novac
Izvor: Frimufilms/Freepik
SVE PO ZAKONU

Kako izvući novac iz tvrtke - legalno?

Račun tvrtke izgleda solidno i primamljivo. Rado biste došli do dijela tih sredstava, ali da sve bude prema slovu zakona jer ne želite nikakve probleme i komplikacije.

Je li to moguće izvesti i kako?

Prvo što trebate znati kada je podizanje novca u pitanju, da za razliku od obrta, u tvrtki je imovina potpuno odvojena od osnivača. Drugim riječima, vlasnik ne može besplatno raspolagati imovinom tvrtke u osobne svrhe. Također, novac na poslovnom računu smije se koristiti isključivo za posao. Svako posezanje za imovinom tvrtke podliježe strogim poreznim pravilima i mora biti opravdano u poslovnim knjigama.

Uzmimo za primjer da koristite osobni automobil ili nekretninu tvrtke u privatne svrhe. Takva se povlastica tretira kao plaća u naravi, a na nju ste dužni platiti odgovarajuća davanja državi u skladu s poreznim propisima. A propisi su ono čega se posebno trebate držati kada želite izvući novac iz tvrtke.

Što bi se dogodilo kad bi svaki vlasnik poduzeća imao mogućnosti posegnuti za poslovnim računom i trošiti kako ga je volja, na svoje privatne stvari, putovanja i zabavu? Našao bi se na udaru javnosti, zaposlenika, cijelog sustava općenito. Jer, reklo bi se, reda u poslovanju treba biti.

Pravila su jednaka radilo se o tvrtki s dva ili 200 zaposlenika, pojasnila nam je Draženka Šimleša iz računovodstva DSMont d.o.o - novac iz tvrtke ne možete samo 'uzeti'. Ne kažemo da je nemoguće doći do sredstava, jer sve je moguće, no svaku isplatu treba opravdati u poslovnim knjigama i platiti odgovarajuća davanja državi. Na primjer, novac s računa tvrtke na legalan način možete 'povući' kroz isplatu dobiti ili pozajmicu.

Pritom svakako treba paziti na to da tvrtka ostvaruje višak prihoda nad rashodima. Usto, prije isplate dobiti trebate pokriti gubitke iz prethodnih razdoblja, ako oni postoje. Ako ste se poveselili da je tu priči kraj, ipak treba još ponešto napraviti - podmiriti potraživanja države. Dakle, potrebno je platiti i porez na dobit. Ako je promet tvrtke manji od 95.421,06 eura (7.500.000 kuna) porezna stopa je 10 posto, a ako je promet veći od 95.421,06 eura potrebno je platiti porez u iznosu od 18 posto. Tvrtka mora platiti i porez na dohodak od kapitala (po stopi od 12 posto).

Osim toga, ako ste vlasnik jednostavnog d.o.o.-a, četvrtinu dobiti morate izdvojiti u obvezne pričuve. Osim dobiti, tijekom godine je moguće isplaćivati i akontacije na dobit. U tom slučaju potrebno je svaki put prilikom isplate platiti i porez od 12 posto.

Pritom trebate provjeriti imate li dovoljno zadržane dobiti iz ranijih razdoblja i ostvarene dobiti u tekućoj godini. Kod ovakvih isplata potrebno je voditi evidenciju i stalno usklađivati podatke s računovodstvom. A ako se, na primjer, pokaže da ste akontacijama podigli više novca nego što ste ostvarili dobiti, morate prije godišnje prijave poreza vratiti tu razliku. U protivnom, prijeti vam plaćanje ‘kaznenog’ poreza na dohodak.

Puno sigurnije i jednostavnije je da vam tvrtka isplati pozajmicu na privatni račun. Da bi transakcija bila legalna, potrebno je sastaviti ugovor u kojem treba definirati i kamatu, koja mora biti najmanje 3 posto, a dužni ste je plaćati svojoj tvrtki za korištenje novca, istaknuli su iz DSMont računovodstva. U protivnom, pozajmica će se tretirati kao primitak u naravi, na koji ste dužni platiti doprinose i poreze kao na plaću.

Usto, kada si dajete pozajmicu morate itekako paziti da ne ugrozite likvidnost poduzeća. U protivnom, vjerovnici tvrtke mogu sudskim putem tražiti odštetu. Nakon što dospije na naplatu, pozajmicu treba vratiti, što možete učiniti na teret dobiti tako da umjesto gotovinske isplate kompenzirate dobit pozajmicom.

- Mjesečno si možete isplatiti novac i za neke druge troškove, sve u dogovoru s računovodstvom. Na primjer, za prijevoz i prehranu, do 66,36 eura je neoporeziv trošak. Zatim nagrade djelatnicima i stipendije, što je neoporeziv trošak do visine od 233 eura. Tu su i regres, božićnica, uskrsnica, službena putovanja i korištenje osobnog automobila u poslovne svrhe - navela je Šimleša.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.