biznis, rast, potpore
Izvor: Tungnguyen0905/Pixabay
MALA I SREDNJA PODUZEĆA

BESPOVRATNA SREDSTVA - Kako tvrtke mogu do najmanje 200.000 kuna iz NPOOa

Da bi se potaknuo rast novoosnovanih malih i srednjih poduzeća, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja omogućuje, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021 – 2026 (NPOO), dodjelu bespovratnih sredstava.

Iz tog je razloga objavljen trajno otvoreni Javni poziv za podnošenje projektnih prijedloga u okviru NPOO-a.

Ovim Javnim pozivom podržat će se projekti u pretkomercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda ili usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije. Ukupni iznos sredstava je 141 milijun kuna, a najniži iznos po prijavitelju može biti 200.000 kuna, dok se najviše može dobiti 1 milijun kuna.

Prijaviti se mogu novoosnovana mala i srednja poduzeća, odnosno poduzeća do pet godina starosti.

Aktivnosti koje će se financirati:

  • nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta ili tehnologije
  • ispitivanje, razvoj pilot-linija
  • zaštita intelektualnog vlasništva i vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvode, usluge ili tehnologije)
  • osposobljavanje korisnika za specifične vještine za startup tvrtke (u svrhu izgradnje kapaciteta i spremnosti za investicije)

Podnošenje prijedloga

Projektne prijedloge treba podnijeti isključivo putem sustava eNPOO, a prijave su otvorene od 1. lipnja 2022. godine u 11 sati. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.

Svi zainteresirani svoje će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 20. travnja 2020. godine. Osim toga, tada će biti i otvorena mogućnost postavljanja pitanja kako bi potencijalni prijavitelji mogli dobiti dodatna pojašnjenja Poziva. Pitanja će se također moći postavljati isključivo putem sustava eNPOO.

Sve detalje, potrebnu dokumentaciju i obrasce možete pronaći na web stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.