project brainstorming
Izvor: StartupStockPhotos / Pixabay
Antonio Milanović
NOVAC

Kako se odlučiti i kako pristupiti pisanju projekta

Financiranje kroz projekte odlična je mogućnost da svoje ideje pretvorite u stvarnost. Međutim, pisanje projekta često je stresno i naizgled previše komplicirano zbog čega mnogi odmah na početku odustanu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vas uputiti u pravom smjeru.

Organizirajte se

Organizacija je pola posla! Prije nego što se bacite na kreiranje projekta, najprije se raspitajte o uvjetima, dokumentaciji i svim detaljima pod kojima će vaš potencijalni projekt konkurirati.

Prva stepenica k tome bi vam bio odlazak na Hrvatski zavod za zapošljavanje koji, osim što nudi potpore za samozapošljavanje, nudi i online radionice za pripremu predaje zahtjeva za potpore samozapošljavanje i obrazovanje. Na njihovim stranicama možete pronaći potrebne obrasce za kreiranje projekta, kao i sve ostale potrebne dokumente i informacije o uvjetima financiranja projekata.

Još jedna institucija koja vam može poslužiti kao odskočna daska u realizaciji vašeg projekta je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kojoj je cilj poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva. Jedna od njihovih mjera je financiranje mladih poduzetnika i njihovih projekata, a uz financiranje nude i poslovno savjetovanje. 

Stavite sve na papir

Prije samog pisanja projekta, stavite sve ideje na papir. Uzmite si vremena i temeljito proučite područje koje je tema projekta, pri tome se koristeći relevantnim izvorima podataka. Ako se radi o području koje vam nije blisko, angažirajte stručnjaka iz tog područja. To znači da, ako imate neku poslovnu ideju, a ne poznajete dobro to područje ili ciljanu skupinu, povežite se sa stručnjacima koji dobro poznaju ciljanu skupinu kojoj težite ili područje u kojem želite djelovati.

Pisanje projekta

Glavno načelo kojim se trebate voditi dok pišete projekt jest da sam projekt i njegovi ciljevi budu ostvarivi. To ujedno znači da potrebe ciljne skupine, predloženi ciljevi projekta te planirane aktivnosti moraju biti povezani. Ne bojte se biti originalni i drugačiji, ali nemojte biti previše ambiciozni nego se fokusirajte na svoje realne mogućnosti i ciljeve. Također, strategija projekta treba biti detaljno opisana i posložena. Projekt treba biti pisan jednostavnim i jasnim jezikom, baš kao i rješenja koja nudite.

Uređivanje i prijava projekta

Postoji teorija da projekti moraju biti opširni i s puno stranica, što nikako nije istina. Kvaliteta se ne krije u broju stranica, nego u ideji i kako je ona prezentirana, zato svoj projekt pišite što je moguće sažetije i preciznije. Vodite računa da tekst bude pregledan, jasno strukturiran. Ono što vam može znatno olakšati posao jesu obrasci za pisanje projekta, koji se obično nalaze uz ostalu potrebnu dokumentaciju za prijavu projekta. Od pomoći mogu biti i specijalizirane agencije koje se bave pisanjem projekata. Njihova zadaća je pružiti vam podršku u planiranju i pisanju projekta, prikupljanju dokumentacije i svega ostalog što je potrebno za uspješan projekt. Time ne samo da štedite svoje vrijeme jer se ne morate brinuti o dokumentaciji, nego i imate više vremena posvetiti se drugim stvarima koje su bitne za vaš projekt.

Posebnu pažnju posvetite potrebnoj dokumentaciji i zadanim rokovima i nikako ne čekajte zadnji trenutak za prijavu projekta! Sretno!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.