ured, eco friendly, office
Izvor: Arek Socha/Pixabay
Velibor Živkov
ZELENE UŠTEDE

Kako voditi energetski učinkovitiji biznis

Biti eco-friendly uglavnom je povezano s osobnim promjenama koje provodimo u svom domu i koje izravno utječu na nas i naš kućni budžet. To uključuje korisne procese kao što je recikliranje materijala, pravilno odlaganje otpada i korištenje energetski učinkovitih žarulja. Iako se pojedinačno čine beznačajnima, ovim procesima je cilj stvoriti kolektivnu promjenu koja pozitivno utječe na naš ekosustav.

Koliko god to sjajno zvučalo, jedno veliko područje koje zauzima dobar dio našeg svakodnevnog života ipak je izostavljeno. To područje je naš posao i radno mjesto. Rijetke su tvrtke koje se trude same uvesti promjene koje mogu imati još veći kolektivni učinak na okoliš.

Dok će se većina radije usredotočiti na načine ulaganja u sfere koje povećavaju profit, treba znati da se energetska učinkovitost dugoročno isplati i da uvođenje ovih promjena uopće ne mora biti komplicirano. Ušteda novca i resursa napravit će pozitivnu promjenu u vašem poslovanju baš kao i promjene koje provodite u svom domu. Imajući to na umu, evo nekih strategija za povećanje energetske učinkovitosti vašeg poslovanja.

Nabavite opremu za uštedu energije

Provjerite koju energetsku oznaku ima oprema koju kupujete za ured - uređaji se kreću u rasponu energetskih klasa od najviše klase A do najniže klase G. Dolaskom novih EU propisa na energetskoj naljepnici obavezno mora biti istaknut QR koda, a njegovim skeniranjem potrošač dobiva uvid u tehničke karakteristike određenog uređaja u EU bazi podataka o energetskom označavanju.

Promijenite stolariju i uradite kvalitetnu izolaciju

Kako doći do toga da trošite manje energije za grijanje i hlađenje poslovnog prostora? Dotrajala stolarija koja nije dobro zabrtvljena kao i stare rolete uzrokuju veliki gubitak energije. Novi aluminijski ili PVC prozori i suvremene vanjske žaluzine mogu biti dobra investicija. Najnovija tehnologija unaprijedila je rolete i žaluzine tako da budu energetski učinkovite, pogodne su za velike otvore prozora i idealne za urede, hale i druge prostorije koje imaju poslovne namjene.

Postavljanje kvalitetne izolacije može vaš poslovni prostor promaknuti iz nižeg u viši energetski razred. Jeste li znali da prozori koji imaju dvostruko ostakljenje gube 50 do 70 posto manje topline? Izolacija fasade, krova, spremnika tople vode, cijevi i zidnih šupljina također može napraviti veliku razliku.

Isključite svu elektroniku kada napuštate prostorije

Isključite računala, monitore, pisače i fotokopirne strojeve na kraju svakog radnog dana. Stavite tehnološke uređaje u stand by mode u vrijeme ručka i pauze. Noću isključite modeme i rutere.

Koristite prijenosna računala umjesto stolnih računala i uvijek radije koristite ravne monitore na računalnoj opremi. Ako je moguće, postavite neovisnu rasvjetu u svakom dijelu objekta. Instalirajte senzore kretanja za kontrolu rasvjete u područjima u kojima nema mnogo zaposlenika i gdje nije velika frekventnost.

Razmotrite postavljanje solarnih panela

Prirodno osvjetljenje je najbolji saveznik na putu ka energetskoj učinkovitosti. Ako je vaša tvrtka voljna ulagati, na tržištu ne postoji bolje i učinkovitije rješenje u uštedi energije od dodavanja solarnih ploča. Osim izravnog preuzimanja energije od sunca, solarni paneli također mogu pohraniti energiju koja se može koristiti za kasniju potrošnju.

Postavite mjesečne ciljeve energetske učinkovitosti

Možda je najbolji način da ostanete energetski učinkoviti postavljanje mjesečnih ciljeva. Sjajno je što ti ciljevi ne moraju biti previše komplicirani. To mogu biti jednostavni ciljevi kao što je izbjegavanje prekoračenja određenog pokazatelja snage ili kupnja određenog broja proizvoda koji štede energiju. Uz to, provedite analitiku odnosno poslovni pregled potrošnje energije.

Možete napraviti i mjesečni budžet za potrošnju energije koji ne biste smjeli prekoračiti. To će utjecati ne samo na uštedu novca, nego i na odgovornu potrošnju energije vašeg poduzeća.

I još nešto - zaštita okoliša važnija je u poslovnom svijetu nego ikada prije. Istraživanja su pokazala da bi 70 posto kupaca bilo spremno platiti do 35 posto više za proizvod ekološke tvrtke. Sve više tvrtki okreće se LED rasvjeti, a također pokušavaju ograničiti količinu putovanja u kojima sudjeluju, što smanjuje njihov ugljični otisak.

Iz poslovne perspektive, ništa ne bi trebalo biti važnije od toga da budete eco-friendly, a uvođenje ovih jednostavnih promjena također vam može pomoći da uštedite više novca na kraju godine. Tvrtke mogu smanjiti potrošnju energije učinkovitim korištenjem energije, ulaganjem u energetski učinkovitu opremu i usvajanjem mjera za uštedu energije, kao i prilagodbom svojih aktivnosti i poticanjem zaposlenika na održivije ponašanje.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.