ogovaranje
Izvor: Vecstock/Freepik
Ivana Radić
KROZ PRIZMU USPOREĐIVANJA

Kako prevladati izazove nerazumijevanja, ogovaranja i zavisti

U današnjem društvu, žene su suočene s raznim izazovima, a jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju je neprestano uspoređivanje. Ova praksa stvara nesuglasice, ogovaranje i zavist, stvarajući negativan utjecaj na ženske odnose. Poseban problem nastaje kada je u pitanju promocija i samopromocija, jer se ženama često ne prašta kada se istaknu ili uspiju. U ovom članku istražujemo kako se žene mogu nositi s tim izazovima te promicati podršku i suradnju umjesto međusobne konkurencije.

Uspoređivanje je prirodna ljudska tendencija koja može biti korisna za osobni rast i razvoj. Međutim, kada uspoređivanje pređe granicu i postane sredstvo za samopotvrđivanje ili osjećaj inferiornosti, može izazvati neželjene posljedice. Žene su posebno podložne ovakvom uspoređivanju, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu. Budimo realni i muškarci se bore s tim, ali ne u mjeri kao žene.

U radnom okruženju, žene se često uspoređuju po različitim kriterijima, poput uspjeha u karijeri, izgleda ili osobnih dostignuća. Ova vrsta uspoređivanja može dovesti do nerazumijevanja i stvaranja neprijateljskog ozračja među kolegicama. Umjesto podrške i ohrabrenja, žene mogu postati žrtve ogovaranja i zavisti. Potvrdu toga često možete vidjeti na društvenim mrežama gdje se žene objektivizira i komentira kao da nemaju nikakvih osjećaja koje možete povrijediti. Vrlo često su žene one koje najviše kritiziraju.

Promocija i samopromocija također su kritični trenuci u profesionalnom životu žena. Kada žena postigne napredak u karijeri ili se istakne u svom području, mogu se pojaviti problemi u odnosima s drugima. To se događa zato što neke žene vide napredak druge kao prijetnju vlastitom položaju ili uspjehu. Umjesto da slave uspjehe i međusobno se podržavaju, neke žene pribjegavaju raznoraznim tehnikama koje često nazivamo 'cat fights' te pokušavaju umanjiti tuđi uspjeh.

Kako bi se prevladali ovi izazovi, svaka žena za sebe mora krenuti od sebe i svojih prednosti, mana i svoje samosvijesti. Žene trebaju graditi svijest o štetnosti uspoređivanja i konkurencije među sobom. Umjesto da se usredotočuju na nedostatke drugih ili vlastite slabosti, trebale bi se usmjeriti na vlastiti osobni rast i postizanje ciljeva. Poticanje samopouzdanja, samopoštovanja i samopromocije kod žena može pomoći u osvještavanju njihove vrijednosti i doprinosa.

Dodatno, važno je razvijati kulturu suradnje i podrške u radnom okruženju. Tvrtke mogu poticati timsku kulturu i promicati dijeljenje ideja i zasluga među zaposlenicama. Organiziranje edukativnih radionica o prevladavanju predrasuda i različitosti također može pomoći u stvaranju razumijevanja i poštovanja među kolegicama.

Također, mentorstvo može igrati ključnu ulogu u poticanju razvoja ženskog liderstva. Iskusne žene mogu mentorirati i podržavati mlađe kolegice, pomažući im u razvoju karijere i savladavanju izazova koji ih očekuju na putu prema napretku.

U zaključku, neprestano uspoređivanje žena predstavlja izazov u društvu koje promiče individualizam i konkurenciju. No stvaranje podržavajućeg okruženja i osvješćivanje o štetnosti uspoređivanja može pomoći ženama da se međusobno podržavaju i razvijaju svoje talente. Promicanje samopouzdanja i suradnje među ženama osigurat će bolje odnose i veću produktivnost na radnom mjestu.

Za svaku od nas postoji mjesto, samo morate osvijestiti što točno želite i kako to ostvariti, a da ne bude na štetu druge žene.

Ako vas zanimaju tekstovi vezani uz osobni i poslovni razvoj, čitajte tekstove biznis terapeutice Ivane Radić.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.