o zapošljavanju.

3. Plaćanje doprinosa uz rad

Mijenja se situacija i s plaćanjem doprinosa. Paušalni obrtnik koji radi kod drugog poslodavca plaća doprinose po osnovi druge djelatnosti, za razliku od paušalnog obrtnika kojem je taj obrt jedino zanimanje.

Osobe koje su pak u radnom odnosu i koje su osigurane po osnovi radnog odnosa, ali istodobno ostvaruju i drugi dohodak, dužne su plaćati obvezne doprinose po osnovi druge djelatnosti. Tada je godišnja osnovica za obračun doprinosa paušalni dohodak utvrđen za godinu za koju se plaćaju doprinosi.

Porezna uprava po isteku godine donosi rješenje o visini doprinosa koje se temelji na ostvarenim primitcima u protekloj godini.

Obrtnik je zatim dužan najkasnije do 15. siječnja Poreznoj upravi predati PO-SD obrazac na temelju kojeg Porezna uprava utvrđuje obvezu paušalnog poreza za iduću godinu.

Ako se dogodi da paušalist koji je zaposlen drugdje zaboravi platiti doprinose ili zakasni to učiniti, tada mora platiti i zatezne kamate po zakonski propisanoj stopi.

Na stranicama Plavog ureda možete pronaći i kalkulator s pomoću kojega možete izračunati visinu doprinosa koje ćete morati plaćati za svoju drugu djelatnost.

4. Porezi

Plaćanje doprinosa sada je drugačije, no imajte na umu da je plaćanje paušalnog poreza ostalo isto. Naime, i dalje tromjesečno plaćate paušalni porez u 5 razina prema zadanim rokovima.

Podsjetimo, paušalni porez mora biti podmiren do zadnjeg dana tromjesečja, i to u svoti koja je umnožak broja mjeseci tromjesečja za koje je obveza utvrđena te utvrđenog mjesečnog paušalnog poreza.

Iz Plavog ureda napominju da dobro promislite prije nego zadovoljno zaključite da ste podmirili sve zakonske regule. Jeste li možda koristili potporu za samozapošljavanje ili neku sličnu potporu? Dobro proučite ugovor koji ste potpisali i kako su stvari u njemu definirane.

Najčešće ste za razdoblja trajanja ugovora obvezni ostati u punom radnom odnosu u svom obrtu što znači da kršite ugovor u slučaju zaposlenja kod drugog poslodavca. Ako se zaposlite kod drugog poslodavca čak i samo na jedan sat dnevno, to postaje vaš primarni radni odnos.

Ako niste koristili mjeru samozapošljavanja ili vam je istekla ugovorna obveza, možete biti bez brige i uživati na vašem novom radnom mjestu.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.