edukacija zaposlenika
Izvor: zinkevych/Freepik
ZNANJE I ZADOVOLJSTVO

Edukaciju zaposlenika možete prikazati kao poreznu olakšicu

Svi znamo koliko je važno dodatno se usavršavati na poslu, nadograđivati znanje, učiti nove stvari i samim time biti konkurentan na tržištu. Svijet se vrlo brzo razvija i gotovo pa u svakom sektoru posla potrebno je ići na dodatne edukacije da bi radnici bili upoznati s novitetima i mogli doprinijeti tvrtki za koju rade.

Kao poslodavcu, sigurno vam je bitno da vaši zaposlenici budu ponajbolji, da idu 'u korak s vremenom' te da raspolažu sa svježim idejama i vještinama. S jakim radnicima, tvrtka je jača, kao i vaš brend. Usto, edukacije jačaju samopouzdanje radnika, a samim time i njihovo zadovoljstvo i produktivnost. Nije tajna, zadovoljan radnik neće imati potrebu 'zabušavati' na poslu niti tražiti novi posao te vas ostaviti 'na cjedilu'.

Neke edukacije su besplatne, neke su prihvatljive, druge su, pak, podosta skupe. Kvaliteta također varira, ne nudi svaka ustanova jednako educirane predavače, nemaju svi jednako iskustvo niti jednaki program. To bi isto valjalo provjeriti prije odluke o investiranju u neku od edukacija. Vi ćete, naravno, odabrati prema svojim mogućnostima i potrebama jer je svakoj tvrtki bitno nešto drugo.

Ako ćete već uložiti u svog radnika ili radnike, bilo bi zgodno da se taj novac može prikazati kao trošak, odnosno porezni odbitak na kraju godine.

Kakav je porezni tretman edukacija? Mnogim bi poslodavcima tretiranje edukacija kao poreznog troška olakšalo odluku oko slanja zaposlenika na edukacije.

Što država nudi?

Vijesti čak i nisu loše, pa ako niste znali, edukacija djelatnika ne mora biti samo na vaš trošak. Troškovi edukacija mogu se prikazati kao porezni troškovi, a uvjeti su dosta jednostavni i transparentni. Djelatnik kojeg šaljete na edukaciju mora biti vaš zaposlenik te mora imati sklopljen ugovor o radu. Edukacija koju će pohađati i samim time napraviti trošak, mora biti povezana s obavljanjem djelatnosti
poduzeća
. Te djelatnosti mogu biti trenutne, kao i one koje se predviđaju u budućnosti: primjerice, vezano uz nove tehnologije, proizvode i tržišta.

Prema Pravilniku o porezu na dobit, poslodavac u tom slučaju ima pravo na dodatno smanjenje osnovice poreza na dobit. Postotak smanjenja ovisi o vrsti obrazovanja i izobrazbe (opće ili posebno) te veličini poduzetnika. Ako poslodavac plati edukaciju koja nije povezana s djelatnošću poduzeća, iznos plaćenog obrazovanja smatrat će se plaćom u naravi. Na taj je iznos, dakle, potrebno platiti doprinose i porez na dohodak.

Kakvo je to opće, a kakvo posebno obrazovanje?

Općim obrazovanjem i izobrazbom smatra se obrazovanje i izobrazba koja omogućuje stjecanje kvalifikacija koje su većim dijelom prenosive i na druga radna područja te za rad kod drugih poslodavaca.

Posebno obrazovanje i izobrazba je namijenjeno sadašnjem ili budućem radnom mjestu radnika kod poslodavca koji financira njegovo školovanje. Ono omogućuje stjecanje kvalifikacija koje nisu prenosive kod drugih poduzetnika niti na druga radna područja ili su samo djelomično prenosive.

Porezna olakšica za opće i posebno obrazovanje se razlikuju.

Porezna olakšica za opće obrazovanje

Prema Zakonu o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu, mikro, malim i srednjim poduzetnicima osnovica poreza na dobit umanjuje se za do 80 posto opravdanih troškova za obrazovanje. Odnosno, čak oko 80 posto troškova edukacije mogu prikazati kao trošak na kraju porezne godine.

Kod velikih poduzetnika taj je iznos nešto manji, pa mogu opravdati i do 70 posto troškova edukacije i za toliko umanjiti porezni dobitak.

Porezna olakšica za posebno obrazovanje

Porezni odbitak ovdje je nešto manji. Prema Zakonu o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu mikro i mali poduzetnici mogu umanjiti osnovicu poreza na dobit za do 55 posto opravdanih troškova za posebno obrazovanje i izobrazbu.

Srednji poduzetnici mogu umanjiti osnovicu poreza na dobit do 45 posto opravdanih troškova obrazovanja, dok veliki poduzetnici mogu to učiniti za do 35 posto.

Što je potrebno priložiti za pravdanje troškova?

Kako bi se troškovi edukacije i izobrazbe zaposlenika mogli opravdati, potrebno je imati ugovor i račun koji glasi na ime tvrtke koja plaća edukaciju ili izobrazbu. Iz njega treba biti vidljivo o kojoj je vrsti usluge riječ (npr. školarina, tečaj, seminar). Na ugovoru i računu treba biti navedeno kada je usluga obavljena i na koga se odnosi (ime zaposlenika koji je išao na edukaciju). Ako izvršitelj usluge na računu nije naveo sudionike tečaja već samo ime tvrtke čije je zaposlenike educirao, uz ovaj račun poslodavac treba priložiti popis polaznika.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.