razlikovna oznaka_HR naljepnica
Izvor: Savjeti.hr
E TA PRAVILA

Trebate li HR naljepnicu na vozilu

Ako ste mislili ste da smo se priznanjem RH i kasnije ulaskom u EU riješili hrpe nelogičnosti pa tako i one oko lijepljenja HR naljepnica, prevarili ste se. A pitanje je što se još može dogoditi do ulaska u Schengen. Stoga prije nego što se zaputite vozilom na put izvan Hrvatske, provjerite trebate li i vi imati HR naljepnicu. Jer nemali broj puta smo čuli da su vozači kažnjeni zbog nepoštovanja pravila, pogotovo kod susjeda u Bosni i Hercegovini.

Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila propisani su uvjeti i način registracije, označavanja i odjave različitih vozila, oblik, boja, veličina i sadržaj obrasca prometne dozvole, izvozne prometne dozvole, prometne dozvole za prenosive pločice, registarskih, izvoznih, prenosivih i pokusnih pločica, način vođenja evidencija o registriranim i označenim vozilima i pločicama te oznake registracijskih područja.

Tako članak 18., stavak 1. kaže da su registarske pločice za vozila izrađene od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele su boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka registracijskog područja i registarski broj vozila. Na krajnjoj lijevoj strani registarske pločice otisnuta je razlikovna oznaka Republike Hrvatske, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske.

A člankom 20. su propisani detalji naljepnice.

(1) Razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu:

 • bijele je boje
 • elipsastog oblika čija je
  • velika os duljine 175 mm
  • mala os duljine 115 mm
  • na kojem su otisnuta slova 'HR'
   • crne boje
   • visine 80 mm
   • širine trupa slova 10 mm

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, u prometu unutar Europske unije priznaje se i razlikovna oznaka Republike Hrvatske na registarskim pločicama.

Znači, naljepnicu koja je još određena Bečkom konvencijom iz 1968. regulira propis Republike Hrvatske i to vrlo precizno određuje njezin izgled. Ta 'razlikovna oznaka Republike Hrvatske' na vozilu u međunarodnom prometu se kolokvijalno naziva HR naljepnicom. Ona je potrebna:

 • u cijelom međunarodnom prometu
  • osim u prometu unutar Europske unije ako razlikovnu oznaku Republike Hrvatske imate na registarskim pločicama

HR naljepnica

Što to točno znači objasnili su u reviji HAK-a:

Odgovor se razlikuje ovisno o tome imate li nove EU registarske pločice ili ne. Imate li zvjezdice na plavoj podlozi na tablicama ili ne.

 • Ako imate nove registarske pločice onda vam ne treba naljepnica za promet unutar EU -  pod 'nove pločice' se podrazumijevaju one koje imaju oznaku Europske unije, tj. s lijeve strane plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji, tzv. europski logo i nacionalnu oznaku za Hrvatsku – HR.  
  • No ako kanite vozilom u zemlje koje nisu članice Europske unije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija itd) naljepnica je potrebna.

Nove registarske pločice

 • Ako imate stare registarske pločice, odnosno nemate nove EU registarske pločice - naljepnica je svakako potrebna - neovisno o činjenici idete li vozilom u zemlje unutar ili izvan Europske unije.

Stare registarske pločice

Također treba je naglasiti da je potrebno imati identičnu naljepnicu kakva je propisana navedenim Pravilnikom. Ona ne može biti neka modificirana, uljepšana, neka koja se dijeli bez naknade s reklamom ili natpisom, naglasila je Tatjana Potkonjak u reviji HAK. Čak ne može biti niti plava s EU zvjezdicama.

Osim toga, da naglasimo, u Člankom 244. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno piše da se na registarske pločice ne smije dodavati sadržaj koji nije propisan te je istim člankom propisana i kazna od 300 kuna za njegovo kršenje. Znači, ne lijepite nikakve druge naljepnice koje vam Zakonom ili Pravilnikom nisu propisane!

Zaključak

Da si olakšate stvar, jednostavno imajte stalno zalijepljenu ispravnu HR naljepnicu, bez obzira na sve i nema kazne!