leadership
Izvor: Mohamed Hassan / Pixabay
Melita Pavlek
LEADERSHIP

4 vještine koje pomažu da vaš liderski volan ne skrene s puta

Leadership je uvijek rezultat osobne autentičnosti, integriteta i motivacije svakog lidera. Zato leadership uključuje kreiranje osobnih vrijednosti i želja, razumijevanje vizije sustava u kojem djelujemo, dijeljenje te vizije s drugima i ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Da bismo to mogli, baš kao i u svakodnevnom životu, nerijetko treba STATI i provjeriti idemo li u dobrom smjeru. Naravno da možete reći kako uvijek osjetimo da nismo BAŠ 100 posto predani u nečemu, ali kako točno definirati koje je to područje. I da ste odličan vozač na putu razvoja svoje karijere ostaje vam obaveza da tu i tamo provjerite je li ulje promijenjeno, imate li dosta benzina i želite li još nekoga povesti sa sobom. Jer, na kraju krajeva, svaki životni put uvijek treba biti i svrsishodan i ispunjavajući. Bez toga TRUD malo vrijedi.

Liderski volan zamislite kao stvarni volan sastavljen od četiri osnovna segmenta:

1. PREDVIĐANJE
2. OSOBNI RAZVOJ
3. POSTIZANJE
4. ODNOSI

Te četiri osnovne vještine važne za svakog lidera ključ su ostvarivanja utjecaja. Dobro razmislite koje od ovih područja zanemarujete, a koje preferirate. Sigurno već pretpostavljate što ću reći. Sva područja moraju biti usklađena ako želite ići ravno prema svojem cilju.

Područje predviđanja obuhvaća sistematsko razmišljanje i određivanje vaše uloge u široj viziji. Bitno je da analizirate, kreirate, postavljate i dolazite do rješenja. Ako je ovo područje previše naglašeno bit ćete usredotočeni na posao i činjenica, a manje na ljude i odnose.

Osobni razvoj se odnosi na razvijanje samosvijesti i samopouzdanja, upravljanje svojim emocijama i motivacijom i stalan rad na sebi. Nemojte to zanemarivati jer ne postoji niti jedna idealna poslovna pozicija koja će vas zadovoljiti ako to nije usklađeno s vašim temeljnim vrijednostima i ciljevima.

Postizanje je okvir za konkretiziranje planova. Ako učinkovito delegirate, pratite učinak i ostvarujete rezultate znate da ste u potpunosti posvećeni ovom području. Ako imate osjećaj da to nije tako provjerite donosi li zaista ono što činite rezultat koji želite. Nije isto biti zaposlen i biti efikasan. To jako često pobrkamo i zato je dobro provjeriti koliko ste zaista produktivni. I, na kraju, sve to ništa ne vrijedi ako ste prema kolegama ili prema sebi lagano distancirani. Svaki dan i svaka minuta prilika je da se grade odnosi. Pokušajte razumjeti druge, jasno komunicirati i motivirati ljude. Oni će vam to vratiti istom mjerom. Uvijek.

Držite svoj liderski volan čvrsto čak i kada imate osjećaj da vuče ulijevo ili udesno. U tom trenutku smanjite brzinu, ispravite volan i nastavite dalje. I krivo skretanje uvijek se može dogoditi i najboljima.

Cilj je vratiti se na glavnu ulicu.

Pratite i druge motivirajuće tekstove Melite Pavlek i poboljšajte si život!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.