5 najčešćih pitanja  iz Excela na razgovoru za posao
Luka Kobeščak
DOBRO JE ZNATI

5 najčešćih pitanja iz Excela na razgovoru za posao

Mnogi sa strahom dočekaju testiranje iz informatičke pismenosti, posebno iz Excela pa vam u nastavku donosimo primjere tipova zadataka koji vas mogu dočekati na ispitu. I savjete kako ih riješiti.

Unutar 5 najčešćih zadataka kratko ćemo vam opisati što se s tim zadacima točno provjerava i na koji način ih možete savladati

1. Tip zadataka – VLOOKUP, HLOOKUP, XLOOKUP, INDEX, MATCH

Unutar ovog tipa zadataka provjerava se znate li povlačiti podatke iz određenih tablica ili kreiranih baza. Prije je bilo dosta samo vlookup i hlookup znati ali pojavom nove funkcije xlookup zna se na testiranju tražiti da se baš s tom funkcijom napravi zadatak. U protivnom, ako nema te funkcije, za isti taj koncept zadataka trebate iskoristiti funkcije index i match.

2. Tip zadataka – Pivot tablica i pivot grafikon

Unutar ovog tipa zadataka provjeravaju kako baratate s velikim bazama i koliko brzo možete doći do nekog podatka i kreirati izvještaj. Pivotice su 'must have' jer se to gotovo svakodnevno koristi u većini poslova.

3. Tip zadataka – IF funkcija i Conditional Formatting

Pomoću ovih zadataka provjerava se logika razmišljanja ispitanika. Pred vas se mogu stavljati razni uvjeti, tako da svakako IF funkciju naučite s razumjevanjem da znate što ta funkcija preuzima, a što vraća kao krajnji rezultat. S druge strane conditional formatting nam je isto za sastavljanje pravila uz određene uvjete, samo što unutar njega biramo boje s kojima će se označavati pojedine ćelije ili rasponi.

4. Tip zadataka – Uvjetne funkcije

Unutar ovakvih tipova zadataka mogu biti različiti uvjeti koje želite zbrojiti uz jedan ili više uvjeta, ili prebrojati uz više uvjeta. To su neke od najčešćih formula koje se provjeravaju bez obzira treba li vam početni stupanj razine znanja Excela ili napredni. Neke od funkcija koje tu ulaze su: sumif, sumigs, countif, countifs, averageif, averageifs, maxifs, minfis.

5. Tip zadataka - Udio u postocima, izračun marže, rabata

Mislim da ne postoji testiranje gdje nećete naići na neki od ovih zadataka. Bez obzira trebate li izračunati udjele prodaje, isplativosti marketinške aktivnosti ili udio dobiti ovo jednostavno morate znati izračunati. Također često imate tablice gdje morate izračunati maržu na neku ulaznu cijenu proizvoda ili kreiranje rabata.

Ovo je bilo 5 najčešćih tipova zadataka. Naravno, Excel je jako široki pojam i ima bezbroj mogućnosti, ali ako vam se bliži testiranje svakako obratite pozornost na ovakve tipove zadataka.

   Ako ih ne znate riješiti ili vam treba pomoć,     

svakako na ovom linku pogledajte video

gdje objašnjavam svaku funkciju posebno. 

 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.