predstavljanje, rukovanje, persiranje,
Izvor: styles66/Pixabay
Ivana Radić
PRAVILA PONAŠANJA

Kako se pravilno predstaviti i kako nekoga osloviti

Vrlo često se nađemo u situaciji da nekoga trebamo predstaviti ili osloviti. Može se raditi o susretu s prijateljevim prijateljima ili suretu poslovnih ljudi. U takvim situacijama postoje točno određena pravila.

Tko ima prednost

1. pravilo: Ako se nalazite u većoj skupini ljudi i prilazi vam osoba koju poznajte samo vi onda ćete je pozdraviti i predstaviti svima sa svim njenim titualama i akademskim nazivima.

2. pravilo: Važnija osoba treba prva dobiti podatke o osobi koja stoji pred njom.

Primjer: Nalazite se u hodniku i razgovarate s kolegom te vam prilazi direktor. U ovoj situaciji ćete direktoru predstaviti kolegu: 'Gospodine Horvat, želim vam predstaviti našeg novog kolegu, gospodina Ivića. Gospodine Ivić, ovo je naš direktor, gospodin Horvat.'

Kod predstavljanja ljepše je reći - 'Drago mi je što sam vas upoznao/upoznala!', nego samo - 'Drago mi je.'

Snalažljivi trik

Ako, na primjer, šećete gradom s partnericom ili partnerom i sretnete svog nadređenog ili nadređenu u društvu partnerice ili partnera, svakako trebate predstaviti svoju pratnju. No vrlo je nezgodno ako to vaš nadređeni/nadređena propusti učiniti, odnosno ne upozna vas sa svojim društvom. Kako tome doskočiti? Vrlo jednostavno, samo recite - 'Nismo se još upoznali, ja sam taj i taj.' U ovoj situaciji budite aktivni i nemojte okolišati.

Korištenje titula i akademskih zvanja

Prije svakog sastanka dobro se informirajte kako ne biste zaboravili titule osoba koje sudjeluju na sastanku. Kada govorimo o akademskom stupnju onda koristite onaj najviši. Ako vam je predstavljen, npr. profesor doktor Horvat onda ga oslovite: 'Dobar dan, gospodine profesore Horvat.' Međutim ako mu šaljete pošiljku na omotnici navedite sve naslove.

Ako se susrećete s osobom ispred čijeg imena stoji dr.dr.h.c., oslovite ga samo s doktore.

Danas imamo titule poput prvostupnik ili magistar, no one se ne navode pri pozdravljanju ili oslovljavanju, kao što se ne navode niti akademski naslovi diplomirani inženjer ili diplomirani ekonomist.

Dvostruka prezimena

Od trenutka kada saznate da netko ima dva prezimena oslovljavajte osobu s oba. Pri oslovljavanju možete ispustiti titule ako vam to ponudi osoba koja titulu nosi.

Ti ili vi?

Čini se da je persiranje (oslovljavanje s VI) pomalo palo u zaborav, pa iako je danas vrlo tanka linija u korištenju TI ili VI treba se prisjetiti poslovnog bontona.

1. Vršnjaci i prijatelji

Ako se nalazite u istoj dobnoj skupini ili s prijateljima svojih prijatelja ne morate im se obraćati s VI, kao niti s titulama.

2. Kada prestati persirati

Osnovno pravilo prelaska s VI na TI je da to predlaže osoba koja je hijerarhijski na višem položaju. Ako su osobe na jednakom hijerarhijskom položaju, onda to predlaže starija osoba. Ako se pak radi o muškarcu i ženi slične dobi, tada prelazak na TI mora predložiti žena. 

Ako iz nekog razloga ne želite prijeći na TI, odbijanje treba biti ljubazno i morate znati da se ta ponuda vjerojatno više neće ponoviti. U tom slučaju možete reći - 'Zahvaljujem se na ljubaznoj ponudi, ali u poslovnom svijetu ne običavam prijeći na TI, no počašćen/a sam vašim izrazom povjerenja.'

U nekim kompanijama se naglo pokušava uvesti oslovljavanje na TI što kod nekih zaposlenika izaziva osjećaj nelagode. Ovoj situaciji možete doskočiti tako da koristite osobno ime, ali se i dalje obraćate osobi na VI. Zaposlenici će to lakše prihvatiti.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.