Umjetna inteligencija
Izvor: Freepik
Petra Ladan
ČARI 21. STOLJEĆA

Umjetna inteligencija i pisanje životopisa: što morate znati i je li UI dobro rješenje?

Kao rezultat brzog tehnološkog napretka i poslodavci mijenjaju svoje strategije zapošljavanja. Pisanje životopisa još je uvijek prvi "alat" kojim krećemo u traženje ili promjenu posla. Kandidati koji imaju zapažene životopise, u startu će imati prednost u odnosu na druge koji se prijavljuju za istu poziciju.

Kvalificirani kandidati danas su posebno traženi u sektorima umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnog marketinga, no "na cijeni" su i tzv. meke vještine. U Izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o budućnosti radnih mjesta za 2023., organizacije su procijenile za koje vještine očekuju da će biti dominantne u idućim godinama. Tako su kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje. znatiželja i cjeloživotno učenje, potom otpornost, fleksibilnost i agilnost te timski rad i profesionalna etika, proglašene ključnima.

Dakle, čak i ako nemate specifične vještine za neku poziciju, koje se temelje na konkretnom iskustvu i specijaliziranom znanju, ali možete napisati životopis koji pokazuje da posjedujete važne meke vještine (soft skills), za mnoga radna mjesta još uvijek možete biti konkurentni. Također, ne zaboravite ni na svoj život u virtualnom svijetu, jer poslodavci vole zaviriti kako se "ponašate" na društvenim mrežama (gotovo polovica menadžera za zapošljavanje kaže da je diskvalificirala kandidate zbog društvenih mreža!), a svakako se potrudite da i digitalni alati rade u vašu korist.

Za početak, optimizirajte svoj LinkedIn profil i počnite objavljivati sadržaj koji gradi vaš autoritet u ciljanoj ulozi ili industriji. Dodajte svoj životopis na LinkedIn, čime ćete svoje profesionalne podatke učiniti dostupnijima. Iako je LinkedIn najpopularnija platforma za zapošljavanje, osmišljena posebno za tražitelje posla i poslodavce, nemojte zanemariti druge kanale društvenih medija - pazite da ne sadrže nešto što ne želite da potencijalni poslodavac vidi.

S razvojem umjetne inteligencije i alata kao što su ChatGPT i Bard, nikad nije bilo lakše izraditi životopis generiran uz pomoć umjetne inteligencije (UI). Prema istraživanju iCIMS-a, 47 posto maturanata želi koristiti UI za izradu životopisa, a 25 posto generacije Z to već radi. Međutim, samo zato što su životopisi generirani umjetnom inteligencijom u trendu, ne znači da su baš uvijek dobra ideja. Nedostatak personalizacije ključna je zamjerka, no mi smo, ipak, odlučili provjeriti kako to izgleda u praksi i možemo li postići da životopis ne bude pretjerano generički.

Prvo smo krenuli s ChatGPT-jem, koji je, očekivano, predložio nekoliko općenitih informacija.

 Chat GPT

Potom smo ga pitali da predloži nekoliko predložaka, alata za izradu životopisa.

Chat GPT

Chat GPT

Idući korak je odabir predloška. Odmah vidimo koji su najpopularniji.

Chat GPT

Nakon odabira predloška unosimo glavne informacije, obrazovanje, radno iskustvo i sve drugo što svaki životopis ima.

Chat GPT

Za pisanje ključnih informacija o odgovornostima na poziciji „izvršnog direktora u Googleu“, također smo tražili savjet ChatGPT-a. Lijepo je sastavio odgovornosti: od vizije i strategije, preko operativnog partnerstva do izgradnje snažnog i motiviranog tima…

Chat GPT

U odabranom predlošku to je ovako izgledalo:

Chat GPT

Chat GPT

Chat GPT

Postoje i opcije da postojeći životopis uploadate, odaberete predložak i u par sekundi dobijete životopis.

Chat GPT

Ako koristite UI za generiranje svog životopisa, važno je da to učinite kako treba. Stoga, dajte umjetnoj inteligenciji postojeći životopis da ga poboljša, umjesto da je tražite da napiše životopis ispočetka. Dodajte joj određene informacije iz životopisa i potaknite je da predloži poboljšanja. Ponudite umjetnoj inteligenciji da usporedi vaš životopis s popisom poslova kako biste vidjeli koliko ste ključnih riječi uključili i što možete bolje istaknuti.
Iskoristite umjetnu inteligenciju za pomoć pri generiranju potencijalnih pitanja za intervju, od onih koja bi vam za određenu poziciju mogao postaviti potencijalni poslodavac ili, pak, ona koja ćete vi postaviti.

Evo još nekih prijedloga jednostavnih alata za izradu CV-a: Resumake, Rezi.ai, Enhancv, Novoresume…

ResuMake

Resume templates

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.