auto, kočnice
Izvor: Aline/Pixabay
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Savjeti za vožnju kakvom ćete pomoći sačuvati kočnice automobila

Način na koji vozite izravno utječe na vijek trajanja potrošnih dijelova na vašem automobilu. Među najvažnijima svakako su kočnice koje u svakom trenutku moraju biti u potpunosti ispravne.

Istrošene kočnice bitno ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Dobro je znati kako na dugotrajnost i sigurnost kočionog sustava vašeg vozila možete utjecati i sami, i to usvajanjem dobrih vozačkih navika.

Saznajte kako se tijekom vožnje brinuti o kočnicama i tako produžiti njihov životni vijek.

Kako prepoznati kada su kočnice istrošene

Osim signalne lampice koja bi se trebala upaliti kada s kočionim sustavom nešto nije uredu, još jedan očiti znak da postoji problem je škripanje pri kočenju. Ono ukazuje na to da su kočione pločice istrošene te da je krajnje vrijeme za zamjenu.

Da postoji problem s kočnicama primijetit ćete postane li vam papučica kočnice iznenada drugačija na pritisak. Možda će pritom vibrirati, tresti se ili čak propasti. Sve to ukazuje na probleme s kočionim sustavom - izlizane diskove, curenje ulja ili nešto treće.

Primijetite li tijekom kočenja miris spaljene gume, a ručna kočnica je pritom spuštena do kraja, i to znači da kočnice ne rade kako bi trebale.

Problem sanirajte što prije da vam kočnice ne bi otkazale suradnju usred vožnje.

Kako produžiti životni vijek kočnica

Pouzdane kočnice temelj su sigurne vožnje. Prilagodite način vožnje kako biste usporili trošenje kočnica, produžili njihov životni vijek i imali siguran oslonac u neočekivanim situacijama u prometu.

1. Prilagodite brzinu vožnje

Što brže vozite, to morate jače kočiti da biste usporili vozilo. Brza vožnja također uvjetuje češće korištenje kočnica kada se približavate sporijim vozilima.

Nađete li se u hitnoj situaciji kada morate naglo zakočiti, trebat će vam duže da zakočite vozite li prebrzo, a snažan pritisak na kočnice pritom će ih drastično istrošiti.

Kada vozite prometnicom punom vozila, a pogotovo kada je riječ o gradskoj vožnji, uskladite brzinu s ostalim vozilima. Osim što ćete pritom manje i slabije kočiti, vožnja će biti sigurnija kako za vas, tako za ostale sudionike prometa.

2. Održavajte razmak između vozila

Ostavite dovoljno prostora između svojeg vozila i vozila ispred vas da ne biste trebali nagaziti na kočnice svaki put kada morate zakočiti. U uvjetima slabe vidljivosti razmak između vozila treba biti još veći.

Održavanje razmaka omogućuje vam da zaustavite vozilo laganim kočenjem, ali i da češće koristite kočenje motorom.

Motorom kočimo tako da otpustimo kočnicu i kvačilo te pustimo da vozilo samo uspori. Kada motor dosegne minimalan broj okretaja, pritisnemo kvačilo i kočnicu te zaustavimo vozilo.

Osim što kočenje motorom štedi kočnice automobila, jer prilikom zaustavljanja vozila na njih stavljate manje opterećenje, također smanjuje potrošnju goriva, a predstavlja i sigurniji način kočenja na poledici. Niti najbolje zimske auto gume ne mogu vam pomoći kod naglog kočenja na zaleđenoj površini.

3. Pratite promet oko sebe

Umjerena vožnja i održavanje razmaka od vozila ispred vas omogućit će vam da budete više svjesni prometa oko sebe. Lakše ćete uočiti druga vozila koja vam se približavaju, crveno svjetlo na semaforu, pješake i prometne znakove te prilagoditi brzinu kojom vozite, a da u zadnji čas naglo ne nagazite na kočnice.

Kada pratite prometnicu kojom vozite, također ćete na vrijeme moći usporiti pred rupama u kolniku koje mogu biti kobne za auto gume, ovjes, pa čak i karoseriju vozila.

4. Izbjegavajte vožnju u leru na nizbrdici

Kada se vozilom spuštate cestom pod velikim nagibom, izbjegavajte vožnju u praznom hodu ili leru jer ćete pritom češće i jače morati pritiskati kočnicu, time stavljajući na nju veliko opterećenje i ubrzavajući njezino trošenje.

Umjesto toga, vozilo stavite u niži stupanj prijenosa i kočite motorom, po potrebi lagano pritišćući kočnicu.

5. Smanjite teret koji prevozite

Prevozite li često veliki teret, to će značajno smanjiti životni vijek kočnica. Naime, što je vozilo teže, kočnice moraju jače raditi kako bi ga zaustavile. Zato izbjegavajte voziti auto pun opreme ili predmeta koje možete spremiti na neko drugo mjesto. Također s vozila skinite prikolicu ili krovni nosač kada vam ne trebaju.

Što je vozilo lakše, manje je opterećenje na kočnicama, ali i na vašem novčaniku budući da lakše vozilo troši manje goriva.

Ako često prevozite velik teret, češće provjeravajte u kakvom su stanju kočnice. U tom slučaju također vam se više isplati uložiti u kvalitetnije i izdržljivije kočnice koje su u startu skuplje, ali ćete iz njih izvući veću kilometražu.

6. Redovito održavajte kočnice

Redovita briga o kočnicama produžuje njihov životni vijek i bitno utječe na vašu sigurnost tijekom vožnje. Zato barem dva puta godišnje očistite diskove kočnica kako biste spriječili da se na njima pojavi hrđa i uzrokuje kvarove.

Čišćenje diskova kočnica odradite sezonski, primjerice kada se mijenjaju zimske gume. Kada odvedete vozilo na mijenjanje guma, istovremeno obavite i čišćenje diskova.

Bitan faktor je i ulje u kočnicama. Kada se pojave problemi s uljem, može doći do korozije na dijelovima kočionog sustava ili do stvaranja zračnih jastučića. Do ozbiljnih kvarova može doći i ako ulje iscuri.

U pravilu, ulje u kočnicama mijenjamo svake dvije do tri godine, odnosno nakon 30 tisuća prijeđenih kilometara. Prilikom odabira najboljeg ulja za kočnice, držite se preporuka proizvođača vašeg automobila. Primijetite li da kočnice slabije koče ili se ponašaju drugačije nego na što ste navikli, odmah odvedite vozilo na servis.

Za kraj

Vozite pažljivo kako bi vas kočnice na vozilu pouzdano služile godinama, a naglo kočenje ostavite samo za hitne situacije kada nemate drugog izbora. Pridržavajte se naših savjeta i budite odgovoran sudionik u prometu koji čuva vlastitu sigurnost, ali i sigurnost svih ostalih sudionika prometa na cesti.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.