masline
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
LJUBAV I ZDRAVLJE

Maslinarstvo - što sve trebate znati o uzgoju maslina

Maslina u nas raste po otocima i na uskom dijelu kopna, duž cijele obale Jadranskoga mora, gdje prikladni zemljišni i klimatski uvjeti te odgovarajući sortiment maslina omogućuju proizvodnju ulja visoke kakvoće. U Hrvatskoj je prije 20 godina, piše u Hrvatskoj enciklopediji, bilo ukupno 3 460 000 stabala maslina, od toga je rodno 3 101 000 stabala, a najraširenije su autohtone odlike u nas: buža, dužica, istarska bjelica, lastovka, murguja, oblica, a od stranih ascolana, frantoio, leccino, pendolino, picholine i tenera.

Pradomovina masline vjerojatno je prostor od Sirije prema Grčkoj, odakle je prenesena u Sredozemlje. U američkim zemljama (SAD, Argentina, Brazil, Čile) maslina se uzgaja od 16. st. Danas se maslina najviše uzgaja u zemljama oko Sredozemnoga mora (Španjolska, Italija, Grčka, Tunis, Portugal, Turska, Maroko, Alžir). U svijetu je poznato više stotina odlika kultivirane masline različitih svojstava. Odlike se dijele na uljne (za proizvodnju ulja), stolne (za jelo) i odlike kombiniranih svojstava kojih se plodovi mogu koristiti u obje svrhe. Prirodna maslinova ulja visoke kakvoće sve su više zastupljena u suvremenoj prehrani i postižu visoku tržišnu cijenu. U svijetu je zasađeno oko 800 milijuna stabala maslina na oko 10 milijuna ha.

O maslinarstvu smo porazgovarali s Dubravkom Kraljić iz Rijeke koja nam je pojasnila oTkuda početi ako naS zanima uzgoj maslina, što je sve potrebno i kakvu ulogu ima ljubav prema maslinarstvu.

Odakle početi ako nas zanima uzgoj maslina? Gdje se educirati i kome se obratiti?

Najbolje je educirati se kod ljudi koji se bave takvim uzgojem, agronomima koji su školovani i stručni za uzgoj maslina i drugih biljaka.

Kako odabrati idealno zemljište za sadnju maslina? Koliko je potrebno zemljišta?

Maslina je višegodišnja biljka koja će dulji niz godina biti na jednom mjestu. Maslina je kultura koja dobro uspijeva i na škartom, kamenitom tlu, ali na dubljim i dobro pripremljenim tlima rodnost je stabilnija. Na tlima gdje je u tlu preostala veća količina korijena od prethodne vegetacije, možemo na mladom i starom masliniku očekivati propadanje stabala maslina uslijed infekcije gljivicama.

Koju sortu masline izabrati? Koje su sorte najčešće u Hrvatskoj i koje su njihove karakteristike?

Glavni čimbenik uzgoja masline u ovom prostoru jesu niske zimske temperature. Niske zimske temperature u našem uzgojnom području javljaju se svakih dvadesetak godina. S obzirom na to da se maslina i dalje širi u još rubnija područja uzgoja, potrebno je skrenuti pozornost na izbor sorta za uzgoj u područjima gdje češće puta može doći do pozebe masline.

Oblica se uzgaja na cijelom uzgojnom području Hrvatske i svrstana je u skupinu dobro otpornih sorta masline na hladnoću. Ova sorta ima veoma veliki broj sinonima. Neke od njih su: Balunjača, Velika, Debela maslina, Krupnica, Lumbardeška, Maslina domaća, Naša, Sladunica, Orgula, Orbulača, Trgonja, Torkuljica, Debela, Srkulača, Sorbulača, Puljka ili Puljiška.

Na što treba paziti pri sadnji maslina?

Sadnicu treba staviti u zemlju do korjenova vrata, odnosno treba biti u zemlji u razini kao što je bila u vrećici ili vazi. Koliko duboko saditi ovisi o više čimbenika kao što su sorta, tlo, položaj i vjetar. 

Kad zasadimo masline što sve treba znati o održavanju maslina? Kada možemo očekivati prve plodove?

Prvi plod kod masline, kao jednogodišnje sadnice, može se očekivati za tri-četiri godine. Maslina je “druželjubiva” biljka pa se slobodno može zasaditi uz jabuke i kruške, a dobro se snalazi na svim stranama svijeta. Idealno vrijeme za sadnju masline je tijekom veljače i ožujka, posebice se to odnosi na kontinentalni dio Hrvatske.

Koje su vrste maslinovih ulja i njihove karakteristike?

Najpoznatije vrste ulja su ekstra djevičansko maslinovo ulje i djevičansko maslinovo ulje.

Ulje je bogato je monozasićenim kiselinama i vitaminom E koji smanjuje rizik od oštećenja i upale stanica. Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protuupalno djelovanje te smanjuju simptome astme, osteoartritisa kao i reumatoidnog artritisa.

Na policama trgovina mogu se naći različita maslinova ulja, neka i upitne kvalitete. Postoje li neki savjeti za kupce na što pripaziti pri kupnji i kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Svako maslinovo ulje mora imati etiketu da se zna da se radi o kvalitetnom ulju. Najbolje ćete znati po boji, okusu i mirisu.

Što biste poručili svima koji razmišljaju u uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja?

Prije svega trebaju imati zemljište gdje će započeti sadnju. Naravno, volje, vremena i ljubavi, jer ako nemate ljubav prema onome što radite uzalud je sve. 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.