dijete u autu. baby on board
Izvor: Pixabay
Marija Renić Marić
DJECA U PROMETU

Naljepnica 'Dijete u autu' - je li obavezna, čemu služi i zašto bi je trebalo imati

Mnogi se pitaju je li naljepnica' Dijete u autu' ili 'Baby on board' potrebna i čemu ona zapravo služi, osim da prenese informaciju da se u automobilu vozi dijete, ili više njih. Djeca su svuda oko nas, pa tako i ravnopravni sudionici u prometu.

Sigurnost djece

Njihova sigurnost nema cijenu, a za nju smo odgovorni svi mi. Svjesni smo da svakodnevno veliki broj vozača oko nas krši razna prometna pravila i kulturu lijepog ponašanja. Time potaknuti netko se sjetio na stražnje staklo staviti naljepnicu 'Baby on board'. Mnogi su isprva pomislili da se radi o šali, poput poruka – 'Zmaj za volanom', 'Kobra u autu', 'Žena za volanom' – no ubrzo se uvidjelo da poruka itekako djeluje.

Nije zakonska obveza ali…

Naljepnice 'Dijete u autu' nisu obavezne zakonom, ali trebale bi to postati. Bez obzira na zakon, nalijepite je. Sasvim je sigurno da ćete tako povećati sigurnost svoje djece i utjecati na podizanje opće kulture prometa.

Čak i najgori vozači naglo postaju kulturniji i rezerviraniji u vožnji kad ispred sebe ugledaju automobil s naljepnicom da su u njemu djeca.

Zašto je dobro napisati ime djeteta?

Ime djeteta, kao ni sama naljepnica, nije zadnji krik mode, nego potreba. U slučaju da se u prometu dogodi nezgoda, osim što će biti jasno da je sudionik u prometu bilo dijete koje, prilikom pružanja pomoći, ima prioritet, ako su roditelj ozlijeđeni ili nisu prisutni, kada pomoć pristigne znat će ime djeteta kojim ga trebaju dozvati.

Što kaže zakon o sigurnosti djece u prometu

O djeci na biciklima smo već pisali, a ovdje ističemo što Zakon kaže o prijevozu i sigurnosti djece u automobilima.

U članku 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama stoji:

(4) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje, osim sjedala za vozača, ima još najviše osam sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.

  • dijete obavezno treba biti u svojoj sjedalici na stražnjim sjedalima automobila

(5) Vozač motornog vozila koje, osim sjedala za vozača, ima još najviše osam sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 centimetara, a visoku barem 135 centimetara, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ako su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

  • djecu visine od 135 do 150 centimetara smijete voziti bez sjedalice na stražnjim sjedalima, ali moraju obavezno biti vezana sigurnosnim pojasom

(6) Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje, osim sjedala za vozača, ima još najviše osam sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 centimetara ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.

  • djecu do tri godine ne smijete voziti u automobilu bez sjedalice, a ako su stariji od tri godine i niži od metar i pol smiju biti isključivo na stražnjim sjedalima

(7) Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje. 

  • sjedalicu 'jaje' smijete staviti na prednje suvozačko sjedalo, ali zračni jastuk mora biti isključen, no preporučuje se da dijete u bilo kojoj sjedalici prevozite na stražnjim sjedalima

Kazna za nepoštivanje ovih zakonskih odredbi je 1000 kuna!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.