vozilo na cesti
Izvor: master1305/Freepik
SIGURNOST U PROMETU

Što morate učiniti ako vam se automobil pokvari nasred ceste

Iako bismo svi voljeli da se kvar vozila usred vožnje i nasred ceste nikada ne dogodi, ipak je dobro znati što učiniti u tom slučaju, pa makar nam to znanje nikada i ne zatreba.

Kvar vozila nikada nije ugodna situacija, pogotovo u gradskoj gužvi ili na autoputu među jurećim automobilima.

Prvo treba znati da Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Članku 79. jasno kaže:

 • U slučaju zaustavljanja ili parkiranja na javnoj cesti izvan naselja vozač je dužan, uvijek kad za to postoji mogućnost, zaustaviti ili parkirati vozilo izvan kolnika.
 • Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na kolniku dužan je za vrijeme kretanja izvan vozila označiti se reflektirajućim prslukom, poduzeti sve mjere da zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila te vozilo odmah ukloniti s kolnika.
 • Ako je vozač zbog neispravnosti na vozilu, prometne nesreće ili drugoga opravdanog razloga prisiljen vozilo zaustaviti na tračnicama, dužan ga je s tračnica odmah ukloniti, a ako to nije moguće, odmah poduzeti potrebne mjere da osobe koje upravljaju vozilima koja se kreću po tračnicama na vrijeme budu upozorene na opasnost.

Kazna za nepoštovanje ovih odredbi je 30 eura.

Dakle, nakon što ste učinili sve što možete, i ako možete, da sklonite neispravno vozilo s ceste (ili tračnica) trebate učiniti sljedeće:

 • Upalite sva četiri žmigavca
 • Označite se reflektirajućim prslukom
 • Na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila
  • na autocesti i cestama izvan naselja propisana udaljenost je cca 100 metara
  • na gradskoj cesti je propisana udaljenost cca 50 metara danju, a 80 metara noću
 • Pozovite pomoć - vučnu službu, SOS telefon (na autocesti), majstora...
 • Ostanite uz vozilo dok čekate pomoć, jer nije preporučljivo hodati po (auto)cesti

Da se sve ovo ne bi dogodilo, ili da su šanse za to vrlo male, redovito održavajte svoje vozilo i budite oprezni!

Ali, ako se ipak dogodi, postoje rješenja koja vam mogu olakšati. Naravno, ako imate automobil, morate imati i policu osiguranja. Na primjer, uz Groupama policu osiguranja od automobilske odgovornosti moguće je ugovoriti Groupama Asistenciju koja, između ostalog, sadrži i pokriće za slučaj kvara na cesti. Pružatelj usluga za Grupama Asistenciju je Oryx Asistencija.

U slučaju korištenja bilo koje od usluge koju pruža Groupama Asistencija klijent ne dobiva odštetu od osiguravajuće kuće već od Oryx Asistencije koja i organizira pružanje usluge nakon što ju je klijent zatražio.

Uvjet za ostvarivanje pogodnosti je da u trenutku potrebe za uslugom klijent pozivom kontaktirao Oryx Asistenciju te zatražio pomoć na cesti. Visina limita za isplatu, a prema pokrićima, određena je Uvjetima osiguranja. Klijent ima mogućnost izabrati jedan od tri paketa u ponudi Groupama Asistencije, a prema teritorijalnim pokrićima: Groupama Hrvatska, Regija i Europa.

Neka od pokrića koje nudi Groupama Asistencija, a ovisno o odabranom paketu su: usluga kontakt centra 0-24, usluga pomoći (popravka vozila) na cesti, usluga prijevoza vozila, usluga alternativnog prijevoza ili zamjenskog vozila, usluga smještaja, neograničeno korištenje aplikacije Putni Anđeo.

Tekst je sponzoriralo Groupama osiguranje.

Groupama

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.