vozilo, žena s karticom potpisuje dokument na tabletu
Izvor: gpointstudio/Freepik
DA NE BI BILO 'NISMO ZNALI'

Tuđim vozilom preko granice? Ishodite dozvolu!

Planirate malo skoknuti u inozemstvo i pritom se poslužiti automobilom koji je registriran na nekog člana vaše obitelji - jer na kraju krajeva to je vaš obiteljski automobil! Ili možda automobilom registriranim na prijateljevu tvrtku? Možete li upasti u ikakve probleme ako automobil nije baš vaš? Odgovor je - da!

Za vožnju u inozemstvu automobila čiji niste vlasnik potrebna vam je dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Jer, ako vas zaustavi tamošnji policajac, bit će vam vrlo zanimljivo i nimalo stresno objasniti kako i zašto se vozite u tuđem vozilu.

Možda mislite da su za to male šanse i da vam dozvola ipak ne treba. S obzirom na to da stoji 7,96 eura i nešto vašeg vremena, možda se ipak ne isplati riskirati.

Što je uopće dozvola za upravljanje tuđim vozilom i kako je ishoditi?

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu međunarodno je priznati dokument kojim vlasnik vozila registriranog u Republici Hrvatskoj dozvoljava drugoj osobi vozaču upravljanje tim vozilom u inozemstvu. Dozvola se izdaje na tri jezika: hrvatskom, engleskom i francuskom. Dozvola se izdaje na temelju pisanog zahtjeva vlasnika i korisnika vozila. Izdaje se vozačima isključivo za upravljanje vozilom registriranim u Republici Hrvatskoj.

Dozvola se izdaje odmah na licu mjesta, a rok valjanosti je godinu dana od dana izdavanja. Dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu izdaju se u poslovnicama Hrvatskog autokluba (HAK) na čijim internetskim stranicama možete pronaći popis poslovnica. 

Ako vozilo posuđujete od fizičke osobe, za izdavanje Dozvole potrebno vam je sljedeće:

 1. važeća osobna iskaznica (ili putovnica) vlasnika vozila
 2. Prometna dozvola vozila za koje se traži Dozvola
 3. važeća osobna iskaznica (ili putovnica) korisnika
 4. važeća vozačka dozvola korisnika
 5. ovjerena punomoć (ako vlasnik nije prisutan).

Vlasnik vozila - fizička osoba treba predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu te prometnu dozvolu vozila za koje se traži Dozvola, a korisnik vozila važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu te vozačku dozvolu.

Ako je korisnik vozila državljanin trećih zemalja kojima Hrvatska kao putnu ispravu priznaje isključivo putovnicu, u postupku izdavanja Dozvole Izdavatelju mora predočiti putovnicu.

Vlasnik i korisnik vozila moraju biti prisutni prilikom izdavanja Dozvole. Iznimno, prisustvo vlasnika, fizičke osobe nije potrebno ako korisnik vozila posjeduje njegovu punomoć, ovjerenu kod javnog bilježnika ili kod diplomatskih i drugih predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu, kojom je ovlašten ishoditi izdavanje Dozvole ispred ovlaštenog izdavatelja. Ako je potrebna javnobilježnička punomoć izdana na stranom jeziku i ovjerena kod stranog javnog bilježnika, ona mora biti prevedena na hrvatski jezik po nekom od ovlaštenih sudskih tumača u Republici Hrvatskoj.

Kada, pak, za vožnju u inozemstvu namjeravate posuditi automobil registriran na pravnu osobu, postupak je nešto drugačiji. Potrebni dokumenti su:

 1. Izvadak iz sudskog registra
 2. Važeća osobna iskaznica (ili putovnica) prisutne osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe - vlasnika vozila
 3. Prometna dozvola vozila za koje se traži Dozvola
 4. Važeća osobna iskaznica (ili putovnica) korisnika
 5. Važeća vozačka dozvola korisnika
 6. Ovjerena punomoć (ako vlasnik nije prisutan).

Vlasnik vozila, pravna osoba, po osobi ovlaštenoj za zastupanje predočava izvadak iz sudskog registra, prometnu dozvolu vozila za koje se traži Dozvola te osobnu iskaznicu ili putovnicu prisutne osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe - vlasnika vozila. Korisnik vozila predočava važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu i vozačku dozvolu. Ako je korisnik vozila državljanin trećih zemalja kojima Republika Hrvatska kao putnu ispravu priznaje isključivo putovnicu, u postupku izdavanja Dozvole Izdavatelju mora predočiti putovnicu.

Osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe – vlasnika i korisnik vozila moraju biti prisutni prilikom izdavanja Dozvole. Dozvola se bez prisutnosti vlasnika vozila - pravne osobe može iznimno izdati pod istim uvjetima kao i kod fizičke osobe, odnosno uz ovjerenu punomoć.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.