Drive safe
Izvor: mohamed Hassan / Pixabay
SRETAN PUT!

Savjeti za vozače - sigurno do odredišta

Velik dio nas želi stići do željenog odredišta što je prije moguće, što je i za očekivati, pogotovo kada je riječ o dugoočekivanim odlascima na godišnji odmor. No, osim što sami put stvara određenu vrstu stresa, ako se naiđe na prometne gužve, stvara se dodatna nervoza koja, uz prvotni stres, može značajno utjecati na kvalitetu i sigurnost vožnje. Ako uz to nadodamo i izvanredne vremenske uvjete (vrućine, jako sunce, kišu, tuču, snijeg, poledicu...), različita ometanja u vožnji (djeca vrište, par se nadmudruje...), neispavanost i sl. koje nimalo ne olakšavaju vožnju, stres se nikako ne smanjuje. A neki ponekad precijene vlastitu sposobnost koncentracije i kreću na put umorni, nakon posla ili nakon cjelodnevnih aktivnosti (kupanja, skijanja, planinarenja...). Sve ovo može dovesti do fatalnih posljedica. 

Globalno, prometne nesreće vodeći su uzročnik smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina. U prometu život izgubi više od 1,3 milijuna ljudi godišnje. Posebno ugrožena skupina su pješaci, biciklisti i motociklisti koji čine više od polovine smrtno stradalih u prometu.

Prema podacima NPSCP-a:

 • čovjek je potencijalni uzrok 57 posto teških prometnih nesreća u Republici Hrvatskoj
 • u kombinaciji s cestom, čovjek je potencijalni uzrok 35 posto teških prometnih nesreća
 • u kombinaciji s vozilom čovjek potencijalni uzrok 6 posto teških prometnih nesreća

Iako se s godinama crne brojke pomalo smanjuju, u desetogodišnjem razdoblju (2011. – 2020.), prema podacima MUP-a, ukupno su u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradale 3.324 osobe, a 144.708 osoba je ozlijeđeno. Svakako istražite statistike na MUP-ovim stranicamaKako bi se brojevi i dalje smanjivali, potrebno je i dalje ulagati velike napore u prevenciju prometnih nesreća i promociju kulture odgovorne i sigurne vožnje. 

Četiri glavne ubojice u prometu su alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i mobitel. A da ne biste vi i vaši bližnji postali dio crnih statistika zapamtite da je u vožnji općenito, a posebno prilikom duljih putovanja, iznimno važno poštovati sljedeća pravila:

Provjerite tehničku ispravnost vozila

Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila - od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

Planirajte svoje putovanje (rutu)

Odabirom itinerara, vrste ceste ili izbjegavanjem neke opasne ili vozilima preopterećene ceste (pogotovo uzimajući u obzir velike gužve za vrijeme ljetnih mjeseci), vozač može ovisno o gustoći prometa, usponima ili nizbrdicama, vrsti vozila koja se kreću nekom cestom, osobinama i stanju vozila i ostalom, izbjeći mnoge rizike tijekom kretanja vozilom. Stoga istražite koje su najbolje i najsigurnije rute te uračunajte vrijeme koje ćete provesti u koloni. 

Posebno budite oprezni ako su djeca s vama u vozilu

Dobro provjerite jesu li sjedalice pravilno postavljene, odnosno da djeca koja sjede na stražnjem sjedalu koriste sigurnosni pojas.

Također, ni u kojem slučaju ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu, čak ni uz otvoren prozor.

Ne pijte alkohol i ne uzimajte droge

Pijenjem, konzumiranjem alkohola i/ili droga popušta opreznost (prije vožnje i/ili za vrijeme vožnje), dobiva se osjećaj lažne sigurnosti, smanjuje se mogućnost kvalitetnih i učinkovitih procjena, rasuđivanja i donošenja odluka, precjenjuju se vlastite sposobnosti, podcjenjuje se opasnost, ignoriraju se temeljna sigurnosna pravila i prometni propisi, agresivnost raste.

Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti (kao potencijalni uzrok zabilježen je u 23 posto teških prometnih nesreća), a ponekad i 'samo' jedna čašica može biti kobna. Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti, bez obzira na dopuštene razine.

Najviša dopuštena količina alkohola u krvi [g/l]

 • 0,5 g/l - vozači
 • 0,0 g/l - mladi vozači i profesionalni vozači

Koristite sigurnosni pojas

Sigurnosni pojas moraju koristiti svi koji se nalaze u automobilu - on doslovno spašava živote! Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako su djeca viša od 135 cm).

Ne koristite mobitel u vožnji

Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput 'handsfree' upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

Ne vozite na granicama sposobnosti i radite pauze

Vozeći cestom vozač mora biti svjestan:

 • svoga stanja (umor, bolest, alkoholiziranost)
 • svojih sposobnosti, znanja ili vještina kojima raspolaže (vozač početnik)
 • mogućnosti (snaga vozila)
 • tehničke ispravnosti (upravljački sustav, sustav za kočenje)
 • stanja svoga vozila (godina proizvodnje, istrošene gume)

Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste 'uštedjeli' vrijeme. Također, nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći 'komadu'. Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

Voziti na gornjim granicama svojih sposobnosti ili sposobnosti vozila, te ako je razina usluge prometnice niska, odnosno, zahtjevnost prometa uopće - visoka, rizik se u prometu ne može izbjeći.

Povećajte oprez i prilagodite brzinu kretanja

Neprilagođena brzina je nedvojbeno jedan od najvećih izvora opasnosti u prometu (kao potencijalni uzrok zabilježena je u oko 17 posto teških nesreća), a opreza na cesti nikad dosta. 

Osim strogo određenih pravila o brzinama vožnje u naseljima, na različitim vrstama cesta, te s obzirom na kategoriju vozila, u svakoj prilici se mora  voziti prilagođenom brzinom, a u skladu s prometnim i kolničkim uvjetima. Promjenom kolničkih uvjeta (pojavom prve kiše, snijega, leda ili blata na kolniku) smanjuje se koeficijent prianjanja između guma vozila i kolnika, te se bitno produžuje zaustavni put vozila i put kočenja vozila (npr. poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg perioda ljetne suše - ceste su tada vrlo skliske i opasne).

Ukratko:

 • vozite prema propisanim ograničenjima
 • prilagodite brzinu stanju na cestama
 • držite dovoljan razmak između vozila
 • koristite svjetlosne (upalite dnevno ili kratko svjetlo) i signalne uređaje te uvijek najavite svoju kretnju
 • naučite predvidjeti opasnost i pravilno reagirati u svim prometnim situacijama
 • zapamtite da vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače

Također:

 • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga, voziti sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut 
 • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se dovoljno od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera)
 • ne vozite slalom između vozila

Opremite se

Prvenstveno budite odmorni i puni strpljenja. Pripremite si dovoljno vode (kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti što je posebno korisno ako zapnete u koloni) i po potrebi hrane. Ne zaboravite provjeriti imate li u vozilu kutiju prve pomoći.

Za kraj...

S kaznama nećemo završiti ovaj tekst. To ostavljamo za neki drugi put. No zapamtite da se svi sudionici u prometu trebaju pridržavati prometnih propisa! Preveliko samopouzdanje u vlastite vozačke sposobnosti i mogućnosti vozila u trenu može dovesti do tragedije, obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Poduzmite sve što je u vašoj moći da budete svi sigurni u prometu.

Želimo vam sretan i ugodan put te zapamtite da cesta nije pista!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.