autogume
Izvor: Mikes-Photography/Pixabay
Antonio Milanović
NOVE OZNAKE

Što nam govore naljepnice na novim automobilskim gumama

Mnogi se vozači pri kupnji novih guma uglavnom vode cijenom i potrebnom veličinom kao osnovnim kriterijima. Ipak postoje još mnogi drugi parametri koji su važni kada kupujete gume, a istaknuti su na obveznoj naljepnici EU oznake za gume. Iako je EU naljepnica za gume uvedena još 2012. godine, prije dvije godine doživjela je redizajn čime je postala preglednija, logičnija i s još više informacija.

Što je novo?

Značajke za učinkovitu potrošnju goriva i prianjanje na mokroj podlozi od sada se prikazuju kraćom ljestvicom od pet razreda - od A do E. Kao i do sada, označene su bojama, slično energetskoj oznaci na kućanskim aparatima. Razred za buku također je dobio novi prikaz s klasifikacijom od A do C, dok se do sad označavao slikovitim prikazom zvučnih valova – jednim, dva i tri vala, uz broj decibela (dB).

Novost su dodatna dva piktograma koji daju informacije o tome je li riječ o automobilskoj gumi s prianjanjem na snijegu u skladu sa standardima EU i/ili gumi bez šiljaka koja pruža prianjanje na ledu u skladu s novim ISO standardom. Tu je i praktičan QR kȏd koji se nalazi u gornjem desnom kutu naljepnice koji je povezan s bazom podataka EPREL (Europski registar energetskih oznaka). U bazi su pohranjene detaljne informacije o proizvodu i njegove karakteristike, kao i početak i kraj proizvodnje za taj model.

Zašto nove naljepnice

EU ima cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova u želji da postigne ugljičnu neutralnost do 2050. godine. Da bi se to postiglo potrebno je smanjiti emisije CO2 iz cestovnog prometa koji bitno pridonosi zagađenju. Guma koja štedi gorivo može biti dobar način za postizanje tog cilja. U tu svrhu novi sustav označivanja guma trebao bi potrošačima diljem Europe pomoći odabrati gume koje, uz to što će pomoći smanjenju potrošnje goriva, a samim time i troškova transporta, utjecati na smanjenje zagađenja.

Za kraj napomenimo i da su nove oznake, osim za gume za osobna vozila, obvezne i za gume za autobuse i teretna vozila.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.